İki sene sonra hizmete alınması planlanan Sidney Yeni Balık Pazarı mimari estetiğinin yanında sürdürülebilir unsurlarıyla da dikkat çekiyor... Enerji ve su tüketimi oldukça düşük olarak tasarlanan yapıda yağmur suyu hasadı, gri su geri dönüşümü ve biyo-filtreleme sistemleri yer alıyor.
PROJEYE NİSAN 2021 (386.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ
Yer: Blackwattle Körfezi, Sidney, New South Wales, Avustralya
Mimari Ofis ve Kaynak: 3XN, Danimarka / www.3xn.com
Tasarım: 2018
Bitiş Tarihi: 2023
Çeviren: Altan Üren
Dünyaca ünlü "Sidney Limanı" bilindiği gibi Opera Binası, Liman Köprüsü, Woolloomooloo İskelesi, Jones Körfezi İskelesi, Barangaroo ve Darling Limanı gibi pek çok tanınmış yapıyla çevrili. Yeni Sidney Balık Pazarı da bu ikonik mekanların devamı olarak Blackwattle Körfezi’nde, 3.6 hektarlık bir alanda yerini alacak.
Mimarlık ofisi 3XN, yeni balık pazarının hem Sidneyliler hem de ziyaretçiler için bir buluşma yeri olmasını hedeflemiş. Bina bittiğinde birçok amaca hizmet edecek. Yapıda yemek büfeleri, restoranlar, barlar, deniz ürünleri pişirme okulu ve sosyal etkinlikler için açık alanlar yer alacak. Proje ayrıca halka açık rıhtımlar, yeni bir sahil şeridi ve yeni bir feribot durağı da içeriyor.
Yapı, deniz ürünlerinin satışı ve dağıtımı konusundaki önemli rolünün ötesinde çok sayıda kamusal alanı pazarla birleştirerek etkileşimi kolaylaştıracak. Zemin kat, geleneksel balık pazarlarıyla ilişkili tüm işlevleri (balıkların yüklenmesi, toptan satış pazarı ve müzayede salonu) barındırıyor. Peyzajın devamı niteliğindeki merdivenler, insanların yemeklerin ve körfezin manzarasının tadını çıkarabilecekleri bir kamusal alan yaratıyor. Üst katta taze deniz ürünleri satıcıları, restoranlar ve kafeler yer alıyor. Tasarım, insan ölçeğini korumaya ve tıpkı tarihi pazarlar gibi samimi bir pazar atmosferi yaratmaya odaklanıyor.
Ahşap ve alüminyumdan geniş çatı, binaya ikonik bir görünüm verirken, tüm öğeleri zarif bir hareketle birbirine bağlıyor. Altındaki işlevlere karşılık gelecek şekilde yükseliyor ve alçalıyor. Tasarım, yağmur suyunun toplanması ve geri dönüşümü için çatının bu geometrisini kullanıyor.
Binaya bol doğal ışık giriyor
Pazar, doğal havalandırmayı da en üst düzeye çıkarmak, klima ihtiyacını en aza indirmek için olabildiğince geçirgen olacak şekilde tasarlanmış. Çatının üçgen açıklıkları binaya bol miktarda doğal ışık girmesine izin verirken, binayı sert güneşten dekoruyor.
Yeni bina mevcut balık pazarına kıyasla enerji ve su tüketimi ile atık üretiminde iyi değerlere sahip ve sürdürülebilirlikte de oldukça iddialı. Yapıda yağmur suyu hasadı ve gri su geri dönüşümü, biyo-filtreleme ve yıkama gibi günlük işlemler için mekanik filtreleme ve sterilizasyonun bir kombinasyonu ile su geri dönüşüm potansiyeli en üst düzeye çıkarılıyor.
Güneş pilleri gibi yenilenebilir kaynaklardan enerji üretilirken, tüketimi azaltmak için kapsamlı bir enerji optimizasyonu stratejisi uygulanacak. Soğutmadan gelen ısıyı sıcak su sistemine güç sağlamak için kullanma, soğutulmuş alanlar için ise kalan buzun kullanılacak olması bu stratejilerden bazıları.
Yeni balık pazarında kullanılan atık sistemleri, tüm endüstriyel gıda atıklarını geri dönüştürmeyi hedefliyor. Tüm geri dönüşebilir malzemeler için kapsamlı bir strateji oluşturulacak, paketlemede kullanılan malzemeler yeniden kazanılacak.
PROJEYE NİSAN 2021 (386.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ
8 Ocak 2021
Şantiye®
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 37 bin E-Bülten abonesi ve 42 bini aşkın sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektöründe hedef kitleye erişimin en verimli ve hızlı çözümü olmaya dijital ortamlarda da devam ediyor... 1988'den bu yana basılı yayıncılıkta olduğu gibi...
Abone Olmak için
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 120 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp, dekontu ve açık adresinizi santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.