Statik proje ve zemin etüdüne özel önemin verildiği Orman İstanbul’da yenilikçi uygulamalar da hayata geçiriliyor...
Kağıthane’de yaklaşık 20 bin metrekare alan üzerine 3 etap olarak inşa edilecek olan Orman İstanbul projesinin 2 blok, 110 konuttan oluşan ilk etabı, yüzde 75’i yeşil alan ve günlük ihtiyaçların karşılanacağı tam teşekküllü sosyal donatılardan (futbol-basketbol sahası, yürüyüş parkuru, spor salonu, süs havuzu, kapalı havuz vs.) oluşuyor. Imperium Gayrimenkul ve İnşaat ile Reliance İnşaat ortaklığında yürütülen projede yüksek kalite standartlarında 2+1’den 4+1’e kadar çeşitli daire tipleri mevcut.
Projenin konumu oldukça avantajlı ve tüm daireler Belgrad Ormanı manzaralı olacak şekilde tasarlanmış. İlk etabın inşaatına bir sene önce başlanmış ve bu yılın sonlarına doğru tamamlanması planlanıyor. Bu ay itibariyle (Şubat) 5 bin metrekarelik arazi üzerinde 2 bloktan (A Blok 61 daire, B Blok 49 daire) oluşan ilk etabın kaba inşaatı tamamlanmış.
Mimari projesi İlhami Uysal tarafından tasarlanan Orman İstanbul’da zemin ve statiğe de oldukça önem verilmiş. Bu kapsamda biz de Orman İstanbul projesinin şantiyesini ziyaret edip Imperium Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Arda Akçalı, Imperium Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan, Orman İstanbul Proje Müdürü Özer Akay, Reliance İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Tozar ve Imperium Gayrimenkul Müdür Yardımcısı Muhammed Çağrı Çalıkoğlu’dan bilgiler aldık...
İmalatlar yoğun kontrol altından gerçekleştiriliyor
Alan belirlenirken projenin kentin zemin açısından güvenilir bir bölgesinde olmasına dikkat ettiklerini ve zemin etüt raporunda belirtilen zemin özelliklerini detaylı olarak incelediklerini vurgulayan firma yöneticileri şu bilgileri veriyorlar: “Zemin etüt raporlarını İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki profesörlerimize inceletip onaylattık. Bunun üzerine statik projemizi yine İstanbul Teknik Üniversitesi gözetiminde ödüllü bir statik proje bürosundan hizmet alarak tasarlattık ve yine İTÜ’ye projeleri incelettik. 2018 senesinde yayınlanan son Deprem Yönetmeliğine uygun bir şekilde tasarlanan projede imalatlar ise şirketimizin mimar ve mühendislerinin yoğun kontrolü altında gerçekleştiriliyor. Tüm imalat süreçleri güncel kanun, şartnameler ve yapı denetim firması ve en önemlisi, bağlı bulunduğumuz ilçe belediyesi olan Kağıthane Belediyesi tarafından yoğun şekilde kontrol ediliyor...”
C35 sınıfı beton ve B420c sınıfı demir kullanılıyor
“Orman İstanbul projesinde C35 sınıfı beton ve B420c sınıfı inşaat demirleri kullanılıyor. Kullanılan beton ve demir, ilgili yönetmelikler doğrultusunda hem bağımsız yapı denetim firmaları hem de şirketimiz tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı yapı laboratuvarlarında inşaat süresi boyunca teste tabi tutuluyor ve projelerde belirtilen değerlerin bilimsel anlamda sağlandığı, kayıt altına alınıyor...”
Zemin
“Zemin etüdü ve geoteknik rapor, zemin ve temel mühendisliği (Geoteknik) şirketlerinden ES Zemin Sondaj Mühendislik tarafından yapıldı. Orman İstanbul’da binaların temelleri silttaşı-kumtaşı ardalanması olan, Z2 zemin sınıfına ait, 4500kPa taşıma gücüne sahip kaya formasyonunda zemin üzerine inşa edildi. Kaya zemin yapısı sayesinde temel altında oturma ve şişme meydana gelmeyeceği, sıvılaşma olmayacağı öngörülüyor. Projedeki yapıların temelleri, bodrum katlarda oluşturulan otoparklar ile kaya formasyonu üzerine teşkil edildi ve yük transferini daha sağlıklı bir biçimde ileten radye temel olarak yapıldı...”
Isı yalıtımlı tuğla ve merkezi ısıtma
“Projenin duvarlarında ısı yalıtımlı tuğla kullanılıyor. Tuğla boyutları ise hem iç hem dış duvarlarda 20’lik, yani oldukça geniş tuğlalar. Her blokta ikişer adet yüksek performanslı asansörler tercih edildi. Merkezi ısıtmanın olduğu projede yerden ısıtma yapılacak...”
“Projenin duvarlarında ısı yalıtımlı tuğla kullanılıyor. Tuğla boyutları ise hem iç hem dış duvarlarda 20’lik, yani oldukça geniş tuğlalar. Her blokta ikişer adet yüksek performanslı asansörler tercih edildi. Merkezi ısıtmanın olduğu projede yerden ısıtma yapılacak...”
Otoparkta oda sayısı kadar araç hakkı
“Beş katlı bir otoparkımız mevcut. Her daireye oda sayısı kadar araç hakkı tanınması, projeyi diğerlerinden ayıran unsurlardan biri oldu. Yani üç odalı bir dairenin otoparkta da üç araçlık hakkı bulunuyor. Misafir otoparkı ise 30 araçlık...”
Elektrikli araçlar için özel bir uygulama
“Ayrıca elektrikli araçlar için özel bir uygulama yaptık. Otoparka hızlı şarj istasyonu koyulmasının yanında ayrıca her daire için otopark alanına elektrik hattı çekilecek. Bu şekilde, site sakini otomobilini evden çekilen elektriğiyle şarj edebilecek. Bu da elektrikli araç sahibi olan site sakinine elektrik maliyetinde yüzde kırklık bir tasarruf sağlayacak. Araç, akşamdan sabaha yavaş yavaş dolacağından hızlı şarjın maliyetinden kurtulunmuş olunacak. Başka bir konut projesinde olmayan bir örnek. Projede ayrıca her daireye bodrum katta yaklaşık 10 metrekarelik bir depo alanı da ayrılıyor...”
Yeşil özellikler
“Sosyal tesiste ısı pompaları olacak. Yağmur suyu da 3.500 metrekarelik peyzaj alanında kullanılmak üzere toplanacak. Ayrıca projeye bir Yeşil Bina sertifikası alınması da planlanıyor. YeS-TR bu anlamda gündeme alınan bir sertifika. Diğer taraftan çatının yeşillendirilmesi ve güneş enerji panelleri kurulması da gündemdeki maddelerden bazıları. Evsel kullanımlar da dahil olmak üzere yapının yıllık enerji ihtiyacının yüzde 5’inin yenilenebilir enerjiden karşılanması düşünülüyor...”
Statiğe ve zemine özel önem verildi
“Projenin konum ve manzarası oldukça etkileyici. Ayrıca işbirliği yapılan profesyoneller, danışmanlar ve tedarikçilerimizin tümü işinin ehli uzman isimler. Projeyi yürüten Imperium ile Reliance firmaları da uzun yıllara dayanan tecrübeye sahipler. Diğer taraftan zemine çok önem verildiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Doğru bir geoteknik rapor, doğru bir statik proje olduğu sürece betonarme yapılar aslında depreme oldukça dayanıklı yapılardır. Fakat Maraş’ta şahit olduğumuz, zeminiyle birlikte yan yatmış bir binadaki gibi zemin etüdü doğru yapılmamış ve zemin için gerekli önlemler alınmamış bir yapıda ciddi riskler oluşur. Dolayısıyla binanın statiğiyle birlikte zemin etüdüne özel önem verildi...”
Kat yüksekliği 2,90
“Ayrıca 40 cm kalınlığında asmolen döşemeli dairelerde kat yüksekliği ise 2,90 cm; yani Türkiye’deki uygulanan yüksekliklerden daha fazla. Diğer taraftan konvansiyonel kalıp kullanılan Orman İstanbul’da statik hesaplamaların paket programlarla değil de işinin uzmanı bir statik büroyla çözülmesi de projedeki ayrıştırıcı unsurlardan biri oldu.”
3 Nisan 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.