Danimarkalı mimarlık ofisi MAST, tasarladığı “Land on Water” ile su üzerindeki yapılara sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.
Bilindiği üzere son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle suların yükselmesi, kentlerde artan sel riskinin kamuoyu tarafından göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşması ve pandemi gibi nedenlerden ötürü su/deniz/göl/ırmak üzerine konut-bina yapmak, tüm dünyada oldukça popüler hale geldi, yaygınlaştı...
Danimarka merkezli mimarlık ofisi MAST tarafından tasarlanan “Land on Water” (Sudaki Arazi, Arsa, Toprak) da bu taleplere cevap verebilecek bir tasarım olarak dikkat çekiyor. Avantajı ise, önceki su üstü yapılarda kullanılan ve pek esneklik içermeyen, taşınması zor polistren dolgulu beton temel ve sürdürülebilir olmayan plastik dubalara alternatif çözümler sunması.
Danimarkalı Ofis, kolay taşınabilen ve güvenli bir yüzer temel sağlayan, çok sayıda konfigürasyona monte edilebilen, geri dönüştürülmüş takviyeli plastikten yapılmış, düz modüllerden oluşan yeni bir sistem tasarlamış. Sistem, su üzerinde, yüzen evlerden kamp alanlarına veya nehir kıyılarında yer alabilecek saunalara kadar neredeyse her şeyi inşa etmek için sürdürülebilir ve oldukça esnek bir çözüm sunuyor.
Sistem, geri dönüştürülmüş takviyeli polimerden yapılmış basit düz paket modüllere dayanıyor. Bunlar son derece güçlü ve esnek modüller. Ayrıca kolayca taşınabiliyor ve monte edilebiliyorlar. Modüller, yüzer altyapı, kamusal alanlar veya konutlar için yüzer temeller sağlamak üzere farklı konfigürasyonlarda monte edilebiliyor.
Sistemde, son derece sağlam ve düşük maliyetli temeller oluşturmak için molozla doldurulmuş ağ kafesler kullanılan gabion tekniğinden esinlenilmiş. Kafesler, yakın çevreden temin edilebilecek yerel malzemelerle dolduruluyor. Bu dolgu malzemelerinin çoğaltılması veya azaltılması da Land on Water’ın hareket kabiliyetini eski sistemlerden çok daha fazla artırıyor.
Land on Water, çelik ve beton temeller gibi genellikle zehirli kirletici kimyasal ve boyalar içerebilen mevcut çözümlerden daha iyi bir su altı ortamı da sunuyor. Söz konusu kirleticilerin olmaması balık, kabuklular ve yosunlar için ideal bir yaşam alanı yaratıyor.
"Land on Water” projesi ayrıca Taipei Uluslararası Tasarım Ödüllerine (TIDA) de aday.
Kaynak: https://mast.dk/land-on-water
27 Ekim 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.