Su Yalıtımcıları Derneği (SUDER)’nin mayıstaki Olağan Genel Kurulu’nda oybirliğiyle yönetim kurulu başkanlığına seçilen Köster Türkiye Satış Müdürü Selahattin Özüpek’le dernek, su yalıtımı ve sektörü konuştuk... Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan Su Yalıtımı Yönetmeliği’ne bir an önce işlerlik kazandırılması gerektiğini vurgulayan Özüpek, “Demiri ve betonu koruyacak tek çözüm yönetmeliğe uygun su yalıtımı yapmaktır” diyor.
Şantiye: SUDER hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz? Kaç üyeniz var?
Selahattin Özüpek: Su yalıtımı sektörüne yönelik üretici, satıcı ve uygulayıcı üyeleriyle birlikte su yalıtımı bilincinin oluşturulabilmesi amacıyla 2006 yılında kurulmuş bir derneğiz. SUDER olarak geçirdiğimiz 17 yılda sektörümüz ve ülkemizin geleceğine yönelik faydalı çalışmalar gerçekleştirdik. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerle, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla etkileşimlere girerek yasal süreçlerin oluşmasını hedefledik. Bu anlamda Su Yalıtım Yönetmeliği’nin yasal bir zorunluluk olarak vücut bulmasında SUDER olarak ciddi mesailer harcadık. Yönetmeliğin sadece sektörümüz açısından değil, ülkemiz açısından da önemli bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda, benim de kuruluşundan bu yana yaklaşık on beş senesine tanıklık ettiğim SUDER’in eski başkan ve yönetim kurullarına tüm katkıları için bir kez daha teşekkür etmek isterim.
Ellinin üzerinde üyemiz var. Üretici kategorisinde serme tip membran ve geomembran üreticileri, sürme tip ürün üreticileri, boya ve yapı kimyasalları üreticileri de bulunuyor. Diğer taraftan su yalıtımı ürünlerini inşaat sektörü ile buluşturan satıcı ve uygulayıcı karakterli üyelerimiz de mevcut. Dolayısıyla amacımız, su yalıtımı sektörünün tüm değer zincirleriyle organize olabilmesini sağlamak. Su yalıtımı sektörünü güçlendirebilmek, sorunlarına çözüm üretecek faaliyetler içerisinde bulunmak ve mesleki disiplinleri sağlayabilmek amaçlarımızı oluşturuyor. Haliyle yararlı faaliyetler içerisinde olmak, talebi de doğuruyor. Aramıza yeni katılan üyelerimiz olduğu gibi, önümüzdeki süreçte yeni üyelik talebinde bulunan şirketlerin değerlendirmesini de yönetim kurulumuzda analiz edeceğiz.
Şantiye: Dernek başkanlığını bıraktığınız zaman neyi halletmiş, hangi sorunu çözmüş olmayı isterdiniz?
Selahattin Özüpek: İnşaat sektörü içerisinde su yalıtımı sektörünün hakim ve nitelikli bir sektör olmasını arzu ederdim. Bu tespitle, sektörün temel işleyişine Su Yalıtımı Yönetmeliği çerçevesinde işlerlik kazandırdığımızda işin nitelik boyutunu da sağlamış olabileceğiz. Yönetmeliğin yapı denetim kuruluşlarınca kesintisiz denetiminin sağlanması da bir başka önemli konu. Tüm bu önemli konularda yol almak arzusu taşıyorum. Türkiye’ye yakın coğrafyalarda da bu etkileşimlerimizin adımlarını atmak, bu çalışma döneminde kişisel hedeflerim içerisinde olacak.
Tüm bu hedeflerin karşısında avantaj olarak gördüğüm şu tespitleri de eklemeden geçemeyeceğim... Yalıtım sektöründe faaliyet gösteren üreticiler, bulunduğumuz coğrafyanın en büyük üretim kapasitesine ve yetkinliğe sahip şirketleri. Dolayısıyla Türkiye’nin depremselliği ile ilişkilendirdiğimizde, bu kadar büyük bir potansiyeli ve yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmiş bir sektör olarak bu denli büyük bir kapasiteden yararlanmamız gerekir. Deprem dirençli yapılar üretme sürecinde bu büyük sanayi üretimini rantabl şekilde değerlendirmemiz şart.
Şantiye: SUDER’in gündeminde şu anda ne var?
Selahattin Özüpek: Önceliğimiz Su Yalıtım Yönetmeliğinin etkin bir şekilde işlerliğinin sağlanması. Ve denetim mekanizmasının da etkinliğinin sağlanabilmesi yönünde girişimler olacak.
İstanbul Kartal ve Konya’da kendiliğinden çöken binalar... 17 Ağustos Marmara, Van, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Adana, İzmir depremleri ve sayamadığımız nicesi... Son olarak Kahramanmaraş merkezli büyük deprem. Yüzde 95’i deprem riski taşıyan bir coğrafyada SUDER olarak önceliğimiz su yalıtımı uygulamalarını, yönetmelik çerçevesinde hakim kılmak olacak. Diğer taraftan yönetmeliğin işletilmesi ve kontrol mekanizmasında bir zafiyet olduğu da açık. Denetim kuruluşlarında görev alan teknik kadroların su yalıtımı konusunda yeterli teknik bilgiye sahip olmaları gereklidir. Bu kapsamda SUDER olarak üyelerimiz aracılığıyla oluşabilecek eğitim talebine ve ihtiyaca memnuniyetle cevap verebiliriz.
Unutulmamalıdır, demiri ve betonu koruyacak tek bir çözüm vardır; yönetmeliğe uygun su yalıtımı yapabilmek...
Şantiye: Yönetmelik 4-5 senedir yürürlükte. Denetim ve uygulamalarda sıkıntılar olduğunu söylediniz. Yönetmeliğin kendisi ile alakalı bir problem, revize edilmesi gereken yerler var mı?
Selahattin Özüpek: Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin oldukça yeterli ve kapsamlı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Zaman içerisinde pek çok yönetmeliğin işleyişinde olduğu gibi regülasyonlara ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu, bugünün konusu olmadığı gibi, bir ihtiyaç hali de söz konusu değildir.
Şantiye: Bir pandemi yaşandı ve ciddi de bir ekonomik olumsuzluklar içinden geçiyoruz... Bu kapsamda piyasayla ilgili gözlemleriniz neler?
Selahattin Özüpek: Türkiye, piyasa koşulları açısından çok değişken bir işleyişe sahip. Sektörel bazda ise önceki ifadelerimde de yer verdiğim gibi kıtalararası bir kapasiteye, yetkinliğe sahip. Yabancı yatırımcıyı da Türkiye’ye çekmeyi başarmış bir sektör. Diğer taraftan uzun yıllardır Avrupa bizim önümüzdeki bir rol model. Standartlaşmanın ve bu manada işleyişin aramızdaki en önemli fark olduğunu görüyoruz. Bu açıdan nitelikli ve standartlaşma üzerinden faaliyetler yararımıza olacaktır.
Piyasa koşullarından bahsederken, sektörün tüm katmanlarıyla beraber bir maliyet sorunu yaşadığı da aşikar. Öngörülebilir, hesaplanabilir bir maliyet analizi söz konusu değil. Ayrıca her hiyerarşide olduğu gibi nitelikli ara eleman konusunda da sorun yaşanıyor. Mesleki ve teknik eğitim problemini de maalesef çözümleyememiş olmamız istihdamda zafiyet ortaya koyuyor.
6 Ekim 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.