Gelecekte var olmanın ve sürdürülebilir başarının temel kuralı, “Az ile Çok” anlayışını her alanda hayata geçirmektir.
Tayfun Küçükoğlu / Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı
Doğanın korunması, gelecek nesiller için sağlıklı bir ortam hazırlanması ve Avrupa’nın 2050 yılına kadar karbon-nötr bir kıta olmasının hedeflendiği Yeşil Mutabakat konusunu artık ülkemizde gündemin en önemli maddelerinden biri olarak değerlendirmeliyiz.
Avrupa Birliği 2011 yılında, 2020’den itibaren Sınırda Karbon Vergisi uygulamasına geçileceğini açıklamıştı. Bu doğrultuda 2021 Çalışma Programı kapsamında “Emisyonları 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla en az %55 oranında azaltmak” hedefini hayata geçirebilmek amacıyla 14 Temmuz 2021 tarihinde açıklanan “Fit for 55” paketi ile sektörler arasında tutarlı bir politika çerçevesi oluşturulmasının hedeflendiğini bildirdi. Bu uygulama ile ülkeler, küresel ve bölgesel ticarette AB’nin ticaret ortağı olarak yoluna devam edecek. Türkiye’yi üretim üssü olarak düşünürsek, bizim gibi enerji yoğun sektörlerin ağırlıklı olduğu bir ülkede gerekli dönüşümü sağlamamız ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor.
Ülkemizin, bulunduğu coğrafyanın ve Avrupa Birliği’nin üretim üssü olma vizyonuyla hareket eden bir sektör olarak, Yeşil Mutabakat’a yüksek uyum sağlamak ve rekabet gücümüzü artırmak için bu süreci iyi anlamak ve hazırlanmak zorundayız. Güçlü ve istikrarlı bir şekilde, orta-uzun vadeli hazırlıklara odaklanmalıyız.
AB ile iş birliği içinde olduğumuzdan doğrudan etkileniyoruz
İçinde bulunduğumuz süreçte geleceğimizi, sanayimizi, ticaretimizi şekillendirecek uzun vadeli planlar, uluslararası seviyede devreye alınmaya başladı. En etkili ve kapsamlı planların başında, bizi çok güçlü bir şekilde etkisi altına alacak olan Yeşil Mutabakat geliyor. AB, yeşil dönüşümü yasal bir boyuta da taşıyor. Önemli bir kısmını sınırda karbon düzenlemesinin oluşturduğu Yeşil Mutabakatın kapsadığı enerji, sanayi, ulaşım ve binalarda enerji verimliliğine yönelik önlemler, AB ile iş birliği içindeki tüm ülkeleri doğrudan ve derinden etkileyecek.
Sınırlı kaynaklarımızı daha iyi kullanarak “az ile çok” yapmalıyız
Günümüzde yükselen rekabet nedeniyle “az ile çok” yapabilmenin önemi daha da artıyor. “Az ile çok”un anlamı, sınırlı kaynaklarımızı daha iyi kullanarak, az kaynak ile daha çok iş ve ürün üretebilmektir. Enerji, hammadde, insan ve sermaye gibi... Gelecekte var olmanın ve sürdürülebilir başarının temel kuralı, “az ile çok” anlayışını her alanda, durmadan daha ileriye taşıyabilmektir.
Sürdürülebilirlik konusu Yeşil Mutabakat ile bu kadar ciddi bir boyuta gelmişken, unutmamalıyız ki ülkemizde sanayicilerimizin ve üreticilerimizin bu durumdan etkilenmemesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Gelecek nesiller için hayati önemi olan kaynaklarımızı ihtiyacımız doğrultusunda en verimli şekilde kullanabilmek adına geç kalmadan gerekli hamleyi yapacağımıza inanıyorum. Yeşil Mutabakat sürecinde yapılması gerekenleri ertelemek, geleceğe yürürken gözlerimizi kapatmak olacaktır. Zaman varken tedbirlerimizi almak önceliğimiz olmalıdır.
Sınırda karbon uygulamasının ilk aşamada çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre ve enerji sanayilerinde 2026’dan itibaren başlayacağının duyurulmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmeliyiz. 2026 yılına kadar olan süreci bir fırsat olarak değerlendirip, hazırlıkları son güne bırakmamak için şimdiden yol haritamızı oluşturmalıyız.
Yeşil Mutabakat öncesinde de inşaat malzemeleri sanayisinde sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalar yapılıyordu. Ürün karbon ayak izi, kurum karbon ayak izi, çevresel ürün beyanı ve yaşam döngüsü analizi çalışmaları yürütülüyordu. Şimdi bu çalışmalar daha sistemli, kurallı hale geliyor. Bazı önemli hedefler tutturulmak zorunda. Kaynaklarımızı verimli kullanabilmek adına çalışmaları şimdi daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor.
Komitelerimiz çevre dostu bir gelecek için yol gösteriyor
Türkiye İMSAD olarak üyelerimizle sadece teknik alanda değil, sürdürülebilir çalışmalarla da sektöre örnek olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda komite faaliyetlerimizi oldukça önemsiyoruz. Çevre, sürdürülebilirlik ve insan kaynağı bizim çok inandığımız ve üzerinde titizlikle çalıştığımız kavramlar. Türkiye İMSAD çatısı altında faaliyetlerini gösteren Sürdürülebilirlik Komitesi ve Çevre Dostu Malzeme Komitesi ile bu konularda çok önemli çalışmalara imza atıyoruz.
Yapı Ürünlerinin Üretim-Kullanım Döngüsü
Bu çalışmalar neticesinde ilk olarak 2015 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’yle bir işbirliği yaptık. Yaptığımız işbirliği çerçevesinde sürdürülebilir yapı malzemelerinin konu edildiği “Yapı Ürünlerinin Üretim-Kullanım Döngüsü” dersini hayata geçirdik. Derslerimiz sektörün önde gelen firmalarının uzmanlarıyla gerçekleşiyor ve temelden çatıya kadar tüm yeni nesil malzemeler ve yaklaşımlar öğrencilerle paylaşılıyor. Türkiye İMSAD’ın temeli hedef alan değişim yaklaşımlarıyla sektördeki bilgi kirliliğini bu sayede azalacağını umuyoruz. Gelecek nesiller sayesinde güçlü nitelikli ve doğru malzeme seçimleri ile sürdürebilir insan odaklı çevreci bina tasarımlarının artması en büyük hedefimiz. Bu çalışmamız diğer üniversitelere de model oldu. Benzer formatta enerji verimliliği ve yapı malzemesi içerikli dersleri Özyeğin, Yaşar, Okan, İzmir Ekonomi ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversiteleri ile de gerçekleştiriyoruz.
Çevre Dostu Malzeme Komitesi
Çevresel etkilerin özellikle malzeme sektörü ile ilgisini gündeme taşımak, çevresel etiketler, yaşam döngüsü analizi ve bu konularda sektörde ortak dil kullanımını sağlamak amacıyla 2014 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Çevre Dostu Malzeme Komitesi çevre, küresel ısınma, ekoloji, enerji kullanımı ve verimliliği, zehirli karışımlar, atıklar ve geri dönüşüm gibi konularda çalışmalar yapıyor. Komitemiz ayrıca Çevre Dostu Binalar/Malzemeler ve ilgili yönetmelikler ile Çevresel Ürün Beyanı (EPD) Belgesi’nin alımı konusunda neler yapılması gerektiği hususuyla ilgili de üyelerimize katkı sağlıyor.
Komitemiz son dönemde ağırlıklı olarak, inşaat malzemesi sektörünü yakından ilgilendiren AB Yeşil Mutabakat konusunu takip ediyor. Sektörü bu konuda bilgilendirmek ve gereken aksiyonların alınmasını sağlamak amaçlı iş birlikleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda komitemiz, 2021 yılında, özellikle sürdürülebilir üretim için dönüşüm sürecini hızlandıran Yeşil Mutabakat’a hazırlık amacıyla özel eğitim programları düzenledi.
Yeşil Mutabakat’a Hazırlık Eğitimleri
Çevre Dostu Malzeme Komitesi’nin iki aşama olarak planladığı “Yeşil Mutabakat’a Hazırlık Eğitimleri”nin ilk ayağında, Yeşil Mutabakat kapsamında öne çıkan konular 5 başlık altında ele alındı ve uzmanların sunumlarıyla her hafta online olarak gerçekleşti. İlk aşamadaki eğitim kapsamında, sınırda karbon vergisinin dayandırılabileceği “Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri”, “Yaşam Döngüsü Analizi”, “Çevresel Ürün Beyanı”, “Kurumsal Karbon Ayak İzi” konularında Türkiye İMSAD üyelerinin bilgilerinin tazelenmesi ve yeni gelişmelerden haberdar olmaları hedeflendi.
Türkiye İMSAD üyesi sanayicilerin ve üye dernek üyelerinin ilgiyle takip ettiği eğitimlerde, katılımcıların soruları konuşmacılar tarafından tüm detaylarıyla yanıtlanarak her eğitimde gerçekleşen online oylamalar ile sektörün Yeşil Mutabakat ile ilgili durum tespitleri yapıldı. Komitemiz eğitimin ikinci aşamasında ise önümüzdeki dönemde yoğun bir şekilde odaklanılması gerekecek olan “AB Sınırda Karbon Vergisi” konusunda, uzmanların vereceği uygulama eğitimleri ile yol haritalarının belirlenmesini hedefliyor.
4 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.