Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 75’i ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılmakta ve enerji tasarrufu sağlayan en önemli unsurlarından biri de yalıtım uygulamaları olmaktadır.
Nur ÇAKI / BTM Ar-Ge Direktörü
Küresel ısınma, iklim değişikliği, yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik, artık gündelik hayatımızda sıkça kullanır olduğumuz kavramlar oldu. Her gün iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklık, sıcaklık değişiklikleri, aşırı hava olayları, kaynak yetersizlikleri ile birlikte kitlesel yıkımlar, salgın hastalıklar ve artan göçlere tanık oluyoruz. Tüm bu olaylar neticesinde artan doğal felaketlerin yapısal etkileri daha kapsamlı ve bütüncül çözümleri gerekli kılıyor. Uzmanlara göre, kalıcı çözümler bulmak ve değer yaratabilmek, sürdürülebilirlik yaklaşımının orta ve uzun vadede planlanması ve uygulanması, zorunluluk arz eden en kritik konuların başında geliyor.
Çevresel sürdürülebilirliğin temel amaçlarından biri de, kuşkusuz fosil yakıtlara olan bağımlılığı ve enerji tüketimini azaltmak. Kentleşmenin hızla gelişmesiyle birlikte enerjiye olan ihtiyaç da artmakta. Ülkemizde, tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 40’ının binalardan kaynaklandığı göz önünde bulundurulduğunda, sürdürülebilir bina tasarımının ve uygulama detaylarında doğru malzeme kullanımının önemi de kaçınılmaz oluyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 75’i ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılmakta ve enerji tasarrufu sağlayan en önemli unsurlarından biri de yalıtım uygulamaları olmaktadır.
Bununla birlikte kullanılan yalıtım malzemelerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri en aza indirilmiş ürünler olması, geri dönüştürülebilir veya yenilenebilir kaynaklardan elde edilen malzemeleri içermesi de çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem arz etmektedir.
Binalarda ısı yalıtım amaçlı olarak kullanılan XPS (Extrude Polistren) yalıtım malzemeleriyle, yapılarda %50-60’a kadar enerji tasarrufu sağlanabilirken aynı zamanda binada küf, mantar, rutubet vb. oluşmasına da engel olunmakta, insan sağlığı, güvenlik ve konfor için uygun yaşam alanları oluşmasına olanak sağlanmaktadır. BTM’nin sürdürülebilir ürünler üretme ile birlikte farklılaşma stratejine bağlantılı olarak, Ar-Ge merkezimizde bu ürünlere yönelik; kalıcı organik kirletici (HBCD) içermeyen, geri dönüştürülebilir malzeme kullanmaya yönelik tasarımlar geliştirmeye ve üretim proseslerimizde HFC gazlarına alternatif teknolojilerin kullanımına yönelik projeler üretiyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimize hizmet eden yeşil ürünler ve uygulamalar ile ilgili toplumsal alanlarda da bilinçlendirme faaliyetleri düzenlemeye gayret ediyoruz.
Binaların uzun ömürlü olması, deprem gibi doğal afetlere dayanıklı hale gelmesine olanak sağlayan bir diğer unsurda , temel, çatı ve dış cephelerde kullanılan su yalıtım malzemeleridir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, Ülkemiz nüfusunun %71’i, ülke topraklarımızın ise %66’sı deprem riski altında ve yapı stoğumuzun büyük çoğunluğu betonarme yapılardan oluşuyor. Betonarme yapıların sürdürülebilir, güvenlikli binalar olabilmesi için, suya karşı olan hassassiyetinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Yapılan araştırmalar, binalarda suya maruz kalan donatının ilk 5 yılda bina taşıma kapasitesini yarı yarıya düşürdüğünü ortaya koyuyor. Bina güvenliğinin arttırılması ve zeminin güçlendirilmesi için, binanın temelinden çatıya kadar olan uygulamalarda su yalıtımının; mevzuatlara uygun, doğru yöntemlerle yapılması ve sertifikalı, inovatif ürünlerin kullanılması kaçınılmaz oluyor. Bitümlü temel su yalıtım membranları, bitümlü likitler, yapı kimyasalları gibi ürünler, binanın iskeletini oluşturan kiriş ve kolonların, demir donatıların korozyona uğramasını önlerken, bitümlü shingle ve oluklu bitümlü levhalar da, binaya yük vermeden doğa ve çevreyle uyumlu estetik görünüm sağlayarak, binayı dış etkenlere karşı korumada büyük rol oynuyor. Kurulduğumuz günden bu yana yalıtımın önemini anlatmak, yalıtım bilincini yaygınlaştırmak, doğaya ve canlıların yaşam alanlarına duyarlı ürünler üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
BTM olarak, gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak, karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliği ile mücadele için, yalıtım ürünlerinde inovasyon ve teknoloji odaklı üretim yöntemleri uygulamayı, tedarik değer zincirinin tüm halkalarında geleceğe yönelik sürdürülebilir stratejiler geliştirmeyi, bir şirket kültürü olarak benimsiyoruz. Aynı zamanda dijital olgunluk seviyemizi sürekli yükseltmek için, yapay zeka ve robot yazılım uygulamalarımızı da sürdürülebilirlik çalışmalarımızın ayrılmaz parçası olarak görüyoruz.
17 Temmuz 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.