Aura Design Studio tarafından tarihi Kapalı Çarşı kültüründen ilham alınarak tasarlanan Yaşamkent Ticaret Merkezi, stratejik konumu, ticari alanların yanı sıra sahip olduğu kamusal ve çok amaçlı açık alanları ve kent yaşamına uyum sağlayan mimarisiyle dikkat çekiyor.
Farklı ölçek ve fonksiyonlardaki mimari projeleriyle ön plana çıkan Filiz Cingi Yurdakul liderliğindeki Aura Design Studio tarafından Ankara'da tasarlanan Yaşamkent Ticaret Merkezi projesinin başlangıç fikrinde tarihi kapalı çarşı kültürü ön plana alınmış. Günümüzde ve geçmiş dönemlerde çarşıların büyük şehirlerde önemli toplanma alanları olarak hizmet etmesinden yola çıkan Aura Design Studio, bu tarihi ve kültürel bağlamı projeyi belirleyen en önemli çıkış noktası haline getirmiş.
Bulunduğu proje alanı çevresindeki toplu konutlar, villa siteleri ve cami arasında Çayyolu mahallesinde yer alan Yaşamkent Ticaret Merkezi’ndeöğrencilerin, kentlilerin ve çarşı kullanıcısının en üst seviyede etkileşimde bulunması hedeflenmiş. Kent dinamizminin avlu etrafındaki tüm çevre yollardan farklı kot kullanımları ve farklı özellikteki girişler ile taşınması istenen projede, ticari alanların yanı sıra kamusal ve çok amaçlı açık alanlar kurgulanırken alışveriş merkezinin ticari işlevine ek olarak gün boyu aktif ve esnek kullanımlara açık bir alan olması hedeflenmiş.
Yaşamkent Ticaret Merkezi‘ni saran saçak ile projedeki kütlesel bütünlüğü sağlamanın yanı sıra kütlenin kent dokusunda okunabilmesi amaçlanmış. Saçaklar, açık amfitiyatronun üzerindeki güneş kırıcılar ile sokak içlerinde teraslara dönüştürülerek yapıya farklı mimari dokular kazandırılmış. Yapıda, esnek dolaşım kurgusu sayesinde ticaret ve alışveriş işlevlerini karşılayan birimler örgütlenerek birbirine bağlanmış ve aralarında maksimum etkileşim sağlanmış. Çevredeki konut dokusu içinde sosyal bir odak yaratma potansiyeline sahip olan orta avlu, Yaşamkent Ticaret Merkezi içerisindeki dükkanlar tarafından çevrelenmiş. Genç öğrenci profiline alternatif ve dinamik mekan kullanımı sağlayarak yoğun etkileşimli ve sosyal yaşantıyı zenginleştiren bir senaryo kurgulanmış. Dört farklı çekirdekten beslenen merkezde, güney cephesine konumlandırılmış açık teraslar yardımıyla iç ve dış mekanların sürekliliği sağlanmış.
Yapı, çevresindeki yeşil alan ve parklarla görsel ve işlevsel olarak ilişkilendirilip hem avluda hem de çevresinde yeşil alanlar tasarlanmış. Geniş saksılar kullanılan amfitiyatro ile çevredeki bitki örtüsü ve avlu içindeki bitki örtüsü birbirine bağlanmış. Yerleşim alanındaki potansiyel otopark sıkıntısı göz önünde bulundurularak açık ve kapalı otopark olanakları sağlanmış ve iki ayrı bölgede çözülmüş. Aura Design Studio tarafından tasarlanan Yaşamkent Ticaret Merkezi’nin stratejik konumuyla ve kent yaşamına uyum sağlayan mimarisiyle bölgenin önemli ticari merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanmış.
Proje Adı: Yaşamkent Ticaret Merkezi
Proje Yeri: Çankaya, Ankara
Proje Ofisi: Aura Design Studio
Proje Yılı: 2022
Proje Alanı: 5,076 m2
Toplam İnşaat Alanı: 7,500 m2
8 Temmuz 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.