Toplumsal hafızamızın göz bebekleri olan tarihi yapılarımızı gelecek nesillere güvenle aktarabilmemiz için en önemli hususlardan biri, yangın güvenliğinin tesis edilmesidir. Yangın durumu, çoğu zaman tarihi yapının tamamen kaybedilmesi ile sonuçlanmakta; kontrol altına alınabildiği nadir durumlarda ise yapıya, onarımı çok zor, yahut imkânsız hasarlar vermekte ve tarihi değerlerimizin kaybına neden olmaktadır.
YAZAN: B. Fethi UĞUR / Efectis Era Avrasya, Yangın Mühendisi
Peki, tarihi yapılarımızın yangından korunması sürecinde nelere dikkat edilmeli?
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te, tarihi binalarda yapılacak tesisatlara ilişkin olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun; yangın tesisatları için ise ilgili itfaiye teşkialatının görüşünün alınması gerektiği belirtilmektedir.
Tarihi yapının tamirat, tadilat ve bakım çalışmaları; yangın güvenliği gereksinimleri de içermektedir.
“Önce, zarar verme!” - Hipokrat
Tarihi yapılarda yangın güvenliği planlamalarının temel önceliği, bina bütünlüğünü olabildiğince koruyabilecek çözümler üretmek olmalıdır.
Yeni inşa edilen binalarda tasarımın verimli olması esas olup, binalar tasarıma uyum sağlamaktadır. Tarihi binalarda ise tam tersi; binanın korunması esas olup, tasarımın binanın benzersiz özelliklerine uyum sağlaması gerekmektedir.
Tarihi yapılara özgü yangın güvenliği gereksinimlerine örnek olarak:
Yapının fiziksel özelliklerinin değiştirilemediği durumlarda, acil durum yönlendirmesi ve tahliyesi konularında binanın halihazırda bulunan mimari özelliklerinden faydalanılması gerekmektedir.
Tarihi yapının taşıyıcı kolonları yahut tamamı ahşap malzemelerden oluşuyorsa, yapı üzerinde gerçekleştirilecek tüm işlemlerde yangın güvenliği açısından ek önlemler alınarak, her zaman güvenli tarafta kalınması gerekmektedir.
Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi ise ancak uzmanlık ile mümkündür.
70 yıldır yalnızca yangın konusunda uzmanlaşan Efectis’in yangın danışmanlığı ekibi, tıpkı kişiye özel çalışan bir terzi gibi, binalara özel yangın konsepti oluşturur; tarihi yapıların yangın tehlikesinden korunup gelecek nesillere güvenle aktarılabilmesi için yangın danışmanlığı hizmetleri sunar.
5 Aralık 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.