Başta, tarihi yapılarda oluşan çatlakların tamiratı gibi yüksek hassasiyet gerektiren yenileme çalışmalarında kullanılabilen “Nano Hidrolik Kireç İçeren Hazır Enjeksiyon Malzemesi”, yapıda oluşan çatlakların tamamen doldurulmasını sağlıyor. Onarım sonucu yapının hasar öncesindeki dayanıklılığına geri dönmesini sağlayan buluşun tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde multidisipliner bir ekiple gerçekleştirildi.
Tarihi yapılarda oluşan hasarların onarımında dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Onarımda kullanılan enjeksiyon malzemesinin, yapıdaki özgün malzemeye zarar vermemesi ve aynı zamanda onarım sonucu gerekli dayanımı göstermesi gerekmektedir. Piyasada yer alan mevcut ürünler tarihi yapılarda kullanıldığı takdirde özgün malzeme ile tepkimeye girerek yapıya zarar vermekte, erken priz süresinden dolayı istenilen dayanıma ulaşılamamaktadır.
Tüm Ar-Ge çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Nano Hidrolik Kireç İçeren Hazır Enjeksiyon Malzemesi”, tüm bu problemlere teknolojik bir çözüm getiriyor. İçerisinde yer alan doğal kireç malzemesi ve üretim yönteminde yer alan inovatif çözümler ile birlikte yapıda oluşan çatlakların tamamını doldurup, onarım sonucu yapının hasar öncesindeki dayanıklılığına geri dönmesini sağlıyor. Ayrıca özgün malzeme ile tepkime vermeyip yapıya da zarar vermiyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Malzeme ve Metalürji Mühendisliği Bölümü ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim görevlilerinden oluşan multidisipliner bir takımın çalışmaları sonucu ortaya çıkan buluşun, ihracata yönelik hedef çalışmaları da bulunmakta.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi olarak yüksek standartlara sahip inovatif çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizen İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nabi Yüzer, “Söz konusu buluş bir ihtiyaca cevap verirken bir yandan da ülkemizin ekonomisine ciddi bir destek sağlayacak potansiyeli de barındırıyor. Ülkemiz, tamir harcı özelinde 2018’de toplamda 61.831 dolar ithalat hacmine sahip. Söz konusu buluş özelinde Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’nin yapmış olduğu pazar analizleri sonucunda, başta Almanya, Fransa ve İtalya’nın olduğu Avrupa Ülkeleri olmak üzere, Amerika ve Güney Kore pazarlarında da geniş bir ticari potansiyel olanağı olduğu görüldü. Yıldız TTO’nun katkıları ve yönlendirmeleri ile sektörde faaliyet gösteren büyük şirketlerin üretim merkezlerinin yer aldığı bölgelerde, oluşturulacak koruma stratejileri ile YTÜ ve Yıldız TTO olarak uluslararası boyutta ticarileşme çalışmaları yürütmeyi hedefliyoruz” diyor. Buluş konusu ürün olan tamir harcının büyük ölçeklerde üretimi için sanayi paydaşları aranmakta olduğunu açıklayan Yüzer, “Beton ve çimento harçlarının ülkemizin ihracatında önemli bir yere sahip olduğu düşünüldüğünde malzemenin önemli bir potansiyele de cevap vereceğini öngörüyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Patent başvuru sürecinde uluslararası araştırma otoriteleri tarafından verilen raporlarla dünya çapında yeniliği kanıtlanmış olan “Nano Hidrolik Kireç İçeren Hazır Enjeksiyon Malzemesi”’nin otorite raporuyla birlikte hitap ettiği pazarlara uygun bölgelere başvurular yapılarak uluslararası boyutta sınai mülkiyet korumaları sağlanmış olacaktır.
Yıldız TTO hakkında
Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi (Yıldız TTO), Proje Destek Ofisi’nden devraldığı entelektüel mirasla birlikte Yıldız Teknopark altında Ocak 2013 tarihinde kurulmuş ve TÜBİTAK tarafından üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesi ve yenilerinin kurulmasının teşvik edilmesi amacıyla 2012 yılında başlatılan 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı kapsamında desteklenen ilk 10 TTO projesi arasında yer almıştır.
Yıldız TTO, üniversitedeki akademisyenler ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir işbirlikleri sağlamayı temel amaç olarak benimsemektedir. Yıldız Teknik Üniversitesindeki akademik bilginin, bilimin, know-how’ın sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması, ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlaması açısından gerekli platformları oluşturmak konusunda bir arayüz görevini üstlenmektedir.
Bilimsel araştırmalar neticesinde ortaya çıkan buluş ve yenilikçi ürünlerin ticarileşmesi; bunların toplumun, ülke ekonomisinin ve üniversitenin faydasına dönüştürülmesini kapsayan destek hizmetlerinin bütünüdür. Akademisyen, sanayici, girişimci ve öğrencilere hizmet veren Yıldız TTO bünyesinde Kurumsal İletişim, Proje Destek, Üniversite Sanayi İş Birliği, Patent ve Lisanslama, Girişimcilik ve Kuluçka birimleri bulunmaktadır.
Kısacası Yıldız TTO, akademi-sanayi koordinasyonunu verimli kılmayı şiar edinmiş, araştırma çalışmalarını ticari ve danışmalık kapsamında destekleyen; bilgilendirme, eğitim, proje destekleri, iş birliği,sınai mülkiyet hakları, girişimcilik ve şirketleşme üzerine faaliyetler icra eden dinamik bir oluşumdur.