İnşaat sektöründe inovatif ürünler ve çözümler geliştiren “Avrupa’nın mantolama devi” Baumit, geçtiğimiz aylarda yine iki farklı ve ilgi çekici ürünü piyasaya sunmuştu. Bunlardan ilki, şantiyelerde atığın önüne geçen dünyanın ilk “çözünen torba teknolojisi”ne sahip “Baumit ALL IN Beton”, diğeri de mantolama sektöründe standartları yeniden belirleme iddiası taşıyan jel teknolojisiydi. Söz konusu iki yeni çözümü daha yakından tanımak amacıyla Baumit’in Türkiye ÜRETİM TESİSİNİ ziyaret ettik ve firmanın Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil DİNÇER’den bilgiler aldık... Dinçer, "Baumit olarak jel teknolojisiyle mantolamanın niteliği, kalitesi ve performansı anlamında arayı oldukça açıyoruz” diyor.
Şantiye: Baumit ALL IN Beton ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Erdil Dinçer: Öncelikle Baumit ALL IN Beton ile yapı harçları sektöründe bir ilki gerçekleştirdiğimizi söylemeliyim. Ürün, son dönemde geliştirdiğimiz ve bizi en çok heyecanlandıran projelerimizin başında geliyor.
Karbon ayak izimizi azaltmak, atıkları olabildiğince minimize etmek ve en önemlisi sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için yaratıcı yollar arayan bir firmayız. Tüm canlılara ve insanlara yüz binlerce yıldır yuva olan dünyamızı korumayı önemsiyoruz. Bu kapsamda ve bu anlayış çerçevesinde yaptığımız Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirdiğimiz, harç içinde çözünen torba teknolojisine sahip Baumit ALL IN Beton hazır kuru beton harcı, torba atığı oluşturmayan ve doğal elyaflarla güçlendirilmiş yapısıyla çok daha hızlı ve kolay uygulama imkanı sağlıyor, tüm yeni imalat ve tadilat işleri için mükemmel bir çözüm sunuyor. İşlevsel ve çevre dostu bir ürün olarak ön plana çıkan bu yeni ürünümüz beton ihtiyacı olan her yerde inovatif torba teknolojisiyle fark yaratıyor. Yüksek mukavemetinin yanı sıra düşük toz salımıyla da temiz şantiyelere ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor. Torbayı açmakla, harcı dökmekle uğraşılmıyor. Tozumasının çok düşük olması insan sağlığı açısından büyük bir avantaj.
Şantiye: Hangi uygulamalarda kullanılıyor ve nasıl uygulanıyor?
Erdil Dinçer: Tüm yapıların bahçe ve peyzaj alanlarında, statik koşulların olmadığı durumlarda, duvar imalatları, kapı ve pencere lentoları, tretuvarlar, kat döşemeleri, merdiven basamakları, tesisat tamirleri, teras ve balkonlar, banyo, tuvalet gibi ıslak mekanlar ve beton ihtiyacı olan her yerde kullanılabiliyor.
Betonun çimento, kum, agrega gibi bileşenleriyle uğraşılmasına gerek kalmıyor. Beton ihtiyacı olan her durumda tek yapılması gereken Baumit ALL IN Beton’un üzerine sadece su döküp karıştırmak. Torba, suyu gördüğü anda erimeye ve çözülmeye başlıyor. Sonra mikser yardımıyla yaklaşık 4 dakika karıştırılıyor.
"Torbası ile karıştırılan" beton harcını görmek bizler için de farklı bir deneyim oldu...
Torba içeriği sayesinde ürün, ekstra bir mukavemete kavuşuyor. Beton harcı torbası hariç ve torbası ile birlikte karıştırılıp prizini aldıktan sonra mukavemetleri ölçüldüğünde, torbasıyla birlikte karıştırılan numunenin eğilme dayanımının daha yüksek olduğunu söylemeliyim. Dolayısıyla harcın içine karışan kağıt aslında reçetenin bir parçası. Bu sebeple torba atığı oluşmadığı gibi reçetenin bir parçası olarak sürece dahil oluyor. Torbanın içerisinde bulunan doğal elyaflar betonun mekanik etkilere karşı dayanımını artırıyor ve C16 / 20 sınıfı beton elde ediliyor.
Şantiye: Türkiye’de de satışlar başladı... Peki talep nasıl?
Erdil Dinçer: Ülkemizde inşaat sektöründe geleneksel uygulamalar halen tercih ediliyor. Hatırlarsanız Türkiye’de makineli hazır sıvanın geçmişi çok uzun değildir. 90’larda başlamıştı ve 2010’a doğru ancak hatırı sayılır bir hacme ulaşmıştı. Buna rağmen hala geleneksel uygulamalar mevcut. Kum, çimento ve kireç bir yandan halen şantiye ortamında karıştırılıp sıva yapılıyor. Baumit ALL IN Beton da benzer bir süreç yaşayacak. Biraz daha perakendeye, son tüketiciye ve tamirat-tadilat yapan ustaya yönelik bir ürün. Yapı marketlerden alınabilecek 1-2 torba hazır beton harcı ile işin görülebileceği süreçler için çok uygun. Çimento, kum, çakıl ayrı ayrı alınıp taşınacağına hazır torbalı bir ürün çok daha mantıklı ve pratik.
Şantiye: Yeni inovasyonunuz Jel teknolojisi ilgili de bilgi alabilir miyiz?
Erdil Dinçer: Mantolama harçlarına benzersiz bir yenilik getiren jel teknolojisini de yine uzun yıllara dayanan saha tecrübemiz, Ar-Ge çalışmalarımız ve iş ortaklarımızla yürüttüğümüz yakın bilgi alışverişi sayesinde geliştirdik. Baumit’in inovasyon merkezi gerçekten çok önemli işlere imza atan bir kurum. Jel teknolojisinde de iş reçetede gizli.
Contact serisi mantolama harçlarımız olan openContact, StarContact White ve ProContact’taki benzersiz jel teknolojisi, inşaat sahalarında ince işçilik ve yüksek mukavemet için profesyonellerin işini kolaylaştırıyor. Yeni Contact ürünleri, kremaya benzer özel kıvamı ve daha esnek yapısı sayesinde Baumit StarTex Donatı Filesi üzerinde daha homojen, pürüzsüz ve dayanıklı bir yüzey oluşturuyor. Üstelik, ustalara eşsiz kolaylıkta bir uygulama deneyimi yaşatıyor.
Bilindiği üzere inşaat sektöründe artan kalite bilincinin yanı sıra yapım süreçlerinin hızlanması, mimarideki değişiklikler ve sürekli değişen hava koşulları gibi belirleyici durumlarda işlenebilirlik ve dayanıklılık etkenini daha önemli hale getirirken güvenlik talebini de artırıyor. İnşaat sahalarındaki gelişmelere paralel olarak biz de Contact mantolama harçlarını sürekli geliştiriyoruz. Jel teknolojisiyle krema gibi bir kıvam alan bu seri ile yüksek kalite ve işleme özellikleri bir kez daha ortaya çıkıyor. Söz konusu teknoloji ile diğer harçlardan farklı olarak elle uygulanabilmesinin yanı sıra sıva makineleriyle de çok kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilme imkanı sağlıyor. Jel teknolojisi daha üstün dayanıklılık, yüzey esnekliği ve sağlamlığı da bir araya getiriyor. Üstelik, karbon emisyonunu yüzde 41 oranında azaltan bu seri, çevreye daha da dost olmasıyla sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunuyor.
Şantiye: Hızlı, kolay uygulanan ve sürdürülebilir bir ürün diyorsunuz...
Erdil Dinçer: Evet hızlı, kolay ve sürdürülebilir bir çözüm olduğunu vurguluyoruz... Krema gibi bir kıvama sahip olması sayesinde mala ile çalışması çok daha rahat ve kolay. Ürün, bildiğimiz sıva makineleri ile uygulanabiliyor. Yani imalat hızında büyük avantaj sağlıyor.
Onun dışında “kolay” diyoruz; çünkü bu kıvamda bir ürün henüz pazarda yok. Ustalar özellikle büyük metrajlarda hem kolay hem oldukça hızlı iş çıkartabiliyor. Daha pürüzsüz, daha düzgün yüzeyler yaratılabiliyor. Ustayı yormuyor.
Söz konusu inovatif çözümleri yakından görme ve deneyimleme şansı da bulduk... Uygulamadaki kolaylıkları ve mukavemetleri oldukça etkileyiciydi...
Diğer taraftan sürdürülebilir... Biliyoruz ki dünyanın önündeki en büyük problemlerin başında küresel ısınma ve iklim değişikliği geliyor. Dolayısıyla emisyonun düşürülmesi, karbondioksit salımının azaltılması önemli. Ürünün içindeki çimentonun azaltılması da karbon salımının düşürülmesine önemli bir katkı sunuyor. İçeriğinde çimento yerine daha çevreci farklı katkı maddeleri kullanılıyor.
“Jel teknolojisinin uygulama sonrasındaki performans kısmı da çok çok dikkat çekici. Performansta açık ara önde bir teknoloji olduğunu üzerine basarak söylemeliyim. Baumit olarak jel teknolojisiyle mantolamanın niteliği, kalitesi ve performansı anlamında arayı oldukça açıyoruz...”
Şantiye: Performans anlamında da farklı bir katkısı olduğu gözlemleniyor...
Erdil Dinçer: Jel teknolojisinin uygulama sonrasında, yani prizini aldıktan sonrasındaki performans kısmı da çok çok dikkat çekici. Performansta da açık ara önde bir teknoloji olduğunu üzerine basarak söylemeliyim. Baumit olarak jel teknolojisiyle mantolamanın niteliği, kalitesi ve performansı anlamında arayı oldukça açıyoruz.
Şantiye: Cephelerde ne değişiyor; talep ve beklentiler ne yönde?.. Ve siz Baumit olarak bu kapsamda neler yapıyorsunuz?
Erdil Dinçer: Cephe uygulamalarında dönem dönem bazı malzemelere talebin arttığını gözlemliyoruz. Fakat yönelinen her malzemenin zaman içinde bir dezavantajı ortaya çıkınca sıvalı yüzeylere ilgi tekrar canlanıyor. Sıvalı cepheler yeniden keşfediliyor. Sıvanın birçok farklı malzemeyle bütünleşebilme özelliği de bunda etkili oluyor.
Biz de cephelerde neredeyse sonsuz bir tasarım olanağı sunan geniş ürün yelpazesine sahibiz. Dış cephe boyaları ve hazır dekoratif kaplamalarımız çok çeşitli. Uzun süredir mimari kanalda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu ürün grubu ile mimarlara cephe tasarımda sonsuz özgürlük sağlıyor ve sınırsız doku seçeneği sunuyoruz. Metalik, ahşap, tuğla doku gibi çok sayıda gerçekçi yüzey alternatifimiz de mevcut.
Baumit Design Life cephe tasarım ürünlerimiz tasarımcıların cephe dizaynlarında tamamen özgür olabilmesine imkan tanıyor. Sıva ve boyanın bir arada kullanıldığı Baumit GranoporTop hazır dekoratif kaplama, çimento esaslı kaplamalara göre çok daha uzun ömürlü olmasıyla dikkat çekiyor. Baumit CreativTop silikon takviyeli özel tasarım sıvası ise kıvamı ve 6 farklı boyutu sayesinde sonsuz doku seçeneği sunuyor ve çalışma kolaylığı sağlıyor. Doğal ve ışıltılı yüzeyler için geliştirdiğimiz Mosaik Top özel mozaik sıva, içeriğindeki doğal kuvars agregaları, mika pulları ve 30 farklı renk seçeneği ile cephelerde doğal taş görünümü sağlıyor. Baumit’in cesur cephe tasarımları için geliştirdiği Lasur, Metallic ve Glitter efekt boyaların farklı tonları, cephelerde standart boya uygulamalarının dışında özgün, farklı, doğal, geleneksel veya modern özel efektler yaratmayı mümkün kılıyor.
Baumit olarak dış cephe boyaları da üretiyoruz. Mantolama sistemlerine 360 derece bakış aşımızla, dış cephe boyalarını da mantolama sisteminin bir bileşeni olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, boyayı dizayn ederken, sistemin verimli çalışmasına odaklanıyoruz. Ayrıca boyalarımızda Cool Pigment olarak farklılaştırılmış bir pigment kullandığımızı da hatırlatmak isterim. Bu, yüzeyin çok daha az ısınmasını sağlayan bir teknoloji. Boya, mantolama bileşenlerinin önemli bir unsuru ve sistemi en verimli boya ile bitirmek de odaklandığımız konulardan biri.
Şantiye: “Baumit Akademi Yollarda” yine yollara çıkıyor herhalde...
Erdil Dinçer: Araya pandeminin girmesi nedeniyle bazı kesintiler yaşandı tabi ama artık yeniden başlıyoruz... Yapı sektörü paydaşlarının gelişimine destek olmak amacıyla 2016’da kurduğumuz Baumit Akademi Yollarda ile sektörün çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz. Paydaş zincirini oluşturan en değerli halkalardan olan bayi ve uygulamacıların sektör dinamiklerini yakından takip etmesi bizler için önemli. Bu kapsamda geniş bir eğitim takvimi hazırladık. Marmara, İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölge Eğitimleri kapsamında bayilerimiz ve uygulama ekiplerimizle bir araya geleceğiz.
Eğitim ve toplantılarda ısı yalıtım sistemleri ve sağlıklı yaşam alanları hakkında önemli paylaşımlarda bulunduğumuz bu buluşmalarda katılımcılara yeni inovasyonumuz olan Jel teknolojisini yakından tanıtmayı amaçlıyoruz. Tabii dünyanın ilk çözünen torba teknolojisine sahip yapı harcı Baumit ALL IN Beton ve dış cephe boyalarımız ile hazır dekoratif kaplamalarımızın avantajlarını da paydaşlarımıza bire bir anlatacağız.
Fabrikayı Baumit ve firmanın iletişim ajansı İnomist yetkilileriyle gezdik...
2 Ağustos 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.