“Mimarinin Sanat ile Diyaloğu” fikrine dayanan ve çağdaş mimarinin birçok olasılığını keşfe çıkan binanın dış yüzeyinde alüminyum ağırlıklı parametrik bir tasarım tercih edilmiş.
Mimari Tasarım: Lacime Architects (Şangay)
Yer: Tianjin, Çin
İnşaat Alanı: 3.563 m²
Peyzaj Alanı: 31.471 m²
Tamamlandığı Yıl: 2020
Çeviren: Altan Üren
Tianjin (Çin)’in doğu kıyısındaki Binhai Yeni Bölgesi’nde yer alan proje bir eğlence, dinlenme ve kültür kompleksi... Tianjin Uçak Gemisi Tema Parkı, Deniz Müzesi ve Binhai Matsu Kültür Parkı’na yakınlığı nedeniyle ideal bir konuma sahip.
Konsept
Müze, “Mimarinin Sanat ile Diyaloğu” fikrine dayanan, çağdaş mimarinin birçok olasılığını keşfe çıkan bir proje. Doğayla bağlantı kurmak için “Dalga” fikrinden ilham alıyor ve denizle toprağın birleştiği yerde sembolik bir duruşu var. Sanki sakin denize bir damla düşüyor ve deniz, hem bir ayna gibi bu sıçramayı yansıtıyor hem de damlanın yarattığı dalgaları etrafa yayıyor.
Fonksiyon
Proje alanı üç ana işlevle biçimlenmiş: "Wave Sanat Müzesi", "açık hava tiyatrosu" ve "kamusal alan". Her biri plajla bağlantılı. Binanın çevresinde denize bakan üç açık teras bulunuyor ve insanlar yapıyı kumul ve resif seviyesinden ayıran bu alanda deniz, hava ve güneş ışığı ile daha yakın bir ilişkiye girebiliyorlar.
Parametrik tasarım
Binanın dış yüzeyi için entegre bir parametrik tasarım kullanılmış. Alüminyum panellerin düzenlenmesi, cephenin güneş ışığını farklı zaman dilimlerinde farklı açılardan yansıtmasına olanak tanıyor ve binanın etrafındaki peyzaj havuzu da muhteşem bir görünüm için ışığı tekrar cepheye yansıtıyor. Yapı, geceleri ejderha pulları gibi düzenlenmiş cephesinin zengin ışık ve gölge oyunları ile olağanüstü görünüyor.
BIM teknolojisi
Bina 30 metre yükseklikte her yöndeki gerilimi akıllıca dengeleyen üç taç yaprağa ayrılıyor. Mimarinin soyut ve konsantre şekli teknolojinin çok yönlü desteğinden ayrı düşünülemez. Yukarı doğru ritmik sarmal bir doku sağlayan 13 binden fazla alüminyum panelin oluşturduğu sanal cephe ve gerçek cephenin uyumu, verimli bir ısı yalıtımı ile doğal aydınlatma arasında mükemmel bir denge sağlıyor. Tüm elektromekanik cihazlar ise yer altına gizlenmiş.
İç mekan
Birinci kattaki lobi, tasarımcı tarafından özel olarak karartılmış dairesel bir alan. Yukarıdan aşağıya akan ışık huzmesi antik Roma Pantheonunun konseptini hatırlatıyor; amaç, “gökyüzüne açılmak”...
Lobideki su perdesi ile paslanmaz çeliği birleştiren tasarımsa dingin bir duyusal deneyim yaratıyor. İkinci kattaki resepsiyon, sergileme alanına yatay olarak genişliyor.
Büyük bir cam perde duvar, içeri ve dışarı ayrımını belirsizleştiren doğal ışık ve deniz manzarası sunuyor. En uzun cam 8 metre yükseklikte. Zeminin ve tavanın çelik plakaları, yapının bir parçası olarak kuvvete katılıyor ve membran etkisi, zemin makasları arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor. Bu da yapının genel rijitliğini daha da geliştiriyor. Bina çatısının çelik bileşenleri, Yeşil Bina konseptine uygun olarak tasarım ve kullanım süresi sona erdikten sonra geri dönüştürülebilecek ve tekrar kullanılabilecek.
21 Şubat 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.