İstanbul’un Yeni Sahra Mahallesi’nde, D100 Karayolu üzerinde oldukça bilinen bir arazide TRC İnşaat tarafından hayata geçirilen hastane ve ticaret merkezi şantiyesini ziyaret ettik ve Proje Müdürü Orhan Bıçak’tan bilgiler aldık... Özellikle çift cidarlı cephesiyle ayrışacak hastane bloğunun, bölgenin en prestijli yapılarından biri olacağı tahmin ediliyor...
Şantiye: TRC İnşaat hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
Orhan Bıçak: 2007 yılında faaliyetlerine başlayan TRC İnşaat yurtiçi ve yurtdışı taahhüt işleri, okul, hastane, alışveriş merkezi, iş merkezi, fabrika, depo binaları ve konut üretimi konularında faaliyet gösteriyor. Birçok A Plus projeyi hayata geçiren firmamız kaliteli ve zamanında teslim, müşteri memnuniyeti odaklı işler ile sektörde yerini alıyor, üstlendiğimiz her projede tasarım, projelendirme ve uygulama süreçlerinin her aşamasını yetkin kadromuzla planlıyor ve uyguluyoruz. Tuzla Port Konut ve Alışveriş Merkezi, Terraki Vakfı Tepeören Yerleşkesi, Göztepe Hünkar Apartmanı, Sultanbeyli Bahçeşehir Koleji, Sancaktepe Flaghill Konutları, Mutlu Akü Fabrika Binası, Gebze Tadım Kuruyemiş Fabrikası, Ünsal Otomotiv Binası ve Borusan Lojistik Deposu, TRC İnşaat olarak hayata geçirdiğimiz projelerden bazıları. Sektörün alışılagelmiş patronlarından farklı firma sahibimiz Hümeyra Ökcün’ün yılmazlığı, üstün çabası ve ilham veren projeleri harekete geçirmesi, çalışanlar olarak bizim motivasyon ve potansiyelimizi yüksek tutarak çok daha iyi projeler geliştirme ve bu sektörde başarılı işler ile firmamızın adından sıklıkla söz ettirme hedefinde ilerlememizi sağlıyor.
Şantiye: Kısaca sizi de tanısak...
Orhan Bıçak: İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunuyum. 2006’da saha mühendisi olarak Ataşehir Kent Plus projesiyle inşaat sektörüne adımımı attım. Akabinde Şişli Bomonti’de Rixos Rezidans, Zeytinburnu’nda 16/9, Brandium, Hilton Kozyatağı, Fikirtepe’de Kent Plus, İstanbul Havalimanı’nda THY Lounge, Finans Merkezi’nde ve Emlak Konut’un dahil olduğu birçok projede çalıştım. Şimdi de TRC’nin bu şantiyesinde proje müdürü olarak görev alıyorum.
Şantiye: Şu anda şantiyesinde bulunduğumuz projeyle ilgili bilgi alabilir miyiz?
Orhan Bıçak: İstanbul’un Yeni Sahra Mahallesi’nde, D100 Karayolu üzerinde, oldukça bilinen bir arazide inşaatı devam eden bu proje bir hastane ve ticaret merkezi bloğu. TRC İnşaat projenin hem müteahhidi hem de arsanın hissedarlardan biri.
12 bin 700 metrekare arsa alanımız, 130 bin metrekare de inşaat alanımız var. 301 yataklı planlanan hastane bloğu 85 bin metrekare. 7 bodrum kat, bir zemin kat ve 12 normal kat bulunacak. Ticaret merkezimiz ise 81 ofis ve 50 dükkan olarak planlanıyor. Ticaret bloğu da 7 bodrum kat, zemin + 2 kat çarşı bloğu ve 11 kat da ofis olacak.
1100 araçlık kapalı bir otoparka sahip proje kapsamında, D100 karayolundan trafiği aksatmadan binaya giriş yapılabilmesi konusunda da çalışmalar yürütüyoruz.
Cephemiz alüminyum ve cam ağırlıklı planlanıyor, hastane bloğu hem karayolundan gelebilecek sesi kesmek hem ısıl performans açısından hem de etkileyici bir görüntü elde amacıyla performans camları ile oluşturulan çift cidar alüminyum cephe olarak tasarlandı, danışmanımızın yönlendirmeleri ile doğru referans ve sistem seçimleri yapılarak ilerleniyor.
İnşaata 2021 yılında başlandı ve şu anda kaba inşaat devam ediyor. İki binamız da betonarme.
Temelde ve perdelerde HDPE esaslı su yalıtım malzemesi kullanıldı. Hastane bloğunda, MR cihazlarından çıkan radyasyonun yayılmaması için 140 cm kalınlığında perde duvarlar yapıldı. Üstünde de 2.40 cm döşeme var. Soğuk derz oluşmaması, geçirimsiz bir beton elde etmek ve vibrasyon hatalarını önlemek için özel bir beton reçetesi, katkı malzemeleri kullanıldı.
Analizler yapılarak sahaya özel “deprem yer hareketi spektrumlarının” elde edilmesi ve elde edilen spektrumlara uygun olarak “ölçeklendirilmiş deprem verilerinin” hazırlanması ile statik projelerimiz kontrol edildi.
Şu anda kaba inşaatta yüzde 35 aşamasındayız. Kalabalık bir ekibe sahibiz ve çalışmalarımız iki vardiya sürüyor. 300 kişilik şantiyemizin 250’ye yakını kalıpçı ve demirci. Bugünlerde İstanbul’da bu kadar kalıpçı ve demirciyle çalışılan şantiye pek yoktur diye tahmin ediyorum. İki kule vincimiz ve 4 vinç operatörümüz var.
Bu proje tamamıyla özel sektör kaynaklarıyla yapılıyor. Ayrıca beton santralimizin şantiyemizin yanında olması bize ciddi bir kolaylık sağlıyor. Mesafe kısa olduğundan beton sirkülasyon problemi yaşamıyoruz.
Şantiye: İnşaat sektöründe şu an ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz?
Orhan Bıçak: Nitelikli çalışan bulmak zorlaştı. En büyük problemimiz bu. Bu sorunu da çalışan sayısını artırarak kapatmaya çalışıyoruz, ki işleri zamanında yetiştirebilelim. Ekipmanda, malzeme ve tedarik anlamında ise bir sorundan pek söz edilemez.
Şantiye: 2007’da sektöre girdiğinizi söylediniz... İlk göreve başladığınız günlerden bugünlere inşaatlarda neler değişti, neler gözlemliyorsunuz? Bu kapsamda belki nelerin değişmesi gerektiği konusunda da yorumlarınız olur...
Orhan Bıçak: İnşaat sektörü biliyorsunuz teknolojik açıdan pek hızlı ilerleyen bir sektör değil. Teknolojik anlamda çok bir değişliğe şahit olduğumu söyleyemem. Fakat hem malzeme hem işgücü hem de çevresel açıdan kaynak kullanımında çok farklı bir döneme girildiğini söyleyebilirim. Kaynaklar çok iyi kullanılmaya başlandı. Eskiden malzemelerdeki fire kayıpları çok önemsenmezdi. Fakat çevresel anlamda artan hassasiyetler ve fiyatların yükselmesi, bu unsurun daha fazla üzerinde durulmasına neden oldu. Enerji tasarrufu ve kaynakların verimli kullanımı önem kazandı. Bu kapsamda ciddi analizler ve ön çalışmalar yapılmaya başlandı. Artık malzeme tedarik süreçleri ve terminler hep bir program dahilinde ele alınıyor. Belki eskiden bu kadar yoğunluk da olmadığından, bir malzemeye ihtiyaç duyulduğunda kısa zamanda ulaşılabilirdi. Ama bugünlerde, malzemelere de aşırı talep olunca, önceden sipariş vermek ve zamanında malzemeye erişmek, projenin zamanında tamamlanması açısından şart oldu. Dolayısıyla satın alma paketleri artık daha düzenli bir şekilde yapılıyor.
Ayrıca iş güvenliği anlamında da bayağı bir adım atıldığını gözlemleyebiliyoruz. Şantiyelerde iş güvenliği konusu çok sıkılaştı. Hem konaklama hem iş başında olmak üzere gerçekten Avrupa standartlarına yaklaştık.
Malzeme tedarikçileri, yani yapı malzemesi üreticileri ciddi bir atılım içindeler. Son yıllarda kendilerini çok geliştirdiler. Projelere hem alternatif malzemeler sunabiliyorlar hem de detay çözümlerine yardımcı oluyorlar. Tam bir çözüm ortağı gibi çalışıyorlar.
7 Ekim 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.