Sanatçı Kutluğ Ataman’ın Erzincan’da kurduğu Palanga Sanat ve Mimarlık Çiftliği’ndeki Keçi Korunağı, Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlanmış ve 2019’da hayata geçirilmişti. Tümüyle doğaya karışabilecek özellikteki korunak, 17. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Proje Dalı’nda Başarı Ödülü de kazanmıştı.
Korunak, derin bir taş temel üzerine farklı çaplarda iki adet yarım daire planlı sıkıştırılmış toprak duvar kullanılarak depreme yüksek dayanımlı bir yapı tasarlanmış. Projelendirme, sürdürülebilir ve mevcut koşullara uyum sağlamak, doğal malzeme kullanmak, geleneksel taş-toprak-kereste işçiliğini yapım tekniği olarak kullanmak, bölgedeki ustalarla iletişim kurup kolektif bilgi üretmek, akademik taraflar ile koordine olup malzemeleri teste sokmak ve teknik kararları sorgulamak gibi yaklaşımlarla başlatılmış. Temeli ve çevresindeki taş duvarları inşa etmek için horasan adı verilen antik bir teknik yeniden tasarlanmış ve kullanılmış. Yapı, “Zero Impact Construction / Sıfır Etkili İnşaat”ın başarılı bir deneysel örneği ve herhangi bir iz bırakmadan doğaya geri dönme özelliğine sahip.
Çalı, çırpı, jüt ve toprak...
Çatı kaplaması çalı çırpı, jüt ve toprak malzemelerden oluşturulmuş ve kar yüküne karşı yüksek eğim derecesi ile detaylandırılmış. Arkeolojik restorasyon tekniği ile su sızdırmayan ve bakım gerektirmeyen bir katman oluşturulmuş. Karışımın içinde hidrolik kireç, kaymak kireç, perlit kumu, alçı ve kiremit tozu yer alıyor.
Yöredeki kavak ağacından yararlanılmış
Korunağın üstünü örtecek çatının aşık ve mertekleri yöredeki kavak ağacından elde edilmiş. Kimyasal işleme maruz bırakılmadan kereste kurutma yöntemi ile kabuklarından temizlenmiş ve strüktürü oluşturacak aşıklara dönüşmek üzere hazır hale getirilmiş. Ortalama çapları 23 cm olan aşıklar 8 cm çapındaki mertekler ile örtülmüş. Aşıkların duvarla birleşiminde ise yastık ağaç kirişler kullanılmış ve tellerle birbirine çivilenerek bağlanmış.
Kireç, alçı ve toprak...
Duvarın ana malzemeleri kireç, alçı ve toprak... Döküm sırasında kuruma süresini uzatmak ve suya dayanımını artırmak için hidrolik kireç, kaymak kireç ve kiremit tozu da eklenmiş. Merkezde yer alan ve aşıkların oturduğu sıkıştırılmış toprak kolonun, aynı zamanda yüzeyinde açılan statik açıdan dayanımı azaltmayacak çapta boşluklarla mekanda biriken gazın dışarı atılmasını kolaylaştıracak bir baca işlevi görecek şekilde tasarlanmış.
Temellerin atılmasının ardından kuzeybatıdan gelen güçlü rüzgarın yavaşlatılıp kontrol altına alınabilmesi için arazide korunak duvarlarının etrafında eğrisel bir doğrultuda yükselip sönümlenen toprak dolgu ile rüzgar engeli oluşturulmuş. Taş örgü istinat duvarı arkasına toprak yığılmış ve yığının 1 yıl oturması ve yeşillenmesi beklenmiş.
Hidrolik kireç ve horasan harcı karışımı kullanılmış
Gerekli dayanımı, beton kullanmadan elde edebilmek için taş temelde bağlayıcı olarak çimento içermeyen hidrolik kireç ve horasan harcı karışımı kullanılmış. Temel seviyesi 0.00 kotunun 15 cm üstünde bırakılmış ve duvar seviyesi yukarıda tutularak su alması engellenmiş.
Tasarım Ekibi: Hasan Çalışlar, Kerem Erginoğlu, Dilara Demiralp
Danışmanlar: Mustafa Çakalgöz (Arkeolog Profesör), Suat Işık (Mimar), Bilge Işık (Akademisyen-Mimar), Suat Güvenç (İnşaat Mühendisi)
Fotoğraflar: Hasan Çalışlar, PAAF, Metin Çavuş, Dilara Demiralp, Aram Tufan
Yapı’nın maketi, Erginoğlu&Çalışlar'ın otuz yıllık mimarlık üretimini dönem hafızasıyla paralel olarak incelemeye sunan Zaman Cetveli sergisinde de sergileniyor. Sergi 3-31 Mayıs 2024 tarihlerinde MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tek Kubbe Salonu'nda ziyarete açık... (Fotoğraflar: Şantiye®)
Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık
1993 yılında Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar tarafından kurulan Erginoğlu&Çalışlar mimarlık, kurumsal kimlik ve kentsel tasarım alanlarında projeler geliştiriyor, uygulama ve kontrol yapıyor. Her projeyi kendi bağlamı içinde ele alan ve o bağlama değer katacak yenilikçi mimari çözümlemeler getiren firma, yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli tür ve ölçeklerde projeler gerçekleştiriyor. Çalışmaları arasında ofis binaları, kültür yapıları, alışveriş merkezleri, kamusal yapılar, spor, eğitim ve sanayi kompleksleri, konut ve yerleşke gibi farklı ölçeklerde projeler bulunuyor.
Erginoğlu & Çalışlar’ın pragmatik, estetik ve işverenin kurumsal kimliğini vurgulamaya yönelik tasarım anlayışı, ulusal ve uluslararası arenada birçok önemli ödüle layık görüldü. 2016 yılında New Power Station ile Ağa Han Mimarlık ödülünün adaylarından biri olan şirketin önemli ödülleri arasında Tuzambarı - Medina Turgul DDB projesiyle Dünya Mimarlık Festivali (WAF World Architecture Festival) Yeni & Eski Bina kategorisinde birincilik ödülü, New Power Station ile Iconic Awards birincilik ödülü ve farklı yıllardan Ulusal Mimarlık ödülleri bulunuyor.
Şirketin kurucu ortakları, Mimar Sinan, İstanbul Teknik, Uludağ, Yıldız Teknik, Bologna ve Minnesota üniversitelerinde jüri üyesi, proje atölyesi yürütücülüğü ve misafir öğretim görevlisi olarak da aktif görevler üstleniyorlar.
7 Mayıs 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.