İnşaat sektörünün en önemli firmalarından Yapı Merkezi'nin Kurucu Ortağı ve Onursal Başkanı İnş. Y. Müh. Dr. Ersin Arıoğlu hayatını kaybetti. 1965 yılından bu yana hem ülke içinde hem uluslararası alanda Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi önemli projelere imza atan kuruluş, Yapı Merkezi İnşaat, YAPIRAY, Yapı Merkezi Prefabrikasyon, Freysaş, Subor, Yapı Merkezi İDİS, Yapı Merkezi Gayrimenkul ve Irmak Okulları gibi firma ve markalara da sahip.
Cenazesi, 29 Mart 2023 Çarşamba günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (Altunizade, İstanbul)'nde kılınacak öğle namazını takiben Aşiyan Mezarlığı'na defnedilecek merhuma Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Yapı Merkezi çalışanlarına başsağlığı dileriz.
Dr. Ersin Arıoğlu Kimdir?
1940’da İstanbul’da doğan Arıoğlu, 1963 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1969 yılına kadar aynı fakültenin yapı statiği kürsüsünde öğretim görevlisi ve asistan olarak akademik hayatını sürdürdü.
Fotoğraf: Öğrencilik yılları / İTÜ İnşaat Fakültesi, 1960
Arıoğlu, 1965 senesinde İstanbul’da Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A. Ş.’yi kurdu. Kasım 2002’de TBMM’ye milletvekili olarak seçildi.
Yönetim Kurulu Başkanı olarak Arıoğlu araştırma ve geliştirme, mühendislik, tasarım ve müşavirlik, genel inşaat müteahhitliği, eğitim, sanayi ve üretim alanlarında aktif, 10’u ulusal ve 2'si uluslararası kuruluş olmak üzere 12 şirketi yönetti. Ana kuruluş olan Yapı Merkezi İnşaat Şirketi Türkiye’de ve yurtdışında müşavir/tasarımcı veya inşaat müteahhidi olarak bugüne kadar sanayi tesisleri, toplu konutlar, üretim tesisleri ve fabrikalardan, ticari binalar, tüneller, köprüler, ulaşım sistemleri ve otoyollardan enerji tesisleri, su ikmal yapıları, tarihi binaların restorasyonu ile takviyesi ve çeşitli hizmetlere yönelik binalara kadar değişen takriben 39 milyon metrekare inşaat gerçekleştirdi.
Arıoğlu’nun uzmanlık sahaları inşaat mühendisliği, beton teknolojileri, inşaat metotları, ulaşım sistemleri ve yapıları, deprem mühendisliği, yapıların tamir ve güçlendirilmesi ile raylı sistemlerden oluşuyordu. Yönetim uzmanlığı ise proje geliştirme, finansman, projelerde yatırım ve uygulama ve inşaat mühendisliğinde katma değer yaratımı sahalarındaydı.
Fotoğraf: Dr. Arıoğlu, 1967 Akyazı depreminden sonra Yapı Merkezi tarafından takviye ve restore edilen Sakarya Vilayet Binası’nda hasar incelemeleri yaparken
Arıoğlu’nun muhtelif yerli ve uluslararası teknik dergilerde 80’den fazla makalesi yayınlanmış olup, bunların mühim bir kısmı beton teknolojileri, deprem mühendisliği, ulaşım sistemleri ve inşaat metodları, kalite yönetimi, bilim merkezleri, eğitim ve bilgi işleme teknikleri üzerine. Yapısal dinamikler konulu bir kitabın da yazarı. Ayrıca iki sanayi kataloğunun ve birkaç sempozyumun redaktörlüğünü yapmıştı. Yurtiçinde ve uluslararası planda (teknik ve iş çevrelerine yönelik) muhtelif kongreler, sempozyumlar, paneller ve konferanslar düzenlemiş ve koordine etmiş; bu faaliyetlerden sorumlu komitelerde üye veya teknik veya idari başkan olarak görevler üstlenmişti.
Arıoğlu, çeşitli alanlardaki katkıları dolayısıyla nişan ve özel beratlarla takdir edilmiş ve Fahri Doktor Derecesi ile taltif olunmuştu. 1995-2002 döneminde İstanbul Bilim Merkezi Vakfı'nın başkanlığını yapmıştı. 1996’da Slovenya Cumhuriyeti'nin İstanbul Fahri Konsolosu olarak atanmıştı. 1997-2008 yılları arasında Uluslararası Kriz Grubu'nun Yönetim Kurulu'nda görev almıştı. 1997’de Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, inşaat mühendisliğinde kalite geliştirilmesi ve Türkiye’de bilim merkezleri fikrinin teşvikinde gösterdiği liderlik dolayısıyla Fahri Doktor nişanı ile ödüllendirilmişti.
Fotoğraf: 1971, Burdur depreminde inceleme yaparken
Kasım 2002’de Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul’u temsilen TBMM’ye milletvekili olarak seçilmişti. 2008-2012 yılları arasında Acıbadem Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği görevinde bulunmuştu. Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Mütevelli Heyet üyeliğini 2008 yılından beri sürdürüyordu. Arıoğlu, 2011 yılından beri Türkiye Müteahhitler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Etik Kurulu Başkanıydı. Mart 2018’de İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından ülkemiz yapı endüstrisi ve toplu taşımacılık sistemlerinin gelişimde üstlendiği öncü rol dolayısıyla Fahri Doktor unvanı verilmişti.
Fotoğraf: 1987, Bayındırlık Bakanlığı adına Karakaya Köprüsü'nün "Müşavir Mühendisliği" ile görevliyken yapılan periyodik kontrol gezisinde
Arıoğlu’na 2004’te Slovenya Cumhurbaşkanı tarafından, Slovenya-Türkiye arasında ekonomik işbirliğini gelişmesine değerli hizmetlerinin takdiri olarak, yabancılara verilen en itibarlı “Silver Honorary Order of the Republic of Slovenia” nişanı verilmişti.
Arıoğlu’nun özgeçmişi "Who is Who in the World 1981, 1983, 1997; Men of Achievemen, 1984 International Book of Honour 1985; Who is Who in Turkey 1987, 1992, 1998" isimli yayınlarda mevcut.
Fotoğraf: 2001, eşi Yük. İnş. Müh. Ülkü Arıoğlu ile
Merhuma tekrar Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Yapı Merkezi emektarlarına başsağlığı dileriz.
27 Mart 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.