Türkiye’nin 3 Boyutlu Yazıcı kullanılarak inşa edilen ilk binası olan İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü ofis binasını geçtiğimiz aylarda kullanıma açan İSTON (İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları A.Ş.), yapı sektöründe dijital bir dönüşümün ana unsurlarından biri olmayı hedefliyor... Söz konusu bu yeni teknolojiyle ilgili bilgi aldığımız İSTON Asya Yakası Tesisler Müdürü Vural Öcal, “Üç Boyutlu Yazıcı teknolojisi daha hızlı üretime imkân veriyor, daha az işçilik gerektiriyor ve daha az atık oluşturarak çevreci bir yöntem sunuyor. Teknolojinin, inşaat sektöründe özellikle iş kazaları ve çevre kirliliğinin azaltılması konusunda büyük bir değişime öncülük edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca geleneksel inşaat yöntemlerine göre sunduğu mimari serbestlikle tasarımsal olarak da sektöre büyük katkılar sunacağını tahmin ediyoruz” diyor...
RÖPORTAJIN DİĞER GÖRSELLERİNE OCAK-ŞUBAT 2022 (391.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN ULAŞABİLİRSİNİZ
Şantiye:3D Beton Yazıcı teknolojisi kullanılarak inşa edilen bina hakkında bilgi alabilir miyiz? Teknik ve mimari özelliklerini özetleyebilir misiniz?
Vural Öcal: Geliştirdiğimiz 3D harcın ve 3D yazıcının performansını görmek üzere İSTON A.Ş. Tuzla tesisleri içerisinde 155 m2 alana sahip, 3+1 olarak bölümlendirilmiş bir deneme inşası gerçekleştirdik. Bu yapının 3 boyutlu yazıcı ile yazılan 3 metre yüksekliğindeki duvarlarını 1 hafta gibi kısa bir sürede tamamladık. Başarılı deneme üretimimizin ardından İstanbul Çamlıca’da Türkiye’nin ilk 3D yapısı olan İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü ofis binasını inşa ettik. Bu yapı tek katlı, 300 m2 alan, 3 metre duvar yüksekliğine sahip 8 ayrı bölümden oluşuyor. Bina şu anda Türkiye’de aktif kullanımda olan ilk 3D ofis binası olma özelliğine sahip.
Şantiye: 3D Beton Yazıcı teknolojisini neden ve nasıl geliştirdiniz?
Vural Öcal:Günümüzde 3D yazıcı birçok alanda yaygın olarak kullanılıyor. Dünyada yapı sektöründe de 3D yazıcılar ile Amerika, Avrupa ve Çin’de yapılar inşa edilmeye başlandı. İSTON olarak biz de Türkiye’de 3D beton yazıcı teknolojisini geliştirerek bu sektördeki dijital dönüşümü başlattık. 3D yazıcıların kullanımını yapı sektöründe yaygınlaştırmak ve geleneksel betonlara göre farklılık gösteren 3D yazıcı teknolojisinde kullanılabilecek betonu daha da çeşitlendirmek ve geliştirmek istiyoruz. 3D yazıcı teknolojisinde kullandığımız 6 eksenli robotik kol, geliştirilen paletli yürüyen aksam ile mobil hale getirildi; ayrıca yazıcıda kullanılan beton harcın özel olarak üretimine imkân veren bir mobil beton santrali geliştirildi. Böylelikle istenilen şehir ve bölgede taşıma işlemi olmadan yerinde imalatla yapıların inşası mümkün. 3D beton yazıcı ile konut üretimi başlangıçta inanılması güç gibi gelse de yaklaşık 2 yıldır yürüttüğümüz yoğun Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda dünyanın diğer ülkelerinde yapılan çalışmalar ile eşdeğer ve hatta daha kaliteli bir seviyeye ulaştık. Ülkemizin yüzde 100 yerli sermayeli ve kamu iştiraki olan bir şirketiyle ulaştığı bu nokta değerlidir ve gelecek için umut vaat eden bir göstergedir.
Şantiye:Yazıcıda nasıl, hangi özelliklerde bir beton kullanıldı / kullanılıyor?
Vural Öcal:İSTON olarak 3D yazıcı teknolojisi için özel olarak yazdırılabilir beton harç geliştirdik. 3D beton harcımız yüksek dayanıma sahip ve beton dayanımı C50/60 sınıfında. Eğilme dayanımı ise 8-9 MPa değerinde. Geliştirdiğimiz özel harç için patent başvurularını yaptık ve resmi inceleme süreçleri devam ediyor. TSE laboratuvarlarında yaptırılan ses geçirimlilik testleri sonucunda 45 dB ses azaltım indisi ölçüldü. Bu değerler BİMS bloklarda 15 dB, gazbetonda 33 dB ve tuğlada 43 dB. Sonuçlar 3D beton duvarların ses yalıtımı açısından diğer yapı malzemelerinde daha iyi olduğunu gösteriyor. Isı yalıtımı konusunda yapılan çalışmalarda ise, İTÜ laboratuvarlarında yapılan ısı iletim deneyleri sonucunda 3D beton duvarların ısı iletkenlik değeri 0,40 - 0,70 W/m2K olarak hesaplandı. Bu sonuçlara göre Türkiye’nin her bölgesinde ek bir yalıtıma ihtiyaç duyulmadan TS825 standardının şartları sağlanıyor.
Şantiye:3D Beton Yazıcı teknolojisinin avantajları nelerdir ve inşaat sektörüne katkısı ne olacak?
Vural Öcal:Bu üretim teknolojisinin kalıplı imalat teknolojisine göre daha hızlı üretime imkan vermesi, daha az işçilik gerektirmesi, kalıp maliyeti olmaksızın üretim yapılabilmesi ve düşük malzeme ihtiyacı yanında daha az atık oluşturarak daha çevreci bir inşaat yöntemi sunması gibi avantajları bulunuyor. 3D yazıcı teknolojisinin katkılarıyla inşaat sektöründe özellikle iş kazaları ve çevre kirliliğinin azaltılması konusunda büyük değişime öncü olacağını öngörüyoruz. Ayrıca geleneksel inşaat yöntemlerine göre tanıdığı mimari serbestlikle tasarımsal olarak da sektöre büyük katkılar sunacağını tahmin ediyoruz.
Şantiye:3D Beton Yazıcı teknolojisinin geleceği ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Vural Öcal:Ülkemizde ve hatta dünyada da henüz 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen binalar için standartlar oluşmasa da, tasarladığımız projelerde TS500 Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kurallarına uygun şekilde temel tasarımlar yapıyoruz. 3 boyutlu yazıcı ile yazdığımız duvarların içerisine kolonlar bırakarak konvansiyonel betonarme yapı uygulaması ile karma bir yapı oluşturarak güvenli yapılar inşa ediyoruz. Dünyada ve ülkemizde inşaat sektörü için yeni bir teknoloji olan 3D Beton Yazdırma teknolojisi ile inşa edilecek yapılar için standartlar yeni yeni oluşuyor. Şu an için tek katlı yapı inşasında kullanılacak olan bu teknoloji ile üretilen yapıların izin ve ruhsat konularında ilgili kurumlar çalışıyor. Bizler de bu sürece katkı vererek 3D Beton Yazıcı teknolojisi ile ürettiğimiz yapıları daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz.
Şantiye:Bu teknoloji nasıl bir potansiyele sahip?
Vural Öcal:3D Beton Yazıcı teknolojisi, ürün çeşitliliğini hızla artırıyor. İSTON olarak kent mobilyası üretimi ile başladığımız 3D Beton Yazıcı ile üretimimiz bugün konut seviyesine yükseldi. Bizler bu teknoloji ile yeni ürünler üretmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünyada da bu teknoloji ile yeni ürünler geliştiriliyor. Bu sebeple bu teknolojinin hem ülkemizde hem de dünyada gelecekte çok yaygın ve tercih edilen bir üretim yöntemi olacağı öngörülüyor.
Şantiye:İSTON bu teknolojiden nasıl bir ticari fayda bekliyor? Ticari olarak kullanımı ne yönde olacak?
Vural Öcal: İSTON olarak 3D Beton Yazıcı teknolojisini ülkemizde yapı sektörüne kazandırmanın bizler için ticari olarak da bir anlamı var. Bizler bu alanda hem özel hem de kamu sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak yeni ürün ve hizmet alanları yaratmayı hedefliyoruz.
Şantiye: İSTON’un yapı sektörüne kazandırmayı düşündüğü başka çalışmalar var mı?
Vural Öcal:İSTON, yapı sektöründe uzun yıllara dayanan Ar-Ge deneyimi ile yeni teknolojiler ve yeni tasarımlarla şehirlerimizin dönüşümüne katkı sunmaya devam edecektir. Bu anlamda sanayi, endüstri ve akademi işbirliği içinde ulusal ve uluslararası projelerimizi sürdürüyoruz.
RÖPORTAJIN DİĞER GÖRSELLERİNE OCAK-ŞUBAT 2022 (391.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN ULAŞABİLİRSİNİZ
6 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.