Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Nisan 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2023 yılının şubat ayında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,3 azaldı. Raporda üretimin, 22 alt sektörden 15’inde gerilediği, 7’sinde ise arttığı belirtildi.Şubat ayında yaşanan deprem afeti ile birlikte üretimin büyük ölçüde durduğunun altı çizilen raporda yaşanan bu olumsuz durumun, üretim üzerindeki etkisinin mart ayından itibaren azaldığı aktarıldı.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Nisan 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre 2023’ün şubat ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 azaldı. İnşaat malzemeleri sanayisindeki 22 alt sektörün 15’inde üretim gerilerken 7’sinde ise üretim arttı. En yüksek artış yüzde 35,6 ile metal kapı ve pencere sektöründe yaşanırken, ikinci sırada yüzde 23,3 artış ile ahşap inşaat malzemeleri, üçüncü sırada ise yüzde 15,3 ile elektrikli aydınlatma ekipmanları yer aldı.
Depremin olumsuz etkileri mart itibarıyla gerilemeye başladı
Şubat ayında üretimde en yüksek gerileme yaşanan alt sektör yüzde 30,8 ile demir çelikten inşaat ürünleri olurken, çimento üretimi de yüzde 27,6’lık düşüşle ikinci sırada yer aldı. Parke ve yer döşemeleri yüzde 19 ile en çok düşüş görülen üçüncü sektör oldu. Yüzde 16,6 ile seramik kaplama malzemeleri ise dördüncü sırada yer aldı.
Deprem afeti ile öncelikle deprem bölgesinde yer alan inşaat malzemeleri üretimi büyük ölçüde durdu. Diğer bölgelerde de gerilemeler yaşandı. Raporda, şubat ayında meydana gelen depremlerin üretim üzerindeki bu olumsuz etkisinin mart ayından itibaren azalmaya başladığı belirtildi.
Deprem bölgesine yapılacak yatırımlar sektörü hareketlendirecek
Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporunda, şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrası inşaat sektöründe depremselliğin en önemli belirleyici haline geldiği vurgulandı. Bu çerçevede öncelikle depremin yaşandığı 11 ildeki konut, konut dışı bina ve alt yapı yeni yatırımları sektörde iş potansiyeli yarattı. Yine bölgedeki onarım ve güçlendirme faaliyetlerinin de özellikle yenileme pazarını canlandıracağı belirtildi.
Ekonomi politikalarının değişimi sektörü etkileyecek
Raporda, 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler sonrası inşaat malzemeleri sanayisini etkileyecek birçok gelişmenin yaşanması öngörüldü. Söz konusu gelişmelerin bir bölümünün doğrudan sektöre yönelik olması beklenirken, bir bölümünün de ekonomi politikalarına bağlı dolaylı gelişmeler olması bekleniyor. Rapora göre, ekonomi politikalarındaki değişim olasılığı da sektörleri etkileyecek. Faiz oranları ve döviz kurlarındaki artışların ilk aşamada maliyet ve fiyat artışları ile sektörlerde sınırlayıcı etki yapması bekleniyor. Yine bütçedeki tasarruf ihtiyacı da kamu yatırımlarını ve inşaatlarını sınırlayabilecek. Döviz kurlarındaki olası artışlar ise malzeme ihracatını destekleyecek.
- Deprem bölgesinde yeni imar faaliyetleri ve kentsel dönüşüm inşaat sektörünü destekleyecek.
- Seçimler sonrası sıkı para ve maliye politikalarına geçiş inşaat sektörünü sınırlayacak.
- İnşaat sektöründe istihdam geçen yılın yüzde 15,9 üzerinde.
- İnşaat sektörü güven endeksi 2023 Nisan ayında bir önceki aya göre 0,8 puan arttı.
- Mevcut inşaat işleri endeksi 2023 Nisan ayında bir önceki aya göre 3,2 puan yükseldi.
- Yeni alınan inşaat işleri endeksi 2023 Nisan ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azaldı.
- 2023 Mart ayında konut satışları bir önceki yılın mart ayına göre yüzde 21,4 azaldı.
- 2023 Mart ayında 105.476 adet konut satıldı.
- 2023 Mart ayında birinci el konut satışları 2022 Mart ayına göre yüzde 14,2 geriledi.
- 2023 Mart ayında ikinci el konut satışları 2022 Mart ayına göre yüzde 24,3 düştü.
- 2023 Mart ayında ipotekli konut satışları 2022 Mart ayına göre yüzde 16,5 azaldı.
- 2023 Mart ayında ipotekli konut satışları 25.262 adet oldu.
- Konut kredileri kullanımı mart-nisan aylarında hızlandı.
- Yurtdışı yeni alınan müteahhitlik işleri ilk çeyrekte 4,05 milyar dolar oldu.
- İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 Şubat ayında 2022 Şubat ayına göre yüzde 10,3 düştü.
- 2023 Şubat ayında inşaat malzemesi ihracatı 2022 Şubat ayına göre yüzde 22,9 geriledi.
- 2023 Şubat ayında inşaat malzemesi ithalatı 2022 Şubat ayına göre yüzde 10,0 yükseldi.
- Yıllık dış ticaret açığı mart sonunda 118,5 milyar dolara yükseldi.
- Cari işlemler açığı şubat sonunda 55,4 milyar dolara yükseldi.
- Deprem ve seçim vaatleri etkisi ile bütçede açık 1,15 trilyon TL olacak.
- Seçim destekleri ile büyüme temposu yeniden yüzde 4’ün üzerine çıktı.
- Merkez Bankası net döviz rezervleri 8,3 milyar dolara geriledi.
- Piyasalarda üçlü döviz kuru oluşmaya başladı.
- Dünya ekonomisinde yüzde 2,4 büyüme beklentisi.
- ABD’de inşaat harcamaları 2023 Şubat ayında yüksek gerçekleşti.
- ABD’de yeni konut satışları 2023 Mart ayında yükselmeye devam etti.
- AB inşaat harcamaları 2023 Şubat ayında yüzde 2,3 büyüdü.
- Dünyada inşaat malzemeleri fiyatları 2023 Nisan ayında geriledi.
5 Mayıs 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.