BU İÇERİK 3 ARALIK 2021'DE YAYINLANMIŞTIR. PROJENİN MEVCUT DURUMU HAKKINDA GÜNCEL BİR BİLGİ İÇERMEZ.
Mal Sahibi: Başakşehir Belediyesi
Yüklenici: Makro İnşaat - Akyapı Başakşehir İş Ortaklığı
Mimar: Özgüven Mimarlık
Statik Danışmanı: Ülker Müşavirlik
Deprem İzolatörü Yüklenici Firma: Em-Ke İnşaat
Kullanılan Deprem İzolatörü: 454 adet
Brüt İnşaat Alanı: 175.000 m²
Blok Sayısı: 16
Ticari Ünite Sayısı: 18
Daire Sayısı: 706
Dükkan Sayısı: 127
1980’lerde Japonya ve Yeni Zelanda’daki stratejik olarak öncelikli olan hastane, okul, kamu kuruluşları, enerji ve ulaşım tesisleri gibi yapı tiplerinde kullanılmaya başlanan Deprem Yalıtım teknolojisi artık ülkemizde de münferit binalar ve bazı şehir hastanelerinin ardından büyük konut projelerinde de kullanılmaya başlandı. Bunlardan ilki ise Makro-Akyapı İş Ortaklığının Başakşehir’de inşa ettiği Mavera Comfort projesi oldu.
“Türkiye’nin Deprem İzolatörlü İlk Konut Projesi” olarak lanse edilen ve “Kesintisiz Konfor” ilkesine bağlı kalarak, yerli-yabancı deprem uzmanları ve konusunda uzman mimarlarla tasarlanan Mavera Comfort, sakinlerine, deprem anında ve sonrasında binanın tüm fonksiyonlarında kesinti olmaksızın güven ve konfor içinde bir yaşam kalitesi sunacak.
Başakşehir (İstanbul)’de, 65 bin metrekarelik arsa alanında yapımı devam eden proje Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi, Olimpiyat Stadı ve Metro İstasyonuna oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
Deprem yalıtımı
Projeyi özgün kılan “Deprem Yalıtımı” ise binaları depremden ve depremin zararlı etkilerinden yalıtan, yer sarsıntısının etkilerinin binaya geçmesine engel olan bir teknoloji. Bu kapsamda binaların temel seviyesinde kullanılan Deprem İzolatörleri deprem sırasında binanın sağa-sola sallanmasına engel oluyor. Böylelikle yalnızca taşıyıcı sistemler, yani kolon ve kirişler değil, deprem yalıtımlı binalarda içerideki insan ve eşyalar da zarar görmeden depremi atlatabiliyor. Sabit temelli normal binalarda depremin sarsıcı etkileri kolonlar, kirişler, yani taşıyıcı sistemlerle karşılanıyor. Dolayısıyla deprem sırasında taşıyıcı ya da taşıyıcı olmayan elemanlarda bazı zarar ve çatlaklar gözlemlenebiliyor. Deprem yalıtımlı binalarda ise depremin sarsıcı etkisi deprem yalıtım katmanları tarafından karşılandığından bu hasar minimum düzeyde kalıyor.
İzolatörler...
Deprem yalıtım birimleri yani izolatörler, binanın temel seviyesinde kullanılıyor. Bunlar yatayda çok rahat hareket edebilen malzemeler. Bir deprem sırasında, yer şiddetli bir şekilde sarsılırken, sarsıntının etkisi binaya girmiyor ve bina olduğu yerde duruyor ya da çok hafif, beşik gibi bir salınım yapıyor. Böylelikle bina sakinleri deprem sırasında sarsılmadan depremi atlatabiliyor.
Deprem izolatörleri temelde iki tipe ayrılıyor. Bunlardan biri kauçuk deprem izolatörleri, ikincisi eğri yüzeyli, sürtünmeli sarkaç tipi denilen metalden yapılmış deprem izolatörleri. İkisinin de özellikleri aslında birbirlerine son derece benzer ve ikisi de deprem yalıtım teknolojisi uygulamalarında güvenli bir şekilde kullanılabiliyor.
İzolatörlerin servis ömürleri ise bina ömrüne eşdeğer. Binaların servis ömürleri boyunca deprem yalıtım birimlerinde herhangi bir sıkıntı olduğunda izolatörler rahatlıkla değiştirilebiliyor. Montajları da buna göre yapılıyor.
Bina hareket edecek şekilde tasarlanıyor
Deprem yalıtımlı binalar, herhangi bir yer sarsıntısında yerinde dursun diye tasarlanan normal binaların aksine, depremde hareket edecek şekilde tasarlanıyorlar. Bu da bazı özel önlemlerin alınmasını gerektiriyor. Öncelikle, deprem yalıtımlı binaların diğer yapılara göre çok daha detaylı analizler sonucunda tasarlanmak zorunda olduğunu hatırlatmak gerek. Deprem yönetmeliğinde deprem yalıtımı tasarımı ayrıntılı bir şekilde mevcut. Dolayısıyla binanın analizine ve hesap yöntemine dair her türlü detay artık ülkemiz mühendislerince de etkili bir şekilde kullanılıyor. Diğer taraftan deprem izolatörlerinin yerleştirilmesi son derece hassasiyet gerektiren bir konu. Bunun da yetkili ve uzman firmalar tarafından yapılması ve denetlenmesi şart.
Tesisatın binaya bağlanması için özel ara elemanlar kullanılıyor
Önemli bir diğer husus ise binanın tesisat sistemi... Elektrik, su ve gaz sistemlerinin binaya farklı bir şekilde bağlanmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü deprem yalıtımlı bina, zeminden ayrı bir şekilde hareket etme olanağı sağladığı için tesisatın binaya bağlanması sırasında bazı özel ara elemanların kullanılması gerekiyor. Son olarak da binanın etrafında bırakılan sismik boşluğun üzerine özel kapaklar kapatılması şart.
Bakım maliyeti az
Deprem izolatörlerinin bakımı ise çeşide göre değişiyor. Bu bakımlar da pek maliyetli olmuyor. Özellikle olası büyük ya da orta şiddette olan deprem sonrası üreticinin sistem birimlerini kontrol etmesi gerekiyor. Ayrıca deprem olmasa da yıllık ve beşer yıllık periyodik bakımların yapılması öneriliyor.
Makro İnşaat Proje Müdür Özgür Yıldırım:
“Yüksek Katlı Binalarda Çok Gerekli Bir Uygulama”
“Kurşun çekirdekli kauçuk deprem izolatörü kullandığımız Mavera Comfort projemiz, sakinlerine deprem anında büyük bir güvence ve sonrasında yaşanacak artçı sarsıntılarda psikolojik bir rahatlık sunacak. Ana deprem sonrası gerçekleşebilen artçı depremlerin etkileri binada pek hissedilmeyeceğinden, bina sakinleri ikametgahlarında kalarak, dışarı kaçma ihtiyacı duymayacaklar... Depreme karşı bu tip önlemlerin alınması artık ülkemizde de yaygınlaşmalı. Fakat maliyet burada en büyük engel. Türkiye sınırları içinde bir izolatör yatırımı yapılabilirse veya teşviklerle bu tip malzemelerin kullanımı artırılırsa maliyet düşebilir. Yönetmelikte de belki zorunlu tutulması şart. Biz dokuz katlı binada yaptık, fakat elli katlı bir binada yaşayan insanların bir deprem anında o salınım nedeniyle neler yaşayacağını düşünmek bile istemiyorum. Bence yüksek katlı binalarda çok daha gerekli bir önlem...”
İki yöntem var
“Deprem yalıtımında uygulama iki türlü yapılıyor. Ya normal temelin üzerine deprem izolatörü yerleştiriliyor ya da zemin kata kolonlar çıktıktan sonra izolatörler monte ediliyor. Biz bu projede ikinci yöntemi, yani temel sonrası, bodrumun üzerindeki ara katın üzerindeki kolona monte etmeyi tercih ettik. Yani binanın alt katı sabit kalırken, deprem anında üst katlar hareket edecek. Bu sayede bodrum kat dış perdesiyle bina arasında bir boşluk bırakmak zorunda kalmadık. Fakat bu uygulama, temel üstünü de güçlendirmek gerektiğinden maliyeti biraz artırdı ama yer tasarrufu sağladı...”
Bina hareketi özel detaylar geliştirilmesini gerektiriyor
“Deprem izolatörlerinin bulunduğu, temelin üstündeki 140 cm yüksekliğinde boş bırakılan yarım katta, tesisatla ilgili bazı özel çözümler gerekiyor. Çünkü binanın altı ve üstü farklı hareket edeceğinden tesisatın da buna uygun döşenmesi ve bazı akordiyon şeklindeki aparatların kullanılması lazım. Tesisat borularının bu noktada hareket edebiliyor olması şart. Diğer taraftan bu ‘hareket' unsuru dış cephe kaplamalarında da özel detayların geliştirilmesini gerektiriyor...”
3 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.