45 metre genişliği ve 550 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük iskelelerinden birine sahip olan Samsun Eti Bakır Limanı’nın deniz yapıları tamamlandı... Deniz yapıları konusunda ülkenin önemli ve köklü firmalarından Güçlen İnşaat, proje kapsamında 1.374 adet kazık çakımı ve 36.303 m³ beton imalatı gerçekleştirdi.
ŞANTİYE® ÖZEL
Eti Bakır A.Ş.’ye ait sahada gerçekleştirilen Eti Bakır Samsun yatırım projesinde İzmir merkezli Güçlen İnşaat San. ve Tic. A.Ş. deniz inşaatı kısmındaki imalatlarda yer aldı. Projede, “Kuru Yük İskelesi” ve “Römorkör İskelesi” olarak iki bölümlü imalat gerçekleştirildi. Nisan 2020’de başlayan proje, Karadeniz’in zorlu çalışma şartlarına rağmen Haziran 2022’de tamamlandı.
Toplamda yaklaşık 26 bin m²lik bir alanda gerçekleştirilen imalatlarda firma, 2 farklı kazık çakımı dubası, 3 adet tekne ve 4 adet vinç ile çalıştı.
Kuru Yük İskelesi için tek boy olarak üretilen 78 metre uzunluğundaki çelik boru kazıkların çakımı için ülkede yeterli kule boyuna sahip duba bulunmazken, bu projeye özel olarak duba kule boyu uzatıldı. 67 metre kule boyu ile Türkiye’nin en uzun kazık çakım kulesine sahip “Galip Bey” dubası ile kazık çakımları gerçekleştirildi.
Gemi yanaşmalarına, yükleme ve boşaltmalarına engel olunmadan imalata devam edildi
Daha önceki dönemlerde proje sahasına yanaşan gemiler şamandıralara bağlanarak yükleme ve boşaltma işlemleri yapıyordu. İmalat esnasında bu işlemlere engel olunmaması için şamandıralar denizden alınarak dipte bulunan zincir ve tonozlar başarılı bir batık çıkarma operasyonuyla çıkarıldı. Daha sonrasında 20 metre derinlikteki deniz tabanına çelik boru kazıklar çakılarak portatif şamandıralar oluşturuldu ve gemilerin bu şamandıralara bağlanması sağlandı. Bu sayede gemi yanaşmalarına, yükleme ve boşaltmalarına engel olunmadan imalata devam edildi.
550 metre uzunluk ve 45 metre genişliğe sahip Kuru Yük İskelesinde 36” çapında (Ø914.4 mm) 14 mm et kalınlığında 1.232 adet meyilli; 120 metre uzunluk ve 7,5 metre genişliğe sahip Römorkör İskelesi’nde ise 48” çapında (Ø1219.2 mm) 20 mm et kalınlığında 142 zıvanalı kazık çakımı gerçekleştirildi. Toplamda 31.463,52 ton ve 94.372,07 metre üretilen çelik boruların 68.059,74 metrelik kısmı deniz tabanına çakıldı.
Proje içerisinde yer alan Kuru Yük İskelesindeki kazıkların meyilli çakılması, Römorkör İskelesi’ndeki kazıkların da zıvanalı sistemle birbirlerine bağlı olması ve fener kısmındaki özel imalat bölümü sebebiyle kazık çakımları açısında zorlu bir süreç geçirildi. Dubaları, imalat sahasındaki kazık dispozisyonuna göre yaptığı ve tecrübe isteyen bütün manevralar Güçlen İnşaat’ın profesyonel çalışanları sayesinde başarıyla tamamlandı.
11 ano ve 88 başlıktan oluşan Kuru Yük İskelesi’nin tamamlanmasında 22 farklı tip prekast kullanıldı. 40 ton ağırlığa ulaşan prekastlardan toplamda 1.674 adet üretildi. Titizlikle gerçekleştirilen montajlar esnasında güvenlik esas alındı.
İki farklı kotta çakılan kazıkları ve fener kısmındaki imalat bölümüyle özel bir üretim olan Römorkör İskelesinde yer alan yanaşma kısımlarının düşük kotlu olması sebebiyle imalatlar deniz içerisinde gerçekleştirildi.
İmalatların tamamında 36.303,10 m³ beton ve 7.041,84 ton demir kullanıldı.
İki iskelede de kullanılan farklı tiplerde çabuk bırakma kancalar, çeşitli tonlardaki babalar, halat halkaları ve usturmaça tipleri ile aksesuarlar açısından çeşitlilik barındırıyordu.
Eti Bakır A.Ş. Samsun Tesisi Hakkında
“Türkiye’nin Cevherden Katot Bakır Üreten Tek İzabe Tesisi” olma özelliğine sahip tesiste yüzde 99,99 saflıkta yıllık üretim gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana kurulu olan ve 440 adet üretim havuzu barındıran elektroliz tesisi, 75 bin ton/yıl katot bakır üretim kapasitesiyle Türkiye’deki en büyük ve modern bakır elektroliz tesisi. Ayrıca üretilen katot bakırlar, “LME Grade A” spesifikasyonlarını taşıyor. Samsun işletmesinde, izabe tesisi ve anot döküm tesisi, sülfürik asit tesisi, konsantratör tesisi, elektroliz/katot bakır tesisi, amonyum sülfat tesisi ve laboratuvar yer alıyor.
Güçlen İnşaat Hakkında
Güçlen İnşaat San. ve Tic. A.Ş. 1989’dan beri faaliyet gösteren, deniz yapılarında uzmanlaşmış bir şirket. Kuruluşundan itibaren gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe temel yapılar, fore kazık ve çakma kazık, liman, iskele, marina, sanayi rıhtımları ve deniz altı ve üssü yapı projelerini başarıyla tamamlamış. Merkezi İzmir’de bulunan Güçlen İnşaat kazık çakım dubalarıyla ve kapsamlı makine parkıyla hizmet veriyor. Firma 80’li yıllarda Bodrum ve Kuşadası Yat Limanı tekne bağlama sistemleri yapımından NATO Aksaz Deniz Üssü iskele inşaatına, Yalova-Eskihisar feribot iskeleleri inşaatından Sarıyer Büyük Liman inşaatına, Bebek sahili rıhtım düzenlemesinden Rize-Artvin Havalimanı Sahil Güvenlik rıhtımı inşaatı ve Galataport-Salıpazarı Kruvaziyer Limanı rıhtımı kazık çakım işlerine kadar sayısız projeye imza atmış.
27 Temmuz 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.