Geçtiğimiz aylarda Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) tarafından verilen 16. Mimarlık Ödülleri kapsamında ufak bir röportaj yapma imkanı bulduğumuz TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öztürk, “Türkiye’de inşaat sektörü büyük bir hızla gelişiyor olsa da bu hızın kalite ve güvenliği tehdit ettiği durumlar da sıkça yaşanıyor. Mevzuat ve yönetmeliklerin değişkenliği, yap-sat odaklı müteahhitlik anlayışı ve yapı denetiminin yetersizliği önemli sorunlar arasında...” diyor.
BU İÇERİĞE, ŞANTİYE®NİN KASIM - ARALIK 2024 (408.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA GÖZ ATMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN...
Şantiye®: Öncelikle 16. Mimarlık Ödülleri ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?
Ali Osman Öztürk: Ödüller mimaride yaratıcı düşünceyi teşvik ederken, yapıların topluma, kültüre ve çevreye kattıkları değerleri de ön plana çıkarıyor. Ödüller, temelde mimarlar için motivasyon kaynağı olarak düşünülebilir, bunun yanında geleceğe dair bireysel olarak bir iz bırakma çabasının daha geniş kitlelerce onaylanması anlamına geliyor.
Şantiye®: TSMD’nin gündeminde neler var, özetleyebilir misiniz?
Ali Osman Öztürk: TSMD’nin gündeminde, mesleğe yenilikçi yaklaşımları adapte etmek ve mimarlık mesleğinin itibarını korumak gibi ana başlıklar yer alıyor. Gündemimizde özellikle yenilikçi yapım teknikleri, genç mimarların sektördeki konumları ve mimaride etik değerlerin güçlendirilmesi gibi konular öne çıkıyor.
Şantiye®: Başkanlığınız döneminde neyi-neleri tamamlamayı, mesleki ortamda hangi sorunları çözmüş olmayı ve mesleğin gündeminden neleri çıkarmayı dilerdiniz?
Ali Osman Öztürk: TSMD Başkanı olarak eğitim ve pratik arasındaki boşlukları doldurmayı, mimarların toplumsal ve sektörel etkilerini artıracak projelere öncülük etmeyi hedefledim. Mesleki yeterlilik, yapım süreçlerinde denetimlerin artırılması ve etik değerlerin korunması da öncelikli hedeflerim arasında...
"Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri ve ekonomik kaygılardan dolayı giderek artan nitelikli yapı eksikliği gibi sorunlar mevcut..."
Şantiye®: Bugünlerde Türkiye ve dünyada nasıl bir mimarlık iklimi gözlemliyorsunuz?
Ali Osman Öztürk: Dünyada sürdürülebilirlik, çevresel kaygılar, kültürel mirasın korunması, dijitalleşme ve akıllı şehirler gibi konuların öne çıktığını gözlemliyoruz. Türkiye’de ise hızlı kentleşmenin sonuçları, kentsel dönüşüm projeleri ve ekonomik kaygılardan dolayı giderek artan nitelikli yapı eksikliği gibi sorunlar mevcut.
Şantiye®: Türkiye’de inşaat sektörünün mevcut durumuyla ilgili görüş ve eleştirileriniz nelerdir?
Ali Osman Öztürk: Türkiye’de inşaat sektörü büyük bir hızla gelişmiş olsa da bu hızın kaliteyi ve güvenliği tehdit ettiği durumlar sıkça yaşanıyor. Mevzuat ve yönetmeliklerin değişkenliği, yap-sat odaklı müteahhitlik anlayışı ve yapı denetimlerinin yetersizliği önemli sorunlar arasında.
"Mimarlık göze ve ruha hitap eden bir meslek. Ülkemiz de mimarı ve kullanıcıları bu anlamda beslemek için kusursuz bir bağlam yaratıyor. Bu anlamda Türkiye’nin coğrafyası, kültürel zenginlikleri, geçmişten bugüne gelen mimarlık mirası da büyük bir ilham kaynağı oluşturuyor..."
Şantiye®: Mimarlık mesleğinin klasik-güncel sorunları ve çözüm yollarını özetleyebilir misiniz? Mesleğin Türkiye’de icra etmenin olumlu/olumsuz veya zor/kolay yönleri sizce nelerdir?
Ali Osman Öztürk: Türkiye’de mimar olmak, hızlı değişen ekonomi, sık değişen yönetmelikler, maliyet baskıları ve bazen işverenlerin estetikten ziyade maliyet odaklı olmaları gibi zorlukları içeriyor. Ancak, mimarlık göze ve ruha hitap eden bir meslek. Ülkemiz de mimarı ve kullanıcıları bu anlamda beslemek için kusursuz bir bağlam yaratıyor. Bu anlamda Türkiye’nin coğrafyası, kültürel zenginlikleri, geçmişten bugüne gelen mimarlık mirası da büyük bir ilham kaynağı oluşturuyor.
Şantiye®: Gelecekte sizce mimarlık mesleğinde neler değişecek? Meslekte bir evrilmeden söz edilebilir mi?
Ali Osman Öztürk: Meslek, teknolojinin hızla gelişmesiyle bir evrim geçiriyor. Yapay zekâ, sürdürülebilir malzemeler, modüler ve prefabrik yapım teknikleri gibi yenilikler mimarların yaratıcı potansiyellerini yeni bir düzeye taşıyor. Dilerim ki gelecekte mimarlar, insan yaratıcılığını ve özgün tasarım anlayışını aşmadan daha esnek, enerji verimli ve topluma daha entegre yapılar tasarlayabilsinler.
Şantiye®: Son yılların popüler konuları olan sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, binaların ekolojik unsurlara göre tasarlanması gibi konulardaki görüş ve yaklaşımınız nedir? Ve Türkiye bu işin sizce neresinde?
Ali Osman Öztürk: Türkiye bu konuda bazı adımlar atmakla birlikte hala yolun başında. Daha güçlü yasal düzenlemeler, eğitim ve toplum bilincinin artırılması gerekiyor. Enerji verimliliği, su kaynaklarının korunması ve doğayla uyum içinde tasarım, tüm yeni projelerin temel bileşenleri olmalı.
Şantiye®: Ülke olarak yaşanan depremlerde yaşanan can kayıpları ile maddi zarar-ziyanın sizce nedenleri nelerdir? Böyle yıkıcı durumları neden yaşıyoruz ve bir daha yaşamamak için neler yapılmalı?
Ali Osman Öztürk: Türkiye’de deprem bölgelerinde ciddi can kayıpları olmasının ana nedeni, yapı güvenliğine yeterince önem verilmemesi, yönetmeliklerin uygulanmaması ve yapı denetimindeki eksikliklerdir. Bunu önlemek için sıkı denetimler, güncel mühendislik uygulamaları ve en önemlisi yalnızca mimar-mühendisler için değil, toplum için zorunlu deprem eğitimi gereklidir.
"Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarında bölgeye özgü koşulların, dayanıklılık ve güvenlik kriterlerinin ön planda olması gerektiği gibi, sosyal alanlar ve altyapı hizmetlerinin de düşünülmesi çok önemli. Mimarlık ölçeğinin dışında şehircilik ölçeğinde değerlendirilmesi gerekiyor..."
"Şantiye, tasarımın hayata geçiş aşamasıdır ve mimarın doğrudan müdahalesiyle projeyi şekillendirdiği, detaylara yön verdiği bir ortamdır..."
Şantiye®: Deprem bölgesinde mevcutta yapılanlar hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
Ali Osman Öztürk: Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarında bölgeye özgü koşulların, dayanıklılık ve güvenlik kriterlerinin ön planda olması gerektiği gibi, sosyal alanların ve altyapı hizmetlerinin de düşünülmesi çok önemlidir. Mimarlık ölçeğinin dışında şehircilik ölçeğinde değerlendirilmesi gerekiyor.
Şantiye®: Ülkemizdeki yapı stoğunun çok büyük bir bölümü neden güvenli değil ve temel konfor şartlarından (ısı-su-ses-yangın yalıtımı, deprem güvenliği vs.) yoksun? Sorun sizce nereden kaynaklanıyor?..
"Güvenli olmayan yapıların çokluğu, eski yapılarda yalıtım eksiklikleri ve düşük dayanıklılık, mevzuat eksiklikleri ve kontrolsüz yapılaşmanın bir sonucu..."
Ali Osman Öztürk: Güvenli olmayan yapıların çokluğu, eski yapılarda yalıtım eksiklikleri ve düşük dayanıklılık, mevzuat eksiklikleri ve kontrolsüz yapılaşmanın bir sonucu. Bu durumu düzeltmek için tüm yapılarda denetim süreçlerinin etkinleştirilmesi, mühendislik ve mimarlık süreçlerine daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.
Şantiye®: Geleceğin yapıları sizce nasıl olacak veya olmalı? Tasarımsal açıdan ve inşaat yapım-teknolojilerinde nasıl bir değişim öngörüyorsunuz?
Ali Osman Öztürk: Geleceğin yapıları enerji verimliliği yüksek, çevre dostu ve dayanıklı yapılar olmalı. Özellikle modüler yapı teknikleri, akıllı bina sistemleri ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımın artacağını ve geçmişte de olduğu gibi bağlamına özel yerel malzemelerin kullanımının artacağına inanıyorum.
Şantiye®: Bir mimar olarak “şantiye” sizin için ne ifade ediyor? Sık ziyaret eder misiniz?
Ali Osman Öztürk: Şantiye, tasarımın hayata geçiş aşamasıdır ve mimarın doğrudan müdahalesiyle projeyi şekillendirdiği, detaylara yön verdiği bir ortamdır. Sık sık şantiyeye gitmek, sürecin baştan sona mimarın kontrolünde olmasını ve kalitenin sağlanmasını mümkün kılar, bu nedenle olabildiğince şantiyelere gitmeye çalışıyorum.
16. Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) tarafından verilen 2023-2024 Dönemi 16. Mimarlık Ödülleri, 4 Ekim Cuma akşamı Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen törende sahiplerine teslim edildi. Geceye ödül alan kıymetli isimler, jüri üyeleri, mesleğin önde gelen profesyonelleri ve törene destek veren tüm firmalar katıldı. Ödül töreni için düzenlenen gecenin açılış konuşmasını TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öztürk yaptı. Öztürk, derneğin ve ödül programının tarihçesinden bahsederek, son iki yılda gerçekleştirilen projeleri ve yapılan çalışmaları özetledi. Yeni kurulan serbest mimarlar dernekleri ile güç birliği oluşturduklarına da değinen Öztürk, tüm derneklerin bir çatı altında toplandığını ve Serbest Mimarlar Dernekleri Federasyonu kurulduğunu belirtti. Öztürk, bu federasyonun Türkiye genelinde diğer şehirlerde kurulacak derneklerle birlikte serbest mimarlık hizmetlerinin daha güçlü şekilde faaliyetlerine devam etmesini sağlayacağını ifade etti.
Jüri başkanlığını Prof. Dr. Namık Erkal’ın üstlendiği 2023-2024 Dönemi 16. Mimarlık Ödülleri’nde diğer jüri üyeleri Sinan Erbuğ, Orçun Ersan, Dr. Heves Beşeli Özkoç, Nevzat Sayın, Semra Teber Yener, Ekin Çoban Turhan ve Gül Güven oldu.
Büyük Ödül
Kaya Arıkoğlu
Yapı Ödülleri
- Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası (Bilgin Mimari Tasarım Ofisi)
- Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Projesi (SCRA Mimarlık ve CBN Mimarlık)
- Sille İlkokulu (Teğet Mimarlık)
Basın Yayın Ödülleri
- Yedi Yapım Belgeselleri
- Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı
Mimarlığa Katkı Ödülleri
- Sibel Bozdoğan
- Pelin Derviş
- Ankara Aks
Jüri Özel Ödülleri
- ODTÜ Mimarlık Bölümü Acil Tasarım Stüdyosu ve ARCH190 Yaz Stajı Ekibi
- Beyazıt Meydanı (Urbar Kentleşme ve Mimarlık Ofisi)
- Seddülbahir Kalesi (Arzu Özsavaşçı Mimarlık ve KOOP Mimarlık)
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için
15 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.