Malzeme tedarik sıkıntısı ve hızlı artan maliyetler, inşaat şantiyelerini sıkıntıya soktu. Konuya ilişkin çözümlerini dile getiren Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, yabancı yerine yerli malzeme oranının artırılmasını önerirken, “Dönem daha planlı inşaat yapmak, tedarik sürecini iyi planlayarak israfı önleyen Yalın İnşaat yöntemlerini kullanmak” dedi.
Dünyada Rusya-Ukrayna Savaşı ile alevlenen malzeme tedarik sıkıntısı ve ekonomik dalgalanmalar sonucu hızlı artan maliyetler, şantiyeleri sıkıntıya soktu. Türkiye’de İFM gibi büyük projelerin inşaat ve proje yönetimini gerçekleştiren ABD’li inşaat devi Turner, yaşanan sıkıntılara ilişkin çözümlerini dile getirdi. Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, ithal yerine yerli malzeme oranının artırılmasını önerirken, “Ayrıca dönem, daha planlı inşaat yapma ve tedarik sürecini iyi planlayarak israfı önleyen Yalın İnşaat’a öncelik verme dönemi.” diye konuştu.
İnşaat maliyetlerindeki artışın proje teslimi, tasarım süreçleri ve malzeme seçimlerinde değişimlere yol açacağını belirten Mehmet Sami Kılıç, sürece ilişkin önerilerini şu sözlerle özetledi:
Hammadde tedariğinde iç piyasaya öncelik
“İhtiyaca göre, uygun zamanda, daha planlı inşaatlar yapılması gereken bir dönemdeyiz. Malzemeler projenin ihtiyacına göre mimar / işveren / yüklenici ile birlikte seçilmeli ve tedarik süreci iyi planlanmalı. İthal malzemelerin kullanımı azaltılarak, yerli malzemelerin kullanımında artış sağlanabilir. Hammadde tedariğinde iç piyasaya öncelik verilerek, iç piyasada inşaat malzeme fiyat artışları belli ölçüde kontrol altında tutulmaya çalışılabilir. İnşaat sektöründeki israfın diğer sektörlere göre daha fazla olduğu da düşünülürse entegre proje teslimi, modüler inşaat, sürdürülebilir inşaat ve yalın yönetim gibi anlayışların sektörde yaygınlaşması beklenebilir.”
Yalın inşaatla proje süreleri kısalıyor
Yalın İnşaat modelinin işin süresine katkısını bir örnekle dile getiren Mehmet Sami Kılıç, “Türkiye’nin en yüksek binasında yaklaşık 1 yıllık bir sürede sunum kapama süresi ortalama 9 günden 7.73 güne geriledi. Sadece bu değişimdeki süre farkının bile maliyete yansıması kaçınılmaz.” dedi.
Projelendirme süreçleri erkene çekilebilir
“Yalın anlayışın bir parçası olan tam vaktinde (Just In Time- JIT) üretim veya tedarik, malzeme ve girdi fiyatlarının yönetilebilir oranlarda değiştiği ortamlarda depo maliyetlerini, bekleme sürelerini, hatalı imalatları, gereksiz işçilik ve nakliye maliyetlerini azaltarak tasarruf sağlanmaktadır. Ayrıca, JIT, proje değişikliklerine ve işverenin taleplerine çevik yanıt verebilmeye olanak sağlamaktadır. Maliyetlerin çok yüksek oranda arttığı durumlarda, JIT ile elde edilen avantajlar yerine maliyet artışından az etkilenme yolu da paydaşlar tarafından seçilebilmektedir. İnşaat firmalarının stoklu çalışmayı tercih ettiği bu tür ortamlarda; projelendirme süreçlerinin erkene çekilmesi, malzemelerde ve süreçlerde standartlaştırmanın sağlanması, daha katılımcı bir yönetim anlayışının uygulanması ve sıkı bir planlama yapılması gerekecektir.”
Sektör küçük çaplı projelere yönelebilir
Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, yaşanan sorunların inşaatta ölçek kavramını da değiştirebileceğini öngördü. Kılıç, “Birkaç yıl önce daha geniş, lüks ve büyük çaplı konut veya inşaat projeleri yapılırken, maliyet artışları nedeniyle daha küçük çaplı, az maliyetli ve sürdürülebilir projelerin artması beklenebilir. Biz profesyonel proje yönetimi hizmeti sunarken büyük ya da küçük proje ayrımı yapmıyoruz. Hepsi aynı modelleme ile yönetiliyor. Ancak yüklenici yatırımları söz konusu olduğunda sektörde daha küçük projelere rastlamak artık daha mümkün görünüyor.” diye konuştu.
28 Nisan 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.