UMO Mimarlık’ın kurucuları Levent Aksüt ile Yaşar Marulyalı’nın uzun soluklu mesleki ortaklıklarını ele alan ve Pelin Derviş Yayın Projesi tarafından yayımlanan kitabın lansmanı 14 Mart Perşembe günü Salt Galata Oditoryum’da gerçekleştirilecek.
"Levent Aksüt = Yaşar Marulyalı | UMO Mimarlık – USKON – Çelik Yapı" isimli çalışma, Aksüt ve Marulyalı’nın İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık okudukları dönemden (1948-1953) günümüze mesleki pratiklerini kişisel anekdotlarla örülü bir yapı içinde aktarırken, Türkiye’de mimarlık ve inşaat sektörünün geçirdiği değişimleri de ele alıyor. Kitabın ilk bölümü Aksüt ile Marulyalı’nın mimarlık öğrenimi gördükleri dönemi, mimarlık kültürüne katkılarını ve kurucusu oldukları UMO Mimarlık, USKON ve Çelik Yapı’nın faaliyetlerini odağına alıyor. İkinci bölüm ise proje dizinleri, ödülleri ve bibliyografya seçkisiyle bir katalog niteliği taşıyor. Kitabın yayıma hazırlık sürecinde oluşturulan UMO Mimarlık Arşivi’nin, Salt Araştırma tarafından kapsamı genişletilerek çevrimiçi erişime açılması planlanıyor.
UMO Mimarlık 1955’ten beri mimarlık ve inşaat şektöründe inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyor
“Yapı, insanı mutlu etmek için vardır” ilkesiyle projelerini gerçekleştiren UMO Mimarlık, 1955 yılından beri yeteneği ve deneyimi sayesinde ulusal ve uluslararası arenada kendini kanıtlamış, köklü bir mimarlık firması. Katıldığı mimari yarışmalarda birçok derece ve mansiyon ödülü kazanan UMO Mimarlık, Londra İslam Kültür Merkezi ve Camii yarışmasında aldığı ikincilik ödülü ile uluslararası arenada etkileyici bir başarı hikayesi yaratmıştı. Türkiye’de prefabrik çelik çatı yapım teknolojisini başlatan ve çelik yapılarda uzmanlaşan UMO Mimarlık, mimarlık alanında öncü projeler gerçekleştiren firmalardan biri olma misyonunu sürdürüyor.
1955’ten bugüne kadar UMO Mimarlık resmi, yarı resmi ve özel kuruluşlar için çeşitli yapı projelerini başarıyla uygulayarak geniş bir deneyim kazandı. Proje süreçlerinde tüm teknik detayları dikkate alarak, projeyi mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hayata geçiriyor. Tasarım süreçlerinde işlevsellik, estetik, konfor ve sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutan UMO Mimarlık, yenilikçi fikirleri ve çağdaş yapı teknolojilerini her zaman ilk deneyimlemeye ve proje süreçlerine dahil etmeye gayret ediyor.
1979 yılında prefabrike çelik çatı yapım teknolojisi konusunda öncü olma misyonu üstlenen UMO Mimarlık, USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları A.Ş.’yi kurarak Türkiye’deki inşaat süreçlerinde yeni bir dönem başlatmıştı. Bu inovatif yaklaşım, inşaat sürelerinin kısaltılması ve kolonsuz geniş açıklıkların oluşturulabilmesi gibi önemli imkanları mümkün kılmıştı. Bugüne dek 14.000.000 m2den fazla uygulama gerçekleştiren UMO Mimarlık, çeşitli yarışmalar ve teklifler için de birçok proje tasarladı.
Çelik yapılar konusunda derin bir uzmanlık kazanan UMO Mimarlık, bu alanda olağanüstü başarılara imza attı. 1999 yılında Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi projesiyle Türkiye Çelik yapı birinciliğine layık görüldü. Bu başarı, UMO Mimarlık’ın sektördeki liderliğini pekiştirdi ve firmayı uluslararası arenada da tanınır hale getirdi. Ayrıca, Avrupa Çelik Birliği tarafından özel ödülle onurlandırıldı. 2003 yılında ise Çok Katlı Otomatik Otopark Binası projesi Avrupa Çelik Birliği Ödülü’nü alarak firmaya bir kez daha Türkiye çelik yapı birinciliği kazandı.
UMO Mimarlık’ın kurucuları Yaşar Marulyalı ve Levent Aksüt’ün mesleki hayatlarına genel bir bakış
Yaşar Marulyalı, 1931’de Mersin'de doğdu. 1953’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1955’te sınıf arkadaşı Levent Aksüt ile birlikte UMO Mimarlık’ı kurdu. 1965-1972 yıllarında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde (bugün Yıldız Teknik Üniversitesi); 2001-2008 yıllarında Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ve 2009-2011 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak proje dersi verdi. 1979’da USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi; 2000’de Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu (Levent Aksüt ile birlikte). 1989’dan itibaren kuruluş çalışmalarında yer aldığı Türk Yapısal Çelik Derneği’nin başkan yardımcılığını üstlendi. 1996-2000 yıllarında Mimarlık Vakfı’nın kuruluş safhasında yer aldı ve 2005-2017 yıllarında başkanlığını yaptı. 2023’te meslek hayatının 70. yılını kutlayan Marulyalı, çeşitli mimari proje yarışmalarında pek çok ödüle layık görüldü. Hâlen İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve International Association for Shell and Spatial Structures (IASS) üyesidir.
Levent Aksüt, 1930’da İstanbul’da doğdu. 1953’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Sınıf arkadaşı Yaşar Marulyalı ile birlikte 1955’te UMO Mimarlık’ı; 1979’da Türkiye’ye ilk defa çelik prefabrike uzay kafes sistemini getiren USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 1962-1969 yıllarında TMMOB Mimarlar Odası’nın İstanbul ve Ankara şubelerinde çeşitli görevler üstlendi; İdari Heyeti’nde görev aldı ve Mimarlık İhtisas Komitesi ile Yarışmalar Düzeni Komisyonu üyeliklerinde bulundu. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne iki defa (1976-1980 ve 2000-2002 yıllarında) başkanlık yaptı. 1998’de Türk Serbest Mimarlar Derneği İstanbul Şubesi’ni kurdu ve başkanlığını üstlendi. 2000’de Marulyalı ile birlikte Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 2002’de bir grup meslektaşıyla kurduğu İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin geçici başkanlığını yaptı. 2023’te meslek hayatının 70. yılını kutlayan Aksüt, bugüne dek yurt içi ve yurt dışında düzenlenen mimari proje yarışmalarında birçok ödüle layık görüldü.
6 Mart 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.