Yeraltı otopark projesi Mimar Sinan Meydanı (Üsküdar, İstanbul)’nda inşa edilmiştir. Yoğun yapılaşma ve tarihi yapılarla çevrili alanda gerçekleştirilen 4 katlı, 956 araçlık zemin altı otopark yapısının yapı oturum alanı 10,250 m² ve iksa derinliği 18 metredir. Proje kapsamında Yukarıdan Aşağıya (Top-Down), eş zamanlı olarak kazı ve üstyapı inşaatına olanak veren Aşağıya ve Yukarıya (Up&Down) yöntemlerinin bir arada kullanıldığı hibrit bir kazı ve inşaat sistemi uygulanmıştır. Dayanma yapısı hidrolik freze ile imal edilen diyafram duvarlardan oluşmaktadır.
Rasin Düzceer, Alp Gökalp, Şenol Adatepe / Kasktaş
1. GİRİŞ
Üsküdar’ın en yoğun alanlarından olan Hakimiyet Milliye Caddesi’ne komşu olan Üsküdar Belediyesi Binası, katlı otopark yapısı ve Korkmazlar Çarşısı’nın yıkılmasıyla elde edilen alan üzerinde, tarihi Kara Davud Paşa Camii’nin hemen yanında yer alan Mimar Sinan Meydanı altında “İç meydan ve park” anlayışıyla tasarlanan 4 katlı ve 956 araç kapasiteli zemin altı otoparkı inşa edilmiştir. Bu otopark ile deniz, kara ve raylı sistem ağlarının kesişim noktası olan transfer merkezi konumundaki bölgeye “park et-devam et” hizmeti kazandırılarak, bölgenin yoğun otopark ihtiyacı karşılanmaya çalışılmıştır. Proje kapsamında meydan ve zemin altı otoparkının yanında yeni inşa edilen Hakimiyeti Milliye Çarşısı ile bölgenin ticari hayatına da yeni bir canlılık sağlanması amaçlanmıştır. Proje sahasının uydu fotoğrafı ve mimari kesiti aşağıda verilmiştir.
2. ZEMİN ÖZELLİKLERİ
Çalışma alanında Yapay Dolgu (Yd), Siltli Kumlu Killi Alüvyon (Qal) ve Kiltaşı-Kumtaşı birimlerinden oluşan Trakya Formasyonu (Ct) tabakaları yer almaktadır. İnceleme alanında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda, 7.00-10.00 metreler arasında değişen kalınlıklarda Yapay Dolgu, kara tarafında 10.0-15.0 metreye kadar değişken derinliklerde Siltli Kil, deniz tarafında ise 15.0-33.0 metre kalınlıkta kum tabakası devamında kuyu sonlarına kadar Kiltaşı-Kumtaşı birimleri gözlemlenmiştir. Sondaj çalışmalarında yeraltı su seviyesi yüzeyden 1.5 metre derinde belirlenmiştir. Sondaj yerleşim planı ve jeolojik kesitler aşağıda verilmiştir.
Geoteknik tasarımda kullanılan zemin parametreleri Çizelge 1’de verilmiştir. Zemin parametreleri Altınok Müşavirlik tarafından hazırlanan geoteknik rapordan alınmıştır.
3. GEOTEKNİK TASARIM
3.1 Dayanma Yapısı Tasarımı
Projenin tamamlanma süresi dikkate alınarak Top-Down olarak yapılacak olan kazı için 4 bodrum olarak inşa edilecek olan otopark yapısında aşağıya inilirken 2 kat bodrum döşemesinin döküleceği bir iksa sistemi projelendirilmiştir. Böylelikle döşeme altında yapılacak olan kazılarda hız artırılmış ve hafriyat süresi önemli oranda azaltılmıştır. Bu amaçla diyafram duvar kalınlığı 100 cm olarak seçilmiş ve zemin kat ile 3. bodrum kat döşemesinin aşağıya iniş sırasında yapılacağı dikkate alınarak kesit hesapları yapılmıştır. İmalat aşamaları aşağıda verilmiştir.
DEVAMI VAR
NOT: Bu içerik, medya sponsoru olduğumuz ve 5-7 Haziran 2023 tarihlerinde Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve İBB Raylı Sistem Daire Başkanlığı birlikteliğiyle İstanbul’da düzenlenen 5. Yeraltı Kazıları Sempozyumu’nda sunulan makaleden derlenmiştir.
12 Haziran 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.