Bina ve inşaat süreçlerinin tüm dünyada toplam karbon emisyonunun %40’ından fazlasını oluşturduğu farkındalığıyla, “Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli” zirvesinin ilk yarısı birbirinden değerli oturumlarla gerçekleşti. İstanbul’daki LEED Sertifikalı Ofis Projeleri’nin araştırıldığı ve sonuçları açıklanan Yeşil Binalar Araştırma Raporu, yeşil binaların işletme giderlerinin geleneksel yapılara göre %25 daha az olduğunu tespit etti.
Gayrimenkul, taşıt, makine ve ekipman gibi tüm maddi duran varlıkların değerlemesini yapan, aynı zamanda gayrimenkul geliştirme ve yatırım danışmanlığı hizmetleri de sunan Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.’nin, gayrimenkul sektöründe sürdürülebilir uygulamaların değer bazında sağladığı önemli katkıya dikkat çektiği “Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli” zirvesinin ilk yarısı birbirinden kıymetli konukların katıldığı oturumlarla tamamlandı.
Alkaş, GYODER, Ecobuild ve Altensis desteğiyle Mandarin Oriental Bosphorus’ta düzenlenen “Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli” başlıklı zirve, Digital Network Alkaş (DNA) aracılığıyla kapalı devre olarak canlı yayınlandı.
Sürdürülebilir Binalar Zorunluluk Haline Geldi
Bu yıl ilki düzenlenen zirve, Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Simla Budakoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. “Sürdürülebilir Binalar ve Yeni Değer Kavramı” başlıklı ilk oturumda; Dünya Gazetesi Finans Şefi Birol Bozkurt yönetiminde, Yeşil Bina ve Şehircilik Uzmanı Murat Doğru ve ESG Turkey® Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Cenk Türker’in konuşmaları yer aldı.
Yeşil Bina ve Şehircilik Uzmanı Murat Doğru, dünyada karbon emisyonunun büyük bir kısmını binaların oluşturduğuna dikkat çekerek “Dünya, enerji verimli bina ve yeşil bina aşamalarını geçti. Artık sıfır enerjili bina ruhsatı alınmaya başlandı. Türkiye henüz enerji verimli bina aşamasında. Öte yandan günümüzde sürdürülebilir binalar tercih olmaktan çıktı zorunluluk haline geldi.”şeklinde konuştu. ESG Turkey® Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Cenk Türker de inşaat sektörünün büyük planlar yapılması gereken bir alan olduğunu işaret ederek “50 yıl boyunca kullanacağımız bir ürünü daha vizyoner ve geleceğin ihtiyaçlarını tasarlayan şekilde yapmamız lazım. Bunu başarabildiğimizi düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Gayrimenkul Sektörünün Sertifikalandırılmasında ESG Skoru” adlı günün ikinci oturumunda konuşan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, şehir yönetimini yaşayan organizmalar olarak ele aldıklarını belirterek “Teknoloji, tasarım, tabiat ve toplumu odak noktası olarak belirledik. Şehirler binalardan ibaret değil, yaşam sistemi, nefes alma noktası.” dedi. Dünyanın büyük bir riskle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken PwC Türkiye Denetim Hizmetleri Şirketleri Ortağı Evren Sezer de “Dünya Ekonomi Forumu’nun Ocak 2024’te yayınladığı raporda karşı karşıya kalacağımız en büyük risk İklim Değişikliği olarak gözüküyor. Rapora göre iklim değişikliği riskinin artması, diğer risklerin ise 5 yıl içerisinde azalması bekleniyor.” ifadeleriyle yirmi birinci yüz yılın güncel kriz gündemine dikkat çekti.
İkinci oturumun ardından “Karmaşa Yönetimi ve Liderlik Stratejisi” hakkındaki konuşmasıyla sahne alan Liderlik ve Yönetim Düşünürü Fazıl Oral; pandemiyle birlikte her geçen yıl risklerin arttığı, sorunların olağanlaştığı iş dünyasında şirketlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine ilişkin sunumunda dünyada liderlik tarzının değiştiği ve şirketlerin de bu doğrultuda politikalarını güncellemeleri gerektiğine değindi.
Yeşil Binalar ve Sürdürülebilir Stratejiler Masaya Yatırıldı
Kurumların gayrimenkul projelerinde yeşil bina uygulamaları, yatırım stratejilerinde sürdürülebilirlik ve yarattığı sonuçları oluşturma konularının Av. Nihal Mashaki moderatörlüğünde ele alındığı “Sürdürülebilir Yatırım Stratejileri, Kurumsal Projeler ve Hedefler” adlı üçüncü oturumda konuşan Esas Gayrimenkul Operasyon Direktörü Nevzat Yavan, farkındalığın eylemle tamamlanmasının önemine işaret etti ve “Altında ekonomik modeli olmayan herhangi bir sürdürülebilirlik projesinin kendisini sürdürmesi mümkün değil.” şeklinde konuştu.
Oturumda konuşan Rönesans Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Ali Alper ise konuşmasında odaklanılması gereken üç konu olarak iş sağlığı ve güvenliği, enerji tüketimi ve işletme süreçlerinin kesintisiz, kaliteli ve verimli olmasına dikkat çekti.
“Sürdürülebilirliğin Gayrimenkul Değerine Etkisi” başlıklı dördüncü oturumda Denge Değerleme tarafından hazırlanan “Yeşil Binalar Araştırma Raporu” paydaşlara sunuldu ve sertifikaların değere etkileri masaya yatırıldı. Araştırmanın içgörüleri; Yönetim Kurulu Üyesi Simla Budakoğlu yönetiminde Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Doğa Demirtaş, Gayrimenkul Geliştirme Uzman Yardımcısı Merve Kavi ve Gayrimenkul Geliştirme Uzman Yardımcısı Ezgi Zabun tarafından aktarıldı. Öncelikle İstanbul ofis bölgelerinin LEED sertifikasyon analizi ve bazı önemli projelerin özellikleri, kullanılan sistemler ve enerji verimlilik yüzdeleri ele alındı. Devamında bir süredir saha gezileri gerçekleştirilen ve çeşitli analizleri yapılmış olan bir konvansiyonel ve bir yeşil ofis binasının değer karşılaştırılması gerçekleştirildi. LEED sertifikalı binada yer alan inovatif sürdürülebilir yöntemlerin yarattığı katma değerin yanı sıra önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak, Denge Değerleme tarafından belirlenen diğer önemli parametrelerin de sunulduğu bu panelde sertifikasyonun uzun vadeli projeksiyonlarda değere nasıl bir oranda etki ettiği gözlemlendi. Gelir Yaklaşımı dikkate alınarak hazırlanan araştırma, yeşil binalara oranla konvansiyonel binaların işletme giderlerinin ortalama %25 daha az olduğunu ortaya çıkarırken, bina yenileme maliyetlerinde de önemli avantajlar yarattığına dikkat çekti.
Zirvenin ikinci yarısında birbirinden değerli konukların ve konuşmacıların yer aldığı oturumlarla gayrimenkul sektöründe sürdürülebilir sağladığı katkılar değerlendirilmeye devam edildi.
Komedyen Kaan Sekban’ın eğlenceli gösterisiyle başlayan zirvenin ikinci yarısı, “Sürdürülebilirliğin Finansmanı” başlıklı oturum ile devam etti. LEED sertifikasının önemine vurgu yapan İstanbul Finans Merkezi Mali İşler Direktörü Tarık Özer, “İFM olarak çevresel yaklaşımımız, 1,1 milyon ton karbon salımını engelliyor.” dedi.Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız, bir ürünün geri dönüşebilmesi için tasarımdan itibaren geri dönüşümünün planlanması gerektiğine vurgu yaptı. Aynı oturumda ESG’nin GYO’lar için önemine vurgu yapan SPK Başuzmanı Yener Coşkun ise GYO’lar için yüksek net varlık iskontosunun ESG adaptasyonu için bir sorun olduğunu ve kurumsallık sorunu yaşayan GYO’ların özellikle sosyal ve yönetişim alanında hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.
Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş’ın moderatörlüğünde “Kurum Kültüründe Psikolojik Güvenlik” başlıklı oturumda konuşan Baltaş Grubu Kurucusu Prof. Dr. Acar Baltaş, hataların konuşulabileceği ortamın yaratılmasının önemine vurgu yaptı ve “Her sorunun hızlı, kolay, ucuz ve yanlış bir çözümü vardır. Bu çözüm, daha büyük bir sorunun altyapısını oluşturuyor.” dedi.
Dünya Gazetesi Sürdürülebilirlik Editörü Başak Nur Gökçam’ın yönetimini üstlendiği zirvenin “Çevre Dostu Yatırım Uygulamaları” başlıklı son oturumunda konuşan Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı; Sürdürülebilirlik son yıllarda şekil değiştirdi. İklim kriziyle beraber ekonomik, sosyal, çevresel sürdürülebilirlik olarak ayrı ayrı baktığımız noktadan çevresel sürdürülebilirlik hepsini kapsar duruma geldi. Sürdürülebilirlik konusunda önce çevresel sürdürülebilirlik kaynaklı riskleri çözmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. Panelde konuşan Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak, Greenwashing’i vurgulayarak “Çevre dostu malzemelere yönelik ilginin arttığı gözlemlenebilir. Herkes kendi malzemesinin çevre dostu olduğunu söyler. Önemli olan bunun bir yaşam döngüsü analizi içinde bağımsız kuruluşlar tarafından belgelendirilmesi.” ifadelerine yer verdi.
5 Haziran 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.