Bilindiği üzere "Boğazın incisi" ve Anadolu Yakası’nın nadide yalı camilerinden biri olan 358 yıllık tarihi Vaniköy Camii, 15 Kasım 2020’de meydana gelen yangında büyük oranda tahrip olmuş, ahşap çatısı ile mahfil bölümü tamamen yanmış, hünkâr kasrının iç mekânları da kullanılamaz hale gelmişti. Ardından Kalyon Vakfı, “Geçmişe vefa, geleceğe değer” misyonuyla gönüllü olarak Vaniköy Camii’nin restorasyonunu üstlenmişti.
Bu kapsamda Vaniköy Camii’ni koruma ilkelerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde hayata geçirilmesi için nitelikli bir araştırma ve belgeleme çalışması yapıldı. Caminin projelendirme süreci 8 ay sürdü. 2021 Temmuz sonu itibariyle proje onaylandı ve uygulamaya geçildi. 100 kişilik ekip tarafından gece-gündüz çalışılarak 20 ayda ihya edilen, adeta küllerinden yeniden doğan Vaniköy Camii geçtiğimiz Mart ayında ibadete açılmıştı.
Vaniköy Camii, çam keresteleri Dursunbey’den, meşe keresteleri Yenice’den, mermerleri Marmara Adası’ndan getirtilerek özgün malzemeler kullanılarak ihya edildi. Bir ibadethane olmanın ötesinde yıllarca sosyalleşme mekânı görevi de gören Vaniköy Camii’nin bu özelliğinin tekrar canlandırılması için Hünkâr Kasrı’nın zemin katı kütüphane olarak tasarlandı. Özenle seçilmiş, İstanbul ve Boğaziçi’nin tarihi, kültür yaşamı ile tasavvufi ve mimari alanlarında olmak üzere bin 600 eser, camiyi ziyaret eden herkesin kullanımına açıldı.
Hünkar mahfelinde yanan ahşaplar, yangının izini gösterecek şekilde bölme duvarla camiye yerleştirildi. Yanan ahşaplar ayrıca dış mekan aydınlatması tasarımında da kullanılarak Cami’nin bahçesine yerleştirildi.
Vanî Mehmed Efendi kimdir?
Vanî Mehmed Efendi, uzun bir tahsil hayatından sonra Erzurum’a yerleşir. Burada verdiği vaazlarla halkın ve yöneticilerin dikkatini çeker. İstanbul’a çağrılır. Padişah IV. Mehmed’in huzur sohbetlerine katılır ve şehzadelere hocalık yapar. Padişah tarafından kendisine İstanbul Vaniköy ve Bursa’nın Kestel ilçesinde araziler verilir. Vanî Efendi Erzurum, İstanbul ve Kestel’de birer cami yaptırır. Bunlarla birlikte İstanbul ve Kestel’de medrese, ev, yalı vb. yapılar inşa ettirir. Yazmış olduğu Arâʾisü’l-Ḳurʾân ve Nefâʾisü’l-Furḳān ve Ferâdîsü’l-cinân, Aʿmâlü’l-yevm ve’l-leyl, Tasavvufî Bid’atlardan Sakınmaya Dair Bir Risâle adlı eserleri ile dikkat çeken Vanî Mehmed Efendi’nin, devlet büyüklerine gönderdiği mektupları bir araya toplayan Münşeât adlı bir kitabı Ayasofya Kütüphanesi’nde bulunuyor.
Vanî Mehmed Efendi Camii tarihçesi
Vaniköy Camii’nin olduğu bölge, padişah IV. Mehmed (1648-1687) tarafından burada bir Türk köyü kurması için şehzadelerinin hocası Vanî Mehmed Efendi’ye bağışlanmış. Mehmed Efendi Van’da doğup büyüdüğü için “Vanlı” anlamına gelen, Vanî ön adıyla anılıyor. Bu bölge Vanî Mehmed Efendi’ye ait olması nedeniyle “Vanî’nin köyü” manasında Vaniköy olarak dilden dile aktarılmış. Vanî Mehmed Efendi, semte medrese, çeşme, çok sayıda yalı yaptırmış. Semtin en bilinen yapısı olan Vaniköy Camii ise 1665-66 tarihinde inşa edilmiş. 18’inci yüzyılda I. Mahmud tarafından camiye, hünkâr mahfili ve kasrı eklettirilmiş. Yıllar içerisinde padişahların uğrak yeri olan Vaniköy Cami’nin mülkiyeti, mülhak hayrat Vani Mehmed Efendi Vakfı’na ait.
16 Haziran 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.