"Teknolojik ve dijital sistemler" ile "üç boyutlu görseller" projeyi anlama oranını artırır ve planlama yaparken işin her bir adımının daha kolay görülebilmesine imkan tanır...
YAZAN: İnş. Müh. Ahmet Said Eyigün / Mott MacDonald
İsveç'te 2020-2023 yılları arasında çalıştığımız metro ihalelerinde, Stockholm'deki işveren tarafından sağlanan projeler, BIM platformunda kullanılmak üzere hazırlanmış detaylı IFC dosyalarından oluşuyordu.
İdarenin paylaştığı ihale dokümanlarında, tünellerden istasyonlara, kazı destek sistemlerinden ince işlere, elektromekanik işlerden çevredeki yollara kadar her bir alt eleman için detaylı bilgileri yer alıyordu. Böylece tek bir modelde tüm proje detaylarını görme imkânımız oluyordu.
Örneğin, istasyondaki bir duvar elemanına tıkladığımızda, duvarın malzeme türü, ısı geçirgenlik katsayısı, betonarme ise beton sınıfı gibi birçok bilgiye ulaşabiliyorduk. Hatta inşa sırasında kullanılacak kalıbın tipi ve yüzey alanı gibi birçok bilgiyi de görebiliyorduk.
Yine mesela istasyonda platform betonarme döşemesinin altındaki dolgunun yumuşak malzemeden mi, agregadan mı olacağı, dolgu hacmi gibi birçok bilgiye yine tek tıklamayla ulaşabiliyorduk.
Bu bilgiler duvardan seramik kaplamaya, kablo tavalarından drenaj borularına kadar her eleman için kayıtlıydı; ve bu detaylı sistem sayesinde projedeki her bir yapı elemanı için gerekli verileri elde edebiliyorduk. Mesela projedeki toplam beton miktarını tek bir filtreleme ile görebiliyorduk. Ya da sadece platform katındaki perde betonlarının toplam miktarını kolayca ayrıştırabiliyorduk.
Veya projedeki asma tavanların yüzey alanını birkaç adımlık filtreleme ile görebiliyor ve excel formatında çıktı alabiliyorduk. Bunları Navisworks programını kullanarak yapıyorduk.
İdare tarafından zeyilname yayınlandığı zaman, eski projeler ile revize edilmiş yeni projeler arasındaki değişiklikleri kolay bir şekilde görebiliyorduk.
Tünellerde kesitlerin ne kadar değiştiğini ya da istasyonların hangi katında ne değişiklikler olduğunu hızlıca tespit edebiliyorduk.
Böylece iş programımızı anında güncelleyebiliyor, süreci revize edebiliyor, toplam süre, ekip sayısı ve hesaplamak istediğimiz toplam direkt maliyeti takip edebiliyorduk.
Peki bunlar bize ne avantajlar sağlıyordu?
Bütün bu sistem ve üç boyutlu görseller projeyi anlama oranımızı artırıyor ve planlama yaparken işin her bir adımını daha kolay görebilmemizi sağlıyordu.
Saatlerce ya da bazen günlerce metraj yapmak yerine birkaç adımlık filtrelemeyle metraj yapmaya imkan tanıyordu.
Bir istasyon binasının projesine sayfa sayfa paftalardan baktığınızı, sonra da aynı istasyon binasına, bütününü görebileceğiniz şekilde üç boyutlu baktığınızı düşünün. Mimari proje ile statik proje çakışmalarını defalarca yaşayanlar bunun önemini çok daha iyi anlayacaktır.
İşte bütün bu sistem meşhur BIM'in ön adımı.
Halen tam olarak BIM'in kendisi bile değil. Artık Türkiye'de de birçok idare, ihale projelerini BIM'e uygun tasarlıyor.
Bir de görselleştirmelerinize zaman boyutunu entegre edince projeniz çok güzel bir hal alıyor.
Bununla alakalı, basit bir üç boyutlu görselleştirme + zaman çizelgesi çalışmama ait eski bir videoma bu linki tıklayarak ulaşabilirsinz.
1 Temmuz 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.