İnşaat malzemesi sanayisinin çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, güncel ekonomik verilerle hazırlanan 2022 yılı Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu’nu tamamladı. Raporda, 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 8,1 büyüyerek 1,21 trilyon dolara çıkan dünya inşaat malzemesi ihracatında Türkiye’nin, 33,74 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın 5. büyük ihracatçı ülkesi olduğu vurgulandı. Türkiye, 2022’de inşaat malzemesi ihracatını geçen yıla göre yüzde 9,5 artırırken, dünya ihracat pazarındaki payını da yüzde 2,79’a çıkardı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), güncel ekonomik verilerle hazırlanan Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022'yi, sektör temsilcileri ve kamuoyu ile paylaştı. Üretimden istihdama, ihracattan ithalata sektörün tüm faaliyetlerinin son 5 yılına ışık tutulan raporda, Türkiye’nin dünya genelindeki konumu detaylı olarak ele alındı.
Türkiye İMSAD çatısı altında toplanan 85 firma, 55 sektör derneği 4 üniversite ve 1 sendikayla sektörün gelişimi için faaliyet gösterdiklerini belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Türkiye ekonomisinin itici gücünü oluşturan bir sivil toplum örgütü olarak en temel amacımız, üyelerimizden aldığımız gücümüzü kamu yararına kullanmak ve topluma hizmet etmek. Sektörümüzün öncelikli ve sürekli ihtiyaçlarını tespit etmek, ortak akıl ile güvene dayalı işbirlikleri kurarak insanlarımızın ve çevremizin sağlıklı, sürdürülebilir bir ekosistem içinde geleceğini bugünden planlama gayreti içindeyiz. Bu planlamalar doğrultusunda, stratejilerimizi oluştururken kullanmak üzere güvenilir ve esas alınan bilgiler üretme hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
“Yüksek emtia fiyatları 2022’de inşaat malzemeleri sektörünü zora soktu”
Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu’nun sektörün son 5 yıldaki tüm faaliyetlerine ışık tuttuğunu vurgulayan Tayfun Küçükoğlu, “Dünya ekonomisi, 2022 yılının başında patlak veren Rusya Ukrayna Savaşı’nın bozucu etkilerine maruz kaldı. Savaş, başta enerji arz güvenliği ve fiyatları olmak üzere dünyada pek çok dengeyi değiştirdi. Globalde yüksek emtia fiyatları, küresel yüksek enflasyon, iç pazarda ise ekonomideki belirsizlikler ile özellikle gayrimenkul tarafında bozulan arz talep dengesi geçtiğimiz yıl sektörümüzü zorlayan konular olarak öne çıktı” diye konuştu.
Sektörün doğru, güvenilir ve güncel bilgiye sahip olması için düzenli verileri paylaşmaya devam edeceklerini vurgulayan Tayfun Küçükoğlu, “Günümüzde sağlıklı kararlar alınmasının ve rekabet gücünün artırılmasının ancak doğru, düzenli, güvenilir bilgi ve verilerle mümkün olacağına inanıyoruz. Sektörümüzle ilgili verileri de ancak sektörü temsil eden kuruluşlar sağlıklı bir şekilde aktarabilir. 2017 yılından bu yana dünya ekonomisi ve inşaat sektörü odağındaki verileri ve analizlerimizi Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporuolarak paylaşıyoruz. Gerek otoritelerden gerekse sektörel ağımızdan gelen bilgileri rafine ederek hazırladığımız toplu verilerle aslında önemli bir sorumluluğu da yerine getirdiğimize inanıyoruz. Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022 de önceki raporlar gibi sektör paydaşlarımız için önemli bir başvuru kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.
İnşaat malzemesi pazarı yüzde 8 büyüdü
Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik genel değerlendirme ve öngörülerle birlikte inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine ait temel verilerin analiz edildiği Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022’de, inşaat malzemesi sanayisine yönelik şu bilgiler öne çıktı:
2022 yılında dünya inşaat malzemesi pazarı geçen yıla göre yüzde 2,3 büyüyerek, 6,35 trilyon dolara yükseldi.
2022 yılında dünya inşaat malzemesi ihracatı geçen yıla göre yüzde 8,1 artarak 1,21 trilyon dolara çıktı.
Dünya inşaat malzemesi ihracatında Çin, 307,6 milyar dolar ile en büyük ihracatçı ülke konumunda olmayı sürdürdü.
Türkiye 33,74 milyar dolar ihracatı ile 2022 yılında yine en büyük 5. ihracatçı ülke oldu.
2022 yılı itibarıyla en büyük ithalatçı, 166,0 milyar dolar ile ABD oldu. ABD’nin 2022 yılında ithalatı geçen yıla göre yüzde 21,3 arttı.
Türkiye 2022 yılında 10,48 milyar dolar inşaat malzemesi ithalatı ile bir önceki yıla göre 7 basamak yükselerek 29. ithalatçı ülke konumunda yer aldı.
2022 yılında Türkiye inşaat malzemesi sanayi üretimi 2021 yılına göre sadece yüzde 0,2 arttı. Sanayi üretimi özellikle dış talepteki düşüş ile yavaşladı.
Türkiye İnşaat malzemesi iç pazarı 2022 yılında cari fiyatlarla yüzde 107,9 büyüyerek 1.185 milyar TL olarak gerçekleşti.
Türkiye inşaat malzemesi ihracatı 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 9,5 artarak 33,74 milyar dolara yükseldi. Miktar olarak düşüş, birim değer olarak ise artış gerçekleşti.
ABD 2022 yılında Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı oldu. ABD’yi sırasıyla Almanya ve İsrail izledi.
Türkiye’nin 2022 yılında dünya inşaat malzemesi ihracatındaki payı yükselerek yüzde 2,79’a çıktı.
Türkiye inşaat malzemesi dış ticareti 36 alt gruptan oluşurken, 2022 yılında 27 alt grupta ihracat geçen yıla göre arttı.
İnşaat malzemesi ithalatı 2022 yılında geçen yıla göre yüzde 21,8 artarak 10,48 milyar dolara yükseldi.
2022 yılında inşaat malzemesinin 36 alt grubunun 30’unda ithalat geçen yıla göre artarken, 6 malzeme alt grubunda geriledi.
Türkiye’nin en çok inşaat malzemesi ithalatı yaptığı ilk 3 ülke yine Çin, Almanya ve İtalya oldu.
İç pazarın ithalat ile karşılanma oranı yüzde 14,8’e çıktı.
İnşaat malzemesi net dış ticaret fazlası 2022 yılında 23,26 milyar dolara ulaştı.
İnşaat malzemesi dış ticaretinde 2022 yılında ihracat miktar olarak geçen yıla göre yüzde 11 azalarak 57,65 milyon tona indi, ithalat ise yüzde 17,5 artarak 3,56 milyon tona çıktı.
Ortalama ihracat birim fiyatları 2021 yılında 0,48 dolar/kg iken 2022 yılında 0,59 dolar/kg olarak gerçekleşti. Ortalama ithalat birim fiyatları ise 2021 yılında 2,84 dolar/kg iken 2022 yılında 2,94 dolar/kg oldu.
Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022’yi aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:
https://imsad.org/dflip/Uploads/Files/Yapi_Sektoru_Raporu_2022_web.pdf
23 Haziran 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.