BIM (Building Information Modelling / Yapı Bilgi Modellemesi) ile şantiye hataları yüzde 41 azalıyor, maliyetler yüzde 23 düşüyor, hız ise yüzde 19 artıyor...
Muharrem Akpınar / İnş. Müh.
Makaleyi Şantiye®nin E-Dergi versiyonunundan da okuyabilirsiniz
Yapı sektöründe başarılı işlerdeki nihai amaç, tasarı ve öngörülerle ortaya çıkan yapım fikrinin, şantiye süreçlerinin başlamasıyla uygulamada minimal sapmalar üzerinden optimum zaman ve maliyetle hedefe ulaşmasıdır.
Başarı ise, proje sonunda “Hedef” ile “Sapma” arasındaki oranın maksimum yüzde 2’ye kadar olmasıdır. Fakat genelde yaşanan temel sorunlardan birisi de işte budur. “Hedef” ile “Sapma” arasındaki fark maksimum oranın kat be kat üstüne çıkar. Proje şantiye süreçlerinin veri akışındaki kopukluk, koordinasyon eksikliği, organizasyonel boşluklar, yönetimin yetersiz olması gibi faktörlerin minimize edilmesi için BIM süreci burada ve birçok aşamada ihtiyaçlara çözüm getirebilir.
Bilindiği gibi inşaat projeleri mimari, mühendislik, teknoloji gibi birçok disiplinle bir bütün olarak çalışır. Bu ortak ve bütün çalışmaların temelinde ise projelerin nihai amaca en hızlı, en ekonomik ve doğru şekilde ulaşması için Proje Yönetimi, Planlama ve Koordinasyon bulunmaktadır. 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarında hayatımıza giren dijitalleşme ve teknoloji, “devrim” niteliğinde dönüşümler başlatmıştır. Bu yazımda devrim niteliğindeki dönüşümlerden bir tanesi olan, özelikle koordinasyon ihtiyacını ciddi anlamda karşılayan ve gelecek yıllarda önemini daha çok hissettirecek BIM (Building Information Modeling) Yapı Bilgi Modellemesi veya Yapı Bilgi Sistemi olarak anılan kavramdan, okurları detaya boğmadan genel hatlarıyla bahsedeceğim.
“BIM” temel anlamıyla, bir yapım projesinin Mimari, İnşaat, Makine, Elektrik ve Peyzaj gibi tüm aşamalarında 2 boyutta çalışılan projelendirme işlemlerinin, 3 boyuta taşınıp Modelleme ve Koordinasyon ile desteklenerek Sözleşmeler, Maliyetler, Metrajlar, Planlama ve İş Akış Şemaları gibi takım çalışmasına katkıda bulunarak, disiplinler arası koordinasyonu geliştirip sonuca daha hızlı, daha doğru, daha ekonomik ve daha sürdürülebilir gidilmesini sağlayan, ayrıca yaratıcılığı gerçeğe dönüştürmede kullanılan yazılımsal ve teknolojik dönüşüm araçlarından yararlanarak proje yönetimi ve organizasyonunu en üst seviyeye taşımayı amaçlayan bir metottur.
BIM son yıllarda bakıldığında hem dünya geneli hem de ülkemizde ivme kazanmış durumdadır. Hatta birçok ülkede BIM kullanımına ilişkin standartlar bile oluşturulmuştur. ABD, Singapur, Norveç ve Finlandiya gibi ülkeler ihale şartnamelerine zorunlu kullanım için eklemişlerdir. Bu standartlara göre 0-3 arasında proje seviyesi belirlenip, buna göre çalışma yürütülebileceği belirlenmiştir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin Wisconsin eyaletinde 2010 yılında alınan bir kararla 5 milyon dolar üstü kamu projelerinde ve 2,5 milyon dolar üstü özel projelerde BIM kullanımı zorunlu tutulmuştur. Fransa’da ise BIM geçiş süreci 2017 yılında başlamıştır. Resmi Fransız standardizasyon yol haritası inşaat sektörünü, “dijitalleştirme” stratejisinin bir parçası olarak Nisan 2017’de kamuoyuna açıklamıştır. Genel hedef, projelerin son teslim sürelerinin kısaltılması, maliyetlerin düşürülmesi ve kalitenin artırılması yönündedir. Almanya BIM sürecine geçişi biraz daha ağırdan alan ülkelerden bir tanesidir. Hollanda ise tam tersine BIM sürecine liderlik yapıyor denilebilir. Yasal bir zorunluluk bulunmamasına rağmen ülkede çoğu müşteri BIM kullanılmasını talep ediyor ve destekliyor. Hatta BIM sürecine geçişi hızlandırmak için sektör öncüleri, müteahhit ve endüstri temsilcilerinden oluşan yapı bilgi konseyi kurulmuş. BIM uygulama kılavuzları Japonya’da 2013, Çin’de ise 2016 yılında faaliyete geçirilmiş.
Ülkemizde de dünya genelinde olduğu gibi son yıllarda BIM çalışmaları hem akademik anlamda hem odalar bazında hem de uygulamalar bazında hız kazanmış durumdadır. Örneğin Gaziantep Metro çalışmasında BIM uygulaması üzerinden tüm süreçler yürütülmüştür.
BIM ile şantiye hataları yüzde 41 azalıyor, maliyetler yüzde 23 düşüyor, hız ise yüzde 19 artıyor
Ülkemizde Yapı Bilgi Modellemesi ve Yönetimi Derneği isminde bir de dernek bulunmaktadır ve BIM sürecinin yaygınlığının artırılması için çalışmalar yürütmektedir. 2018 yılından sonra aktif olarak hayatımıza girmeye ve farkındalık oluşturmaya başlayan BIM kavramı, sektörün öncü yazılım firmaları tarafından ön plana çıkarılıp, farkındalık yaratılmış ve belli bir yol kat edilmiştir. Rekabetin, gelişimdeki kaçınılmaz payının olduğunu düşünürsek, öncü firmaların katkısının, üniversitelerimiz ve kanunlarla desteklenen bir yapıyla birleştiğinde yapı sektöründe BIM sürecinin doğru ve kaçınılmaz bir patern haline dönüşmesi çok zaman almayacaktır. Yapılan araştırma ve istatistiklere göre BIM ile şantiye hataları yüzde 41 azalıyor, maliyetler yüzde 23 düşüyor ve proje süreçlerinde hız ise yüzde 19 artıyor. Bu oranlar gerçekten kayda değer verilerdir.
Özet olarak görülüyor ki, geleceği ve yapılarımızı şekillendirmekte olan dijitalleşme ve teknoloji hamlelerine biz mimarlar, mühendisler, teknik ofis personeli, proje yöneticileri, kanun koyucular, belediye yetkilileri, bakanlık birimleri, il koordinasyon kurulları, akademisyenler, ilgili oda temsilcileri, müteahhitler, yani süreçte rol alan tüm taraflar olarak ne kadar hızlı adapte olur ve takım çalışmasına katkıda bulunabilirsek, hedeflenen başarıya da o kadar hızlı ulaşabiliriz.
Makaleyi Şantiye®nin E-Dergi versiyonunundan da okuyabilirsiniz
6 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.