Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu’nun 18. Genel Kurulu’nda konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) Başkanı Fatih Yücelik, “Dövize endeksli maliyetlerimiz artmasına rağmen, ülke ekonomisine yaptığımız katkıyı devam ettireceğiz” mesajını verdi. 2021 yılının da 2020 yılı gibi COVID-19 salgınının gölgesinde geçtiğine dikkat çeken Yücelik, “Üye Birliklerimizin 7,8 milyar USD toplam ciro ve 95 bin kişi doğrudan istihdamı, ihracat yapan birliklerimizin 1,35 milyar USD toplam ihracat geliri ve 6 üye Birliğimizin toplam 256 firması ile ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağladık” dedi
Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu 18. Genel Kurulu İstanbul’da yapıldı. Genel Kurulun açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) Başkanı Fatih Yücelik, 2021 yılının da 2020 yılı gibi COVID-19 salgınının gölgesinde geçtiğine dikkat çekerek, “Dünyada hükümetlerin salgını önleyici tedbirlerin yanı sıra, ekonomiyi işler halde tutmanın da mücadelesini verdikleri bir yıl oldu” dedi.
Genel Kurul’da yaptığı konuşmada 2021 yılını değerlendiren Fatih Yücelik, şunları söyledi: “Üye Birliklerimizin 7,8 milyar USD toplam ciro ve 95 bin kişi doğrudan istihdamı, ihracat yapan birliklerimizin 1,35 milyar USD toplam ihracat geliri ve 6 üye Birliğimizin toplam 256 firması ile ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağladık. Tüm bu bilgiler ışığında pandemi ile gelen zorluklar ve risklerin tüm sektörler için aynı boyutta olmadığını görmekteyiz. Dövize endeksli maliyetlerimiz artmasına rağmen, ülke ekonomisine yaptığımız katkıyı devam ettireceğiz. Tüm sektörlerde yatırım kararlarından üretim hedeflerine etki eden belirsizliklerin ve risklerin süregeldiğini, önümüzdeki dönem de devam edeceğini öngörüyoruz.”
2021 yılında işlerin sürdürülebilirliği için gösterilen büyük çabayı, 2022 yılında da sürdüreceklerini belirten Yücelik, ekonomide karar vericilerin, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olan inşaatı destekleyen alt sektörleri de kapsayan adımlar atacağını umut ettiğini söyledi. Yücelik, Genel Kurul’daki konuşmasında Yapı Ürünleri Üreticileri’nin 2021 yılını nasıl geçirdiğine ilişkin sektör sektör şu değerlendirmeleri yaptı:
Agrega Sektörü
Agrega sektöründe 2021 yılında, 2020 Haziran döneminde başlayan hareketlenme benzer bir tempoda devam etti. Sektör 2021 yılını %10 gibi bir büyüme ile 300 milyon ton seviyesinde kapattı. Geçen 3 yılda 450 milyon tonlardan 300 milyon tonlara yaklaşık %30’luk bir hacim kaybı sürüyor.
2022yılında da pandemide yeni varyantların etkisiyle yılın ilk yarısında çok ciddi bir ticari canlılık beklenmese de yılın ikinci yarısında aşılanma oranlarının artışıyla bir düzelmenin yaşanması bekleniyor.
Katkı Sektörü
Katkı sektöründe her yıl olduğu gibi yine, beton katkı sektörünün yıllık büyüme trendleri hazır beton ve inşaat sektörlerinin verileri ile paralel seyretti. 2021 yılında Katkı Üreticileri Birliği üyeleri toplamda 119 milyon dolar ciro elde etti. 410 bin ton üretim gerçekleştiren katkı üreticileri, bu rakamın 60 bin tonunu ihraç etti.
Kireç Sektörü
Kireç sektöründe pazar için yapılan üretimin %85’ini gerçekleştiren Kireç Sanayicileri Derneği üyelerinin kapasite kullanımı 2021 yılında yaklaşık olarak %80’i buldu. 2021 yılı KİSAD üyeleri üretimi 2 milyon 310 bin ton olarak gerçekleşti.
Toplam üretimin yaklaşık %2’lik bir bölümü ihraç edildi.
2022 yılında sektörde teknolojik yenilenme ve modern tesisler kurma yönünde ciddi yatırımların olmasını bekliyoruz.
Çimento Sektörü
TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 11 aylık dönemde hem çimento üretiminde hem de iç satışlarda, geçen yıla oranla yüzde 8’lik bir artış yaşandı. Önümüzdeki dönemde, aylık bazda daralmalar yaşansa da yılsonunu yüzde 7 civarında bir büyüme ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz.
2021 yılına ait son verilerimiz olan 11 aylık rakamları şöyle,
Sektörün %93’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 11 aylık dönemde çimento üretimi geçen yıla oranla %8,36’lık artışla 72 milyon tona çıkarken, iç satışlar %8,41 artışla 55 milyon tonu buldu.
2021 yılında çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında %12,7 oranında artarak 1 milyar 256 milyon dolara çıktı.
Toplam ihracat miktarı ise %1,9 oranında düşüşle 30,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Söz konusu ihracatın 18,3 milyon tonu çimento, 12,5 milyon tonu klinkerden oluştu.
Bu veriler ışığında Türkiye, 2021 yılında dünyanın ikinci en büyük çimento ihracatçısı olmuştur.
Hazır Beton Sektörü
Türkiye Hazır Beton Birliği’nin her ay hazırlamakta olduğu hazır beton endeksi, özellikle Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında inşaat faaliyetlerindeki hızlanmaya işaret etmekle beraber, Aralık ayında çok ciddi bir daralmanın yaşandığını gösteriyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği’ne üye üreticilerimiz 2021 yılında 68 milyon metreküp beton ürettiler. Bu üretimle 2 milyar 670 milyon dolar ciro elde edildi.
Malzeme fiyatlarındaki artış oranı, TÜİK rakamlarına göre %60 seviyesinde iken işçilik maliyetlerindeki artış %22 düzeyinde gerçekleşti. Asgari ücretteki artış sonrasında işçilik maliyetleri de yukarı çıkacağı için inşaat maliyetlerini olumsuz etkilemesini bekliyoruz.
Prefabrik Sektörü
2021 yılı 3. çeyrek verilere göre başta prefabrik betonarme kiriş ve kolon olmak üzere üst yapı elemanları imalatı 2021 yılının 2. çeyreğine göre %17, geçen yılın aynı dönemine göre %38 artış gösterdi. Bu artışın karşılaştırmalı olarak 2020 yılına göre 2021’de ilk ve ikinci çeyrekte de gerçekleştiği izlendi.
Böylelikle 2021 yılında 3 milyon 480 bin ton üretimle 350 milyon dolar ciro elde edildi.
24 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.