Bahadır Kul Architects tarafından tasarlanan ve teknolojik bakımdan dünyada en üst düzeydeki stadyumlardan birisi olması planlanan Ankara Stadyumu Spor Kompleksi ticari ve sosyal alanları da içeriyor. Projede stadyum kabuğunun tasarımında futbol topunun oval formundan yola çıkılmış. Saklanmayan strüktür, hareketliliği betimleyen dinamik olguyu ortaya koyuyor. Yapının kabuğunda, giriş cephelerinde gün ışığından maksimum fayda sağlamak amacıyla şeffaf malzeme tercih edilmiş.
Bahadır Kul Architects tarafından tasarlananAnkara Stadyumu Spor Kompleksi projesinin başta altyapı ve Türkiye A Milli Takımlar olmak üzere yerli ve yabancı kulüp takımlarına, her sınıftan okul takımına; amatör, ticari ve turizm amaçlı spor etkinliklerine, maçlarına ve hazırlıklarına ev sahipliği yapması öngörülüyor. Türkiye tarihinde birçok “ilki” hedefleyen projenin, halkın birçok spor alanıyla ilgili farkındalığını artırması ve yeni bir etkinlik alanı sağlaması da hedefleniyor. Bu bağlamda proje, UEFA standartlarıyla yapılan stadyumu, birçok farklı spor dalını içeren hacimleri, bireysel spor salon ve gerekli hacimleri, A Milli Takımı için gerekli hacimlerin yanında farklı ölçeklerde yeme-içme alanları ve satış birimleri ile açık/kapalı rekreasyon alanlarını içeriyor.
Kentsel belleğin önemi göz önünde bulundurularak arazi köşelerinde bulunan giriş aksları ve bu aksların içerdiği toplanma alanları, tasarımın çıkış noktası olmuş. Bu dört aks; ülkenin doğu, batı, kuzey ve güneyini ifade ediyor. Bu bağlamda kompleksin, başkent Ankara’da ülkenin birliğini, beraberliğini simgeleyen bir proje olması da hedefleniyor.
Proje şehrin odak noktasında yer alıyor
Kompleks İstanbul Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’nin kesiştiği köşede konumlanıyor. Proje, konumu itibariyle Esenboğa Havaalanı’na 22, Kızılay Meydanı’na 3, AŞTİ Otogarı’na ise 5 km uzaklıkta ve güçlü ana ulaşım aksları üzerinde, şehrin odak noktasında yer alıyor. Her ölçekte çeşitli ve tutarlı prensipler ele alınarak planlanmış bu çağdaş tasarım hem Türkiye hem de dünya genelinde önem kazanan ve çekim merkezi olacak bir kompleks olmayı amaçlıyor. Her yaştan insanı ve sosyo-ekonomik seviyeden kent sakinini hem kullanıcı hem de katılımcı olarak angaje edecek olan kent alanı, kültürel, sportif, sosyal, sanatsal ve ticari faaliyetlerin sene boyunca yaşandığı bir alan haline gelecek.
Proje alanı 187 bin 896 metrekare. 5’i açık, 4’ü kapalı olmak üzere toplamda 9 otopark mevcut. Projede yeşil alan düzenlemeleri, yer yer set görevi üstlenmekle beraber birçok önem teşkil eden dinamiği de vurguluyor.
Yılın her günü için ticari ve sosyal alanları da içeriyor
Proje, sadece maç günleri değil, yılın her günü aktif olarak kullanılabilmesi amaçlanarak ticari ve sosyal alanları da içeriyor. Bu alanlar yaya sirkülasyonunun en yoğun olduğu zemin katta kurgulanmış olmasına rağmen, stadyum yaya girişleri ile kesişmediği için maç günlerinde dahi aktif olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmış.
Dünyanın üst düzey stadyumlarından biri olacak
Ankara Stadyumu, konfor ve teknolojik bakımdan da dünyada en üst düzeydeki stadyumların yer aldığı elite 5 star stadyum kategorisi kriterlerine uygun olarak tasarlanmış. Bu kriterler kapsamında sporcuların hazırlık, antrenman ve spor karşılaşmaları sırasında gereksinim duydukları konforları, basın mensuplarının gerek tribün ve stadyum içinde, gerekse stadyum dışında yayın yapabilmek için ihtiyaç duydukları koşulları, seyircilerin güvenli bir şekilde stadyuma girip çıkabilmelerini sağlayacak sirkülasyon örüntülerini ve stadyum içinde ihtiyaç duydukları tuvalet, kafe gibi mekanların yeterli sayıda mevcut olmasını, seyircilerin görüş açılarının birbirlerini etkilemeyecek şekilde organize edilmesini de içeriyor.
Modern bir kompleks
Proje alanının çevresinde birçok önemli yapı bulunuyor. Mevcut durumda insanlarda yer edinmiş odak noktaları, projenin giriş akslarına referans veriyor. Sporcu ve seyirci alanlarının planlamasında UEFA/FIFA kriterleri esas alınarak günümüz ve öngörülebilen geleceğin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek, ülkenin ev sahipliğini yaptığı dünya çapında spor organizasyonlarına ülke adına uzun yıllar hizmet edebilecek modern bir kompleks olarak tasarlanmış.
Kabuk tasarımında futbol topunun formundan yola çıkılmış
Projede stadyum kabuğunun tasarımında futbol topunun oval formundan yola çıkılmış. Saklanmayan strüktür, hareketliliği betimleyen dinamik olguyu ortaya koyuyor. Yapının kabuğunda, giriş cephelerinde gün ışığından maksimum fayda sağlamak amacıyla şeffaf malzeme tercih edilmiş.
Sadece futbol için değil
Proje, sadece futbol için ayrılan stadyum kütlesinden oluşmuyor. Aynı zamanda diğer spor dallarına da hizmet eden birimleri içeren “ek yapılar” çatısı altında tenis kortları ve gerekli hacimlerin olduğu yapı, atletizm sahası ve ilgili birimi ve antrenman sahası ve ilgili birimlerini de içinde barındırıyor. Komplekste yağmur suyu da toplanarak peyzaj alanı için kullanılacak.
Stadyum
Stadyum yapısı için toplam inşaat alanı 161 bin 260 metrekare. Bodrum kat, zemin kat, 1., 2., 3., 4., asma kat ve çatı katı kotlarından oluşuyor. Bodrum katta otopark ve teknik hacimler yer alacak. Zemin kotuna, bireysel spor alanlarının yerleştirildiği birçok hacim eklenmiş. Zemin kotunda ve 1. kat için 7/24 yaşanacak bir kütle haline getirilen kompleks birçok sporcuya ev sahipliği yapacak. Güreş, masa tenisi, dans, eskrim, atıcılık, okçuluk, karate, judo, teakwando, muay tha, boks, kickboks sporlarının derslikleri ve kendi bireysel alanlarıyla futbolcular için bireysel alanlar, spor mağazası ve stadyum için gerekli atölyeler yer alıyor. 1. kat (+5.20 kotu) için spor alanlarının asma kat devam eden hacimleri ve UEFA Club alanı, UEFA Club Batı tribünleri yer alıyor.
2. kat (+9,50 kotu) stadyum seyirci tribünlerinin ve alanlarının olduğu hacim. Kurgulanan 4 ana akstan sirkülasyon sağlanıyor. Bu kotta bulunan girişler ana girişler olup, tüm stadyum genelinde kendi içlerinde oluşan sirkülasyon rotası oluşturulmuş. Basın girişi, VIP girişi ve VVIP girişi için düşünülen merdivenler ile kotlar arası bağlantı yakalayarak her birim kendi içinde sirkülasyon rotasına sahip. Diğer birimlerin kendi içindeki güvenlik önlemleri alınarak tasarlanan çekirdekler ile kullanıcıların sadece tabelayı takip ederek istedikleri yere ulaşması mümkün hale gelmiş. VIP ve VVIP alanları için önemli kurgu bu kotta yer alıyor. Özel odaların (Loca) da bulunduğu hacimler seyirci girişlerinin olduğu alanlarla tamamen bağımsız düşünülmüş. UEFA Club Doğu tribünleri ve alanları bu kotta VIP ve VVIP alanlarının tam zıt aksında doğu cephesinde.
3. kat (+13,55 kotu) loca katı. Doğu ve Batı tribünleri için loca odaları ve ana fuayeleri bulunuyor. Özel odalar içerisinde kendine ait servis mutfağı ve tuvaletleri ile 80 adet loca yer alıyor. Localara hizmet eden çok amaçlı fuayeler ve restoran alanları ile bu kot için hizmet eden bir teras tasarlanmış.
4. kat (+17,45 kotu) basın tribünleri ve alanlarını, üst seyirci tribünlerini kapsıyor. Ara asma kat (+21,75 kotu) stadyum işletmesi için ayrılan ara kattan oluşuyor.
5. kat (+29,75 kotu) ise basın katı ve stat kontrol hacimlerinin bulunduğu bölüm.
Tenis binası, antrenman binası ve atletizm binası
Vaziyet planında stadyum parseli içinde yer alan sahalarıyla bir bütün çalışan yapılar için tek kat veya 2 kat çözümlenen yapılar. Tenis binası kat alanları toplamı 1928 metrekare. İçerisinde kulüp üyelerine hizmet edecek restoran, sosyal alan ve sporcuların özel bölümleri yer alıyor. Antrenman binası kat alanları toplamı ise 731,58 metrekare. Sporcuların soyunma odaları, yönetici ofisleri ve sosyal alanları yer alıyor. Tenis ve antrenman binası ortak kullanım kapalı otopark alanı da 17.705 metrekare. Sahaların bulunduğu alanı kapsayan kapalı otopark 420 araç kullanımı düşünülerek tasarlanmış. Atletizm binası kat alanları toplamı 1548 metrekare. Sosyal alan, restoran ve sporculara hizmet eden hacimlerle tasarlanmış. Atletizm binası ve sahasının bodrum katında 2 katlı kapalı otopark olacak. Otopark için kullanım 770 araçlık.
Stadyumun cephesi
Cephe kaplaması mesh alüminyum perfore kaplama ve giydirme cepheyle çözümlenmiş. Çatı kaplaması 3 farklı tip membranla tasarlanmış. Çelik konstrüksiyon üzeri üst örtü PTFE membran, alt örtü FT81 membran ve şeffaf güneş geçirgenliğini sağlamak istenilen köşelerde yer alan STFE50 membran malzemeleriyle çözümlenmiş. Tribünler prekast tribün olarak çözülmüş ve koltuk seçimleri özel olarak 10 farklı koltuk çeşidi ile tüm alanlara özelleştirilerek seçilmiş.
Ek yapıların cephesi
Ek Yapılarda ise giydirme cephe ile çözümlenen cephe tasarımı yanında açılabilir alüminyum doğrama sistemleri ile sıcak havalarda açık alan kullanımı olarak tasarlanmış. Cephede kullanılan mesh kaplama, stadyum cephesindeki kaplamalarla aynı seçilerek ortak bir tasarım bütünlüğü sağlanmış.
BU ÖZEL İÇERİĞİ, ŞANTİYE®NİN MAYIS-HAZİRAN 2024 (405.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ... GÖZ ATMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN
11 Haziran 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.