Kurulduğu 1933 yılından bu yana AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ ve KAYDADEĞER mimarlık ofislerinden biri olan ve son dönemde Türkiye’de AND KOZYATAĞI, AND PASTEL ve MASLAK SQUARE gibi nitelikli projelere imza atan HPP'nin Türkiye Direktörü Buğrahan Şirin, YALITIMIN, yapının strüktürü kadar temel bir konu olduğunu vurguluyor...
Knauf Insulation firmasının kurumsal yayını ECOSE için yaptığımız bu özel röportajın bir kısmını bu sayfalarda da sizlerle paylaşıyoruz.
Röportajın tümü için ECOSE'ye göz atabilirsiniz...
Tamamı ECOSE'de yayınlanan Buğrahan Şirin'in röportajında aklımızda kalan cümlelerinden bazıları şunlardı:
"Bir yapının mekansal kurgusu ve strüktürel bütünlüğü gibi YALITIM konusu da temel alanlardan bir tanesi. Bu kalemleri YAPI FİZİĞİ başlığı altında toplamak mümkün. Yapının yalıtımını bu başlık altında, bir konsept çerçevesinde, ilişkili disiplinler birbirini destekler şekilde çözmek gerekir. Her bir yalıtım konusunu diğerinden ayrı değerlendirmek, kaynak israfına sebep olacak ve belki de toplamda birbiri aleyhine çalışacaktır. Özellikle yalıtım katmanlarının doğru sıra ve kapamalar ile yapılmaması, binanın nefes almasını engelleyecek, ısı ve ses köprüleri oluşturacak, yangın konusunda ise alev ve dumanın yayılımını durduramayacaktır..."
"Isı yalıtımı konusu ülkemizde malesef yeni yeni yerini buluyor. Halbuki kışları soğuk, yazları sıcak ve kaynakları sınırlı bir memlekette ısı yalıtımı bir cevher gibidir. Bu pasif önlemle kışın ısıtma yükünü, yazın da soğutma yükünü ciddi anlamda azaltmak mümkündür. En basitinden, mahalle arasındaki bir binaya yapılan sıradan bir mantolama işlemi sonrası dahi ısıtma maliyetlerinin yarıya düştüğünü görüyoruz. Buna rağmen bu çağda neden yapılıp/yapılmamasını hala konuşuyoruz, bunu da sorgulamak lazım. Yeni yapılarda zorunlu olsa da mevcut yapı stoğumuzun büyük çoğunluğu hala ısı yalıtımsız yapılardan oluşuyor..."
Avrupa'nın en köklü mimarlık ofislerinden HPP, İstanbul'da da çok önemli projelere imza atıyor...
"Yapı fiziğinin diğer bir kalemi de ses yalıtımıdır. Özellikle kalabalık şehirlerde gürültüden kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda sessiz bir ortama ulaşmak veya içerisinde bulunulan ortamda yansımanın azaltılması için yapılacak ses yalıtımı hayat kalitesini ciddi anlamda artıran bir uygulama olacaktır. Şehirde gürültü kaynaklarından kaçmak çok mümkün olmasa da mekan içlerindeki gürültü kontrolü elbet mümkündür ve yapılması faydalıdır..."
Almanya'da 1933 yılında kurulan HPP, önemli projelerinden bazılarını Türkiye'de gerçekleştiriyor...
"Binadaki tüm yalıtım işleri ve malzeme seçiminde yanmazlık ve alev almazlık da en önemli kriterlerden bir tanesidir. Özellikle cephelerdeki kaplamalar konusunda artık yeterince talihsiz olay yaşandığını ve bu konuda bir bilinç oluştuğunu düşünüyorum; lakin aynı durum iç mekanlarda kullanılan yalıtım malzemeleri için de geçerlidir. Cephe ve düşey şaft ve mesnet noktalarında oluşan potansiyel alev ve duman aktarım noktaları yangın yalıtımının önemli diğer bir konusudur..."
Türkiye'de durum?..
"Türkiye’de mevzuat hep vardır ve açıkçası yeterlidir de... Lakin eksiklikler hep bunların tatbiki ve kontrolü konusunda ortaya çıkar. Ben şahsen caydırıcı cezanın çözüm olduğunu düşünüyorum. Özellikle binaları kullananların yapılardaki eksiklikler konusunda şikayetçi, gerekirse davacı olmaları gerekiyor. Gelişmiş ülkelerdeki sistem de bu şekilde örneklerin olması ve 'hata yapmanın maliyetinden korku' üzerinden gelişiyor..."
"Yalıtım, yapının strüktürü veya ısıtması kadar temel bir konu. Burada tartışmamız gereken ilgili tarafların önem vermesinden ziyade yönetmeliklere uyup uymadıkları ve bu konuda üzerlerine düşeni yapıp yapmadıkları olmalı. Almanya’da Yapı Fiziği Uzmanlığı diye bir disiplin var. Bu disiplin tıpkı mekanik, elektrik müellifi gibi yükümlülük alan, hatasından sorumlu tutulan bir mühendistir. Yapının tüm yalıtım kararlarını ve şartname tanımlarını yapar. Bizde bunu yapan kısmen mekanik sistemler müellifi, kısmen de mimardır. Lakin konu ikisinin de bilgisinin ötesinde, malzeme bilimi ve fizik konularını içeren hesaplamaların olduğu bir uzmanlıktır. Mekanik müellifi arkadaşlar hep projede bu konuda yakınırlar ve maalesef yük yine onlara kalır. Bu disiplini net bir şekilde ayırıp hep bina bazında yapı fiziği raporları oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Tıpkı yangın strateji raporları gibi..."
22 Ocak 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.