1976’da tamamlanan ve tasarımcısının adıyla da anılan (Musmeci) Basento Nehri üzerindeki köprü, yapısal formuyla dikkat çekiyor. Köprü, “fabrikasyon olmayan” oldukça farklı bir görünüme sahip...
İtalyan Mühendis Sergio Musmeci’nin 1967’de tasarladığı ve inşaatı 1971-1976 yılları arasında tamamlanan “Viadotto dell’Industria / Sanayi Viyadüğü” Potenza şehir merkezi çıkışını, bölgedeki ana erişim yollarına bağlayan bir yapı. İtalya’da 20. yüzyıl mimarisinin bir örneği olarak anılan Basento Nehri üzerindeki köprü, tasarımcısı Musmeci’nin adıyla da (Musmeci Köprüsü) anılıyor.
İtalyan Edilstrade Forlì-Castrocaro firması tarafından inşa edilen köprü prefabrik elemanlar kullanılmadan inşa edilmiş. Yapının benzersizliği yapısından kaynaklanıyor: Dört bitişik kemer oluşturacak şekilde kalıplanmış 30 cm kalınlığında bir betonarme yüzeyden oluşuyor. Beton levha, tüm köprüyü destekleyen parmak benzeri bir yapıya dönüştürülüyor ve aynı zamanda yaya geçidi olarak da kullanılıyor.
560 metre uzunluğunda, 16 metre genişliğindeki köprü, endüstriyel ve kentsel alanları, “fabrikasyon olmayan” oldukça ilginç sayılabilecek bir görsellikle birbirine bağlarken, içinde yer aldığı doğal ortama da oldukça uygun bir görünüm veriyor.
Bilgisayar yardımı olmadan...
Musmeci, 1960’lı yıllarda, köprünün organik değişken formunu herhangi bir bilgisayar yardımı olmadan inşa etmiş. Ancak daha sonra köprüye, araştırmacılar tarafından hesaplamaları doğrulayan birden fazla simülasyon uygulanmış.
Tasarımcının çalışması, yapı ile mimari form arasındaki uyumlu ilişki idealine dayanıyor ve bu da bütünsel bir yapısal form için kapsamlı bir araştırmaya yol açıyor. Musmeci, bu kapsamda beton yapıları araştırmış. Özellikle kalıplanabilir betonla ilgili olarak form bulma konusunda yeni bir yaklaşıma yönelmiş.
“İsimsiz bir form”
Musmeci, bazı minimal yüzeyler için form bulma olanaklarını keşfederek, odağını tanımlanmış, hesaplanabilir geometrilerden uzaklaştırmış. Tabii “isimsiz bir forma” doğru olan bu metodik değişim birdenbire gerçekleşmemiş. Bu yeni tasarım yaklaşımı, yapıların minimal formlar olarak anlaşılmasını yansıtmanın yanı sıra betonun plastisite ve sürekliliğine ilişkin yeni anlayışa da karşılık gelen bir yaklaşım olarak görülüyor.
Musmeci tarafından gerçekleştirilen hesaplamaların sonuç biçimleri sanayileşmiş, tekrarlayan modüllerde gerçekleştirilemeyecek kadar karmaşıkmış; ancak yine de nihai maliyeti çok da aşmamış. Genel maliyeti azaltmak için geometriyi kontrol etmek ve kalıpta tek elemanların kullanımını basitleştirmek için iki ana eğri eşit ve zıt olan, kolayca kalıplanabilen yapısal bir beton seçilmiş.
Tonoz ve kubbelerin, duvardaki muadillerine göre çok daha az kalınlık ve ağırlıkla inşa edilmesine olanak tanıyan, eğrisel formların şekillerini genişleten, betonarme ince kabukların olağanüstü gelişimi ile karakterize edilen 21. yüzyıla özgü bu yapı, beton yapıların yeni formlarını arama konusunda birçok tasarımcıya ilham vermiş.
Diğer taraftan, köprünün tasarlandığı dönemde form bulmaya yönelik hesaplamalı araçların henüz mevcut olmaması, Sonlu Elemanlar Yönteminin bile başlangıç aşamasında olması, tasarım sürecinin herhangi bir ön sayısal doğrulamasını gerçekleştirmek için uygun değilmiş. Bu nedenle köprü, sonlu farklar yöntemine dayalı kaba sayısal araçların yapısal optimizasyon için deneysel tekniklerle birleştirilmesiyle tasarlanmış.
12 Aralık 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.