Aktif fay hatlarının doğudan batıya uzandığı bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini, şüphesiz yaşadığımız büyük deprem afeti bizlere bir kez daha hatırlatmıştır. Yitirdiğimiz canlar ve yıkılan yapılar inşaat sektöründe bazı şeylerin yanlış, bazı şeylerin ise eksik yapıldığını göstermiştir.
BU İÇERİĞİ, ŞANTİYE®NİN MART-NİSAN 2023 (398.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ... LÜTFEN TIKLAYIN...
Yazan: Mak. Müh. Ömer Dülger / DKM İnşaat ve Danışmanlık / Satış Müdürü
Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta ve depremden etkilenen diğer illerde birçok yapının, yapısal sistemi göçmüş, yapısal elemanları tamir edilemez boyutta hasarlar almıştır.
Oluşan hasarlar, çok sayıda can kaybı ve yaralanmalara yol açmıştır. Depremin üzerinden zaman geçtikten sonra bölgeye yapılan ziyaretlerde, yapılarda yapısal olan elemanlar kadar yapısal olmayan elemanların ve çevresinin aldığı ağır hasarlar da açıkça görülmüştür. Özellikle fabrika gibi endüstriyel tesislerde sismik korumaları yapılmayan cihazların durumu oldukça dikkat çekmiştir.
Fotoğraf 1: Kendi ağırlığı ile depremden korunmasız zemine oturan trafo
Fotoğraf 2: Depremden sonra hasar almış trafo
Peki, nedir yapısal olmayan elemanlar? Bir yapının taşıyıcı elemanları (kolon, kiriş, perde, döşeme) dışında kalan ve yapıda taşıyıcı özelliği olmayan elemanlardır. Örneğin mekanik, elektrik tesisatlar, bunlara ait ekipman, asma tavanlar, bölme duvarlar, cephe elemanları yapısal olmayan elemanlara verilen başlıca örneklerdir.
Yapılar, yapısal elemanları zarar görmese dahi yapısal olmayan elemanların aldığı büyük çaplı hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. 1999 Adapazarı depreminde yapısal olmayan elemanların aldığı hasarlar nedeniyle birçok yapı kullanılamaz hale gelmiştir. Ne yazık ki, 6 Şubat 2023 saat 04:17’de gerçekleşen Kahramanmaraş depreminde yine benzer görüntüler karşımıza çıkmıştır. Bu örneklerden anladığımız üzere yapısal olmayan elemanlar konusunda da ilerlememiz gereken yol uzun.
En son 2018’de yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin 6. Bölümünde Yapısal Olmayan Elemanların Depremden Korunması konusuna yer verilmiş ve artık bu elemanların korunması zorunlu hale getirilmiştir. TBDY-2018’de yer almayan “yapısal olmayan elemanların korunması” için ASCE 7-22, NFPA-16, IBC-2018 gibi diğer yönetmeliklerden de faydalanılmaktadır.
5 Nisan 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.