İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Yapı Kredi Plaza’ya, Akmerkez’den İş Bankası Kulelerine, Kristal Tower’dan Sapphire Kulesine, Zorlu Center’dan Skyland’e, Metropol İstanbul’dan Mall of İstanbul’a, Finans Merkezi Vakıfbank projesinden Çamlıca TV Kulesi’ne kadar Türkiye’nin en zor ve en prestijli yapılarına imza atan BALKAR Mühendislik’in kurucusu İrfan Balıoğlu’nun zorlu ve başarılarla geçen hayatının anlatıldığı “İrfan Balıoğlu / Engelli Bir Mühendisin Engel Tanımayan Yaşamı” adlı kitap yayınlandı. Mimar, bağımsız araştırmacı, yazar Pelin Derviş’in editörlüğünü üstlendiği kitap, Pelin Derviş Yayın Projesi’nin de ikinci kitabı.
Bu özel kitapta bir FSHD hastası olan ve Türkiye'nin ilk yüksek ve karmaşık yapılarını hayata geçiren İrfan Balıoğlu’nun özyaşam öyküsü anlatılıyor. FSHD her bireyde farklı seyreden bir kas hastalığı türü. Bazen kişi hasta olduğunun farkına varmayabiliyor, bazen de hareketleri önemli ölçüde sınırlanıyor. Bugün için hastalığın bilinen bir ilacı yok; hastalara ancak doğru egzersizler ve fizik tedavi yöntemleriyle destek verilebiliyor.
İrfan Balıoğlu’nda ilk belirtiler erken ergenlik döneminde kendini göstermeye başlamış. Ortaokuldayken hareket performansı düşmüş, lisede tahtaya yazı yazması gerektiğinde kolunu yukarıya kaldırmakta güçlük çekmiş ve artık çıkması gereken basamakları hesaplar hale gelmiş. Hastalığın seyri asimetrik ilerlemiş; önce bir kol, sonra onun asimetrisinde yer alan bacağı etkilenmiş ve süreç böyle devam etmiş. Üniversitede geçirdiği her yıl, yürümek Balıoğlu için daha da zorlaşmış. Bundan sonra FSHD’nin ilerleyici özelliği yıllar boyunca devam etmiş ve bu durum onu sonunda ancak başka insanların desteğiyle hareket edebilme, solunum cihazıyla nefes alabilme aşamasına getirmiş.
Sağlıkla ilgili verdiği mücadelenin yanı sıra Balıoğlu’nun çocukluk, ergenlik ve erken yetişkinlik dönemleri ekonomik sıkıntılar içinde geçmiş. Mesleğe başladığı yıllarda onu destekleyecek bir çevresi yokmuş. Bugün sahip olduğu saygın konuma büyük mücadeleler vererek gelmiş. Engel tanımayan tavrı, onun Türkiye’nin en iyi mühendislerinden biri olarak anılmasını, öncü çalışmaları nedeniyle aranan bir yapısal tasarım mühendisi olmasını sağlamış. Ayrıca, bilgisayarın daha adı konmamışken, bilgisayar programları yazmış ve bu çalışmalarını yıllarca tutkuyla sürdürmüş.
İrfan Balıoğlu’nun yaşamı herkes ilham verecek nitelikte. Ancak onun yaşamı, özellikle FSHD hastaları için özel mesajlar içeriyor. Kitap, mesleki çalışmaları nedeniyle yapısal tasarım mühendisliği ve mimarlık tarihi açısından önemli notlar içermekle birlikte, esas olarak FSHD hastaları düşünülerek, onlara güç vermek umuduyla yazılmış.
Yazar: İrfan Balıoğlu
Editör: Pelin Derviş
Tasarım: Gökçe Genç ve Erman Yılmaz, Informal Project
Yayıncı: Pelin Derviş Yayın Projesi, Melkan Gürsel işbirliğiyle, İstanbul (Temmuz 2023)
İRFAN BALIOĞLU KİMDİR?
İrfan Balıoğlu, 1946 yılında Kemaliye (Erzincan)’da doğdu. İlkokula Kemaliye’de başladı. 1957’de İstanbul’a geldi. Ortaköy 23. İlkokulu’nu, Gazi Osman Paşa Ortaokulu’nu ve ardından Kabataş Lisesi’ni bitirdi. 1963-1968 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra yapı mühendisliği alanında çalışmaya başladı.
Türkiye’de ilk bilgisayar programlarını yazdı
Yapı mühendisliği konusunda Türkiye’de ilk bilgisayar programlarını yazdı. Konusundaki bilgisinin ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile programlarında da gelişmeler oldu. Zamanla yapıların üç boyutlu, nonortagonal, statik ve dinamik analizi, ikinci mertebe teorisi, plak elemanlar programlarını oluşturarak kütüphanesine ekledi. Bilgisayarın meslektaşları arasında yaygın kullanılmasının gereğine inandığı için programlarını bir dönem İnşaat Mühendisleri Odası’nın kullanımına sundu.
Türkiye’nin ilk yüksek yapılarına imza attı
Kendi yarattığı imkânlarla, el ile hesap döneminde yapılması neredeyse imkânsız denebilecek, genelde projesi yurtdışında yaptırılan, aynı yolda çalışan çift krenli Pendik Diesel, Gebze AEG-ETİ, Habaş fabrikalarını, Ortadoğu’nun zamanının en büyük gemi yapım fabrikası olan 80 metre açıklıklı ve 80 metreyükseklikli UM Denizcilik Tersanesi’ni projelendirdi.Ağır sanayi tesislerinden başka, Akmerkez, Mertim, İş Bankası Genel Müdürlük binaları gibi, Türkiye’nin ilk yüksek yapılarına imza attı.
Türkiye’nin birçok iline yaptığı yapılardan başka Arabistan, Libya, Rusya, Azerbaycan, Ürdün ve Türkmenistan’da birçok proje hayata geçirdi. Rusya Vergi Dairesi Projesi ile Rusya Devlet Ödülü aldı. 2001 yılında özel bir tören ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı aldı. 2008 yılında ise İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Onursal Yetkin Mühendislik ünvanına layık görüldü.
Yüzlerce mühendis yetiştirdi
Geçmişten bu yana, sonradan büro açmış veya diğer müesseselere geçmiş yüzlerce mühendis ve teknik ressam yanında yetiştirdi. Daha öğrenilecek ve ülkeye kazandırılacakçok önemli projeler olduğuna inanan Balıoğlu Yapı Mühendisliği’ne devam ediyor.
Kitabı satın almak için: https://iyzi.link/AJMf3g
26 Temmuz 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.