Yazan: Cem Ercan / İnşaat Y. Müh. - Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü
Mal Sahibi: T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü
Proje Müellifi: T Engineering
Müşavir: Yuksel Project-Chodai (YPC)
Yüklenici: ICA
Alt Yüklenici: Hyundai & SK CE Construction Engineering
Alt Yüklenici: Köprü yapımında Endem İnşaat
Projeye, 383. sayımızın E-Dergi versiyonundan da göz atabilirsiniz: https://edergi.santiye.com.tr/383/102/
Asya ve Avrupa tarafında toplam güzergah uzunluğu 100 km olan dizayn kriteri yüksek bir otoyol. Sanat yapılarının sayısı, toprak hareketleri ve üstyapı miktarı çok fazla. Mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmesi (EPC) dahil üç yılda tamamlanıp, yaklaşık 7500 kişi çalıştı.
Güzergah üzerinde toplam 64 adet viyadük olup, toplam uzunluğu 25 km. Temel sayısı 700 adet. Elevasyonların toplam uzunluğu 18 km. Her biri 40 m uzunluğunda 13 bin prekast kiriş üretilip, montajı gerçekleştirildi. Bunun dışında toplam 106 adet üst geçit ve altgeçit köprüsü yapıldı. Proje kapsamında yapılan 4 şeritli karayolu tünelleri 21 m kazı genişliği, 236 m2 kazı alanıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyükleri arasında.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Dünyanın en geniş asma köprüsü
Dünyanın üzerinden raylı sistem geçen en uzun açıklığa sahip asma köprüsü: 1.408 m
Dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü: 322 m
8 karayolu ve 2 şeritli tren yolunun aynı seviyede geçeceği ilk köprü.
Dünyanın üzerinden raylı sistem geçen ve tek katlı (single deck) olarak dizayn edilen ilk ve tek asma köprüsü.
Ana halat (main cables) ve eğik askı halatlarıyla (stiffened cables) dünyanın hybrid olarak dizayn edilen en uzun asma köprüsü.
Kullanılan çelik halatların toplam uzunluğu: 120.000 km
En dıştaki eğik askı kablonun uzunluğu dünya rekoru: 600 m
Kullanılan Yalıtım Malzemeleri
Emülzer Emilkote, Elastokote 2K, Emülzer Bitüm Esaslı Pah Bandı, Punto Drain and Punto Drain PK, Emülzer Geotekstil, Emülzer Swellflex, Emilkote, Empoxy 310, Empoxy WB, PU Coat II, Su Yalıtım Bandı 120/70.
Köprünün halatlarının bağlandığı beyin kısmı ankraj bloğuydu. Bu bölgenin yalıtımı oldukça önemliydi. Öncelikle temel ve perde kısmına Emülzer Emilkote astar olarak uygulandı. Perde ve radye birleşim yerlerinden oluşabilecek hareketler sonucu açılmalara karşı bitüm esaslı Emülzer Pah Bandı tercih edildi. Daha sonra tüm yüzeye iki bileşenli Elastokote 2K uygulaması yapıldı. Su yalıtımını korumak amacıyla keçeli, HDPE esaslı drenaj levhası Emülzer Punto Drain PK yalıtım üzerine yerleştirildi.
Ankraj bölümünde yapılan uygulamaların aynısı Avrupa Yakası’nda Garipçe’de ve Anadolu Yakasında Poyrazköy’de de gerçekleştirildi.
Trafo binasının teras yalıtımında poliüretan tercih edildi. Parapet ile döşeme beton birleşimine, süzgeç etrafına önce Su Yalıtım Bandı 120/70 uygulandı. Tepsi perdah uygulanmış döşeme betonun üzerine astar olarak Empoxy WB sürüldü. Epoksi kürünü aldıktan sonra iki bileşenli, poliüretan esaslı PU Coat II uygulandı. Birinci kat sertleşmeden üzerine su yalıtım filesi 56-65 gr/m2 konuldu. Daha sonra üzerine ikinci kat PU Coat II uygulaması gerçekleştirildi. İki kat uygulama yapıldı. Su yalıtımını korumak keçenin üzerine çakıl serildi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün dizaynında beton oluklar bulunuyor. Yağan yağmur ve kar suları betonarme oluğa geliyor. Oradan da drenaj borusu ile denize doğru boşaltılıyor. Gelen çevre sularının beton oluğa sızıp zarar vermemesi için beton üzerine su yalıtımı yapıldı. Bu amaçla önce astar olarak, su bazlı epoksi esaslı Empoxy WB, daha sonra PU Coat II, katlar arasına su yalıtım filesi konularak iki kat halinde uygulandı.
1 Ekim 2020
Şantiye
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 35 bin e-bülten abonesi, 15 bini aşkın takipçiye sahip facebook ile 2 bin 500 takipçiye sahip instagram sayfaları ve 17 bin linkedin bağlantısıyla inşaat sektöründe hedef kitleye erişimin en verimli ve hızlı çözümü olmaya dijital ortamlarda da devam ediyor... 1988'den bu yana basılı yayıncılıkta olduğu gibi...
Abone Olmak için
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 120 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp, dekontu ve açık adresinizi santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.