Makro sentetik fiber donatılar 1990’lı yıllardan itibaren endüstriyel zemin betonlarında, kompozit döşemelerde, yol betonlarında, püskürtme betonlarında ve bazı prekast elamanlarda; mikro sentetik fiberler 1970’li yıllardan itibaren plastik büzülmeyi kontrol etmek amaçlı kullanılmaktadırlar. Ayrıca taze betonun kusma oranını azaltırlar, pasif yangın dayanımı ve donma çözülme direncini artırırlar (ACI 544.4R).
Yeni nesil geliştirilmiş mikro ve makro sentetik fiberlerin aynı paket içerisinde özel oranlı birleştirilmesiyle, geleneksel yöntemler olan çelik hasır donatının (çesan) alternatifi olarak kullanılmaktadırlar. Ar-Ge çalışmaları sonucunda, özel dizayn edilmiş yumuşak ve bükülebilir yapısı sayesinde perdah sonrası daha iyi gömülür ve yüzeye çıkmaz. İşçiliği ve perdah sayısını azaltır. Fibrile içeriği sayesinde de ekstradan mikro fiber kullanımını ortadan kaldırır. Burgulu makro ve fibrile mikro karışık (hibrit) yapısı sayesinde hem ana donatı olarak kullanılır hem de sıcaklık ve rötre çatlaklarını engeller. İki tamamlayıcı sistemi bir araya getirmektedir.
Burak Erdal / burak@polyfibers.com
A. Samed Demirhan / samed@polyfibers.com
Polipropilen Elyaf Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. / Polyfibers
MAKRO SENTETİK FİBER DONATILARIN PERFOMANSLARININ TAYİNİ
Makro sentetik fiber donatıların betona olan katkılarının değerlendirilmesi için genel olarak kullanılan iki yöntem vardır.
1. EN 14651: Test Method for Fibered Concrete - Measuring the Flexural Tensile Strength (Limit of Proportionality / LOP, Residual) - Lifli Beton - Deney Metodu - Eğilmede Çekme Dayanımının Tayini (orantı sınırı / LOC, artık)
Numune boyutları 15*15*60 cm’dir. Deneyde prizmalar yan çevrilerek kalıplara değen beton yüzeyleri iki çelik mesnet üzerine serbestçe oturtulur. Deneyde mesnet açıklığı 500 mm’dir. Prizmanın üst yüzeyinde, mesnet açıklığının 1/2 mesafesinde yük uygulanır. Numunenin orta noktasındaki sehimi, bu noktaya yerleştirilen CMOD (Crack mouth opening displacement - Çatlak ağzı ölçer) ile ölçülür. Söz konusu deney kapalı çevrimli deplasman kontrollü deney makinesinde gerçekleştirilir. Bütün deneyler 28 günlük numuneler üzerinde ve her bir deney en az üçer adet numune üzerinde gerçekleştirilmelidir (Şekil 1). 0,1 mm çatlak ağzına kadar 0,05 mm/dk, (0,1 mm-4 mm) çatlak genişi aralığında 0,2 mm/dk oluşacak biçimde uygulanan bir yükleme hızıyla yük-çatlak eğrileri elde edilir. Elde edilen yük-sehim eğrilerinden betonun eğilme dayanımı ve artık dayanımlar hesaplanır. Bu artık dayanımlar kullanılarak beton kesitinin moment taşıma kapasitesi belirlenir.
Şekil 1. EN 14651 Test Düzeneği
2. ASTM C1609 / C1609M - 19a - Standard Test Method for Flexural Performance of Fiber-Reinforced Concrete (Using Beam With Third-Point Loading) - Lifle Güçlendirilmiş Betonun Eğilme Dayanımı Test Metodu Standardı (4 Nokta Kiriş Yüklemesi)
Numune boyutları 15*15*50 cm’dir. Yapılan deneyde prizmalar yan çevrilerek beton yüzeyleri iki çelik mesnet üzerine serbestçe oturtulur. Deney mesnet açıklığı 450 mm’dir (L). Prizmanın üst yüzeyinde, mesnet açıklığının 1/3’ü mesafesinde, birbirine eşit iki yük uygulanır. Yükler kapalı çevrim test cihazı ile uygulanmış, numunenin orta noktasındaki sehimi LVDT (linear variable differential transformer) ile ölçülmüştür. Bütün deneyler 28 günlük numuneler üzerinde ve her bir deney en az üçer adet numune üzerinde gerçekleştirilmelidir (Şekil 2). L/900 (0,5 mm) kadar 0,035-0.01 mm/dk, L/900 - L/150 (0,5 mm- 3 mm) sehim aralığına kadar 0,05-0.3 mm/dk oluşacak biçimde uygulanan bir yükleme hızıyla yük-sehim eğrileri elde edilmelidir.
Şekil 2. ASTM C 1609 Test Düzeneği
DENEYSEL ÇALIŞMA
Deneysel çalışmada oluşturulan beton dizaynında TS 13515’e uygun agrega elek analizi uygulanmıştır. C30/37 beton sınıfına ait mix dizayn aşağıdaki Tablo 1’de belirtilmiştir. Kullanılan Polytwist® PTB sentetik fiber donatının teknik özellikleri Tablo 2’de yer almaktadır. Deneyler EN 14651 standardına göre yapılmıştır...
BU MAKALENİN TAMAMINI ŞANTİYE®NİN EYLÜL-EKİM 2024 (407.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN
11 Ekim 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.