Geçtiğimiz aralık ayında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ulusal ve uluslararası güncel standartlara, son teknolojik gelişmelere, uygulama ve araştırmalardan elde edilen tecrübelere göre yeniden düzenlenen Karayolu Teknik Şartnamesi'nin Yol Altyapısı bölümünde, kısaca "GEOFOAM" olarak adlandırılan Genleştirilmiş Polistiren Blok ile dolgu yapılması konusu da yer aldı. Böylece EPSDER'in yaklaşık yirmi yıldır sürdürdüğü GEOFOAM teknolojisinin ülkeye kazandırılması çalışmalarında büyük bir aşama geçilmiş oldu.
GEOFOAM
Bilindiği üzere taşıma gücü düşük olan, sıkışabilirliği fazla olan ya da sıvılaşabilen zeminler "problemli zeminlerdir". Problemli zeminlere inşaat yapmadan önce zemin etüdü yapmak ve edinilen bulgular doğrultusunda gerekli iyileştirmeleri yapmak, sonrasında imalata başlamak bir zorunluluktur. Zemin iyileştirmesi ile zemin boşlukları azaltılarak, zeminin taşıma kapasitesini artırarak daha güvenli ve oturmaların en aza indirgendiği bir zemin hedeflenir; bu iyileştirmelerde ise genellikle mekanik, hidrolik ve kimyasal metodlar (ön yükleme, taş kolon, jet grout , kazık v.b) kullanılır. Hafif Dolgu Malzemesi kullanmak ise bu bakış açılarına göre oldukça farklı bir alternatif sunar ve zeminin taşıma kapasitesinin (dayanımının) artırılması değil de, zemine gelen yüklerin azaltılması ve bu sayede zeminin mevcut dayanımı içersinde yapı imalatının gerçekleştirilmesi hedeflenir.
İnşaat Mühendisliğinde EPS (Genleştirilmiş Polistren)'nin hafif bir dolgu malzemesi olarak uygulaması GEOFOAM olarak adlandırılıyor. Geofoam dolgu beton, toprak, kırmataş gibi geleneksel inşaat dolgu malzemelerine göre 200 kata kadar daha hafif. Bu sayede taşıma kapasitesi düşük zemine çok az yük uygulanırken hem zemin iyileştirme masraflarından hem de bu işe harcanacak süreden tasarruf edilir. Taşıma kapasitesi düşük olan yerlerin/toprakların düşük kesme dayanıklılığı ilave yükler altında, çoğu zaman yıllar boyunca devam eden oturmalara ve deformasyonlara yol açmaktadır. Karayolu yapımında bu özellikle mevcut yapılan bağlantı bölgesinde zorlu ve pahalı tedbirler gerektirmektedir.Kötü altyapı koşullarında oturma meydana gelmeyecek bir yapı tarzı, ilave yük tatbik edilmediğinde, diğer bir deyişle set yapı malzemesi ağırlığı aşırı derecede düşük olduğunda elde edilmektedir. Bu koşul, altmışlı yılların ortasından itibaren karayolu ve demiryolu inşasında –her şeyden önce İskandinav ülkelerinde- dondan koruyucu malzeme olarak uygulanan EPS tarafından yerine getirilebilmektedir. Bu konuda uzun yıllar boyunca kazanılmış olan olumlu deneyimler taşıma kapasitesi düşük karayollarında EPS –GEOFOAM– yapı tarzının geliştirilmesi için gerekli temeli oluşturmuştur. 1972 yılında EPS–sert köpük malzeme bloklarının ilk büyük yol kesitlerinde kullanıldığı Norveç’te bu yapı tarzı, özellikle altyapı koşullarının zorlu olduğu ülkelerde, yol yapım tekniğine girmiştir. Anılan ülkeler arasında İskandinavya, Hollanda’nın denizden kazanılan yerleri, Güney Fransa, ABD, Kanada, Polonya, İsveç, Yunanistan, İngiltere, Japonya ve pek çok ülke yer almaktadır. Dünyadaki pek çok farklı ve uzun süreli proje servisine rağmen Geofoam teknolojisinin ülkemizde tanınması 2009 yılında EPSDER’in faaliyetleri ile başlamış ve günümüze kadar artarak sürmüştür, bu çalışmalar neticesinde günümüze kadar kadar ülkemizde 500.000 m3e yakın özel ve kamu Geofoam projesi hayata geçirilmiştir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgiyle Şantiye®nin eski sayılarından da ulaşabilirsiniz
10 SORUDA GEOFOAM / EPSDER (EPS Sanayi Derneği) Başkanı Erdem Ateş / röportaj (388. Sayı - 2021)
MAKALE: EPS'NİN YENİ BİR KULLANIM ALANI: "GEOFOAM" / Murat Kenet, EPSDER Genel Sekreteri
10 SORUDA GEOFOAM / EPSDER (EPS Sanayi Derneği) Başkanı Erdem Ateş'le yaptığımız röportaj (2021)
17 Ocak 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.