Çevresel sürdürülebilirlik; doğal kaynakların korunması ve verimli kullanımı, atık miktarının azaltılması, enerjiverimliliği ve geri dönüştürülebilir çevreye duyarlı malzeme kullanımı gibi temel ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkelerdikkate alınarak yapılan bina tasarımlarında çevresel problemler minimize edilebilmekte ve kentler için yaşanabilirçevreler oluşturulabilmektedir. Bu bağlamda binalarda yeşil çatı ve/veya yeşil duvarlardan oluşturulan yeşil binakabuğu elemanlarının kullanılması oldukça önemli çevresel yararlar sağlamaktadırlar. Yeşil bina kabuğundanmaksimum fayda sağlamak; iklimsel özellikler ve yasal düzenlemeler doğrultusunda en doğru tasarım kararlarınıalabilmeyi, uygulamayı doğru yapabilmeyi, teknik bilgiyi ve kaliteli işciliği gerektirmektedir. Bu çalışmada bunoktadan hareketle yeşil çatı ve yeşil duvar tipleri konstrüksiyonel olarak karşılaştırılmış ve çevresel sürdürülebilirliğesağladıkları katkılar tartışılmıştır. Dünyanın farklı ülkelerindeki mevcut uygulama örnekleri hakkında genel bilgilerverilerek bu örneklerin çevresel sürdürülebilirlik kategorilerine göre tasarım amaçları önem sıralarına göredeğerlendirilmiştir.
Sibel Maçka Kalfa, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
Kübra Sümer Haydaraslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
Yalçın Yaşar, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
1. GİRİŞ
Günümüzde dünya nüfusunun önemli bir kısmı şehirlerde yaşamaktadır. İnsanların kırsal alanlardan şehirlere göçetmesi şehirlerdeki nüfus artışıyla birlikte küresel ölçekte bir çok çevresel soruna yol açmaktadır. Bu sorunlarınbaşında kentsel ısı adası etkisi oluşumu, sera gazı emisyonları artışına bağlı olarak ozon tabakasının incelmesi veenerji kaynaklarının tükenmek üzere oluşu gelmektedir. Dünya enerji tüketiminin son 40 yılda korkutucu bir artışgösterdiği bilinmektedir. Uluslararası Enerji Ajansının 2014 yılında yayınladığı rapora göre 1971-2014 yılları arasındaküresel bazda enerji kullanımlarının %93 oranında arttığı ve bu artışta binalarda kullanılan enerjinin payının oldukçabüyük olduğu belirtilmiştir [1]. Son yıllarda binalarda kullanılan enerjinin ve binalar tarafından salınılan karbonemisyonlarının sınırlandırılması için bir çok ülke harekete geçmiş kendi ulusal yasa, yönetmelik, kanun vestandartlarını hazırlayarak uygulamaya geçirmiştir. Tüm bu önlem paketlerindeki ana hedef yakın gelecekte mevcutve yeni yapılacak binaların çevreye vereceği zararların minimize edilerek sürdürülebilir ilkelere uygun olaraktasarlanması ve çevreye pozitif katkıların sağlanmasıdır. Bu bağlamda bina kabuğunun bitki örtüsüyle kaplanarakyeşil bina kabuğu olarak uygulanması binaların çevreye verdiği zararların minimize edilmesinde oldukça önemli biruygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeşil bina kabuğu uygulamalarının bazılarında sadece bina kabuğuna ait çatıalanları bitkilendirilerek yeşil çatı uygulaması yapılırken, bazılarında duvar yüzeylerinde bitkilendirmeye gidilerekyeşil duvarlar uygulanmaktadır. Hem yeşil çatı hemde yeşil duvarların bir arada kullanıldığı hibrid uygulamalaradadünyanın farklı ülkelerinde rastlanmaktadır [2-5]. Bu çalışmada yeşil bina kabuğu uygulamaları konstrüksiyonelolarak ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıları açısından incelenmiş, dünyadaki mevcut uygulama örnekleri bubaşlıklarda analiz edilmiştir.
2. YEŞİL ÇATILAR
Çatı bahçesi ve yaşayan çatılar olarak ta tanımlanabilen yeşil çatılar kentlerde önemli bir yüzey alanına sahiptirler vebu nedenle çevresel açıdan bir çok fayda sağlarlar [5]. Yeşil çatılardan çevresel sürdürülebililik bağlamındamaksimum fayda sağlayabilmek için uygun çatı kontrüksiyonunu belirlemek, bitki seçimi ve toprak katmanıilişkisiyle ilgili doğru kararları verebilmek, hidrolojik ve strüktürel performanslarını değerlendirebilmek gereklidir [6].Yeşil çatıların konstrüksiyon detayları ve bu konstrüksiyonu oluşturan katmanlar Şekil 2’de gösterilmiştir. Ancaksıcak ve kurak iklim koşullarında sulama sistemi ve bu sistemler ile ilgili gerekli ekipmanlarda Şekil 2’de gösterilenkonstrüksiyonlara eklenmektedir...
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.