Şantiye® Özel... Türkiye’de ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu bina ve yerleşme uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen ULUSAL YEŞİL SERTİFİKA SİSTEMİ (YeS-TR)’nde çalışmalar son aşamaya geldi. Geçtiğimiz haziranda sistemin usul ve esaslarını belirleyen tebliğin yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından eylülde İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü “Eğitici Kuruluş” olarak yetkilendirilmişti... Konuyla ilgili güncel bilgileri aldığımız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi Başkanı MURAT BAYRAM, “Yılsonuna kadar ilk Yeşil Sertifika Uzmanlarının yetkilendirilmesi ile birlikte yerli ve milli bir uygulama olarak hazırlanan Yeşil Sertifika sistemi hizmet vermeye başlayacak. Ulusal olarak hazırlanan YeS-TR, LEED, BREEAM ve DGNB gibi uluslararası sertifika sistemleriyle rekabet edebilecek bir yapıya sahip” diyor...
Şantiye: YES-TR ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilir miyiz? Amaç ve kapsamı nedir?
Murat Bayram: Ülkemizde “Binalar ile Yerleşmeler için Ulusal Yeşil Sertifika (YeS-TR) Sisteminin” kurulması ile ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu, az su kullanan, bulunduğu yerin coğrafi özelliklerinden yararlanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında farkındalığın ve kapasitenin geliştirilmesi ve sürdürülebilir binaların inşaatının teşviki amacıyla sertifika kriterlerinin ele alınması, ülkeye özgü, marka değeri olan sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yeşil Yerleşmelerin oluşturulması sağlanacak.
Yeşil sertifika alan binalarda yüzde 30 enerji tasarrufu, karbon salımında yüzde 35 azalma, su kullanımında yüzde 30-50 arasında azalma ve yüzde 50-90 arasında atık kullanımı hedefleniyor. Yeşil sertifika gönüllülük esasına dayanmakla birlikte, sertifikalı yapıların maliyetinde yüzde 1 ila 15 arası bir artış oluyor, bunun geri dönüşü ise 1-15 yıl arasında gerçekleşiyor. Ayrıca yeşil sertifikalı yapıların çevreye ve insan sağlığına olumlu etkisi ve kalitesi, binalara prestij kazandırıyor ve binanın pazarlama değerini artırıyor.
Yaklaşık 6 yıldır üzerinde çalıştığımız Binalar ile Yerleşmeler için Ulusal Yeşil Sertifika (YeS-TR) sisteminin geliştirilmesi projesi ile doğayla uyumlu, yapının arazi seçiminden yıkımına kadar yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilen, iklim verilerine ve yöreye uygun, ihtiyacı kadar enerji ve su tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, bütüncül bir yaklaşımla tasarlanan bina ve yerleşmelerin değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması amaçlanıyor.
Bu konuda “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği” 23 Aralık 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Akabinde eğitim, projelendirme ve denetimin birlikte yapılabildiği, E-Devlet, YÖK, Maliye ve Vergi Sistemi, Adres Kayıt Sistemi gibi birçok yazılımla entegre halinde çalışan; Binalara ve Yerleşmelere ait “Yeşil Sertifika” oluşturmak amacıyla hazırlanan Ulusal Yeşil Sertifika Bilgi Sistemi (YeS-TR) yazılımı tamamlandı.
Yeşil sertifika uzmanı, yeşil sertifika değerlendirme uzmanı, yeşil sertifika komisyonu ve değerlendirme kuruluşunun niteliklerini, eğitim ile ilgili hususları, Yeşil Bina ile Yeşil Yerleşmelerin değerlendirmesine ilişkin şartları kapsayan değerlendirme kılavuzlarını ve denetlemelere ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği” ise 09.06.2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ kapsamında yer alan “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika” sisteminin aktörleri olan Bakanlık, eğitici kuruluşlar, değerlendirme kuruluşları ve Yeşil Sertifika Uzmanları (YESU) ile Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanlarının (YESDU) sorumluluklarını şöyle açıklayabiliriz: “Bakanlık sistemin kurulması, idame ve işletmenin gerçekleştirilmesi, yetkilendirme ve denetlemelerin yürütülmesi faaliyetlerini gerçekleştirecek”; “Eğitici Kuruluşlar, Yeşil Sertifika Uzmanı olmak isteyen teknik personelin eğitimlerinden sorumlu olan kuruluşlar olacak. Bu kuruluşlar eğitim ve sınavlarını Yönetmelik ve tebliğde yayınlanan kurallar çerçevesinde yapacaklar”; “Değerlendirme Kuruluşları ise bina ve yerleşme projelerini hazırlayacak olan Yeşil sertifika uzmanları (YESU), hazırlanan proje modüllerini değerlendirecek olan Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanları arasındaki koordinasyonu sağlayacak ve uzman değerlendirmelerin sonucunda talep edilen Yeşil Sertifikaların onay sürecini yürütecek”; “YESU olarak tanımladığımız Yeşil Sertifika Uzmanları yeşil sertifika başvurusu, proje hazırlanması ve sürecin takibini yapacak, ayrıca istenildiği takdirde proje aşamasından başlayarak binaların yeşil sertifika almasına kadar geçen süreçte danışmanlık hizmeti verebilecekler”; “YESDU olarak tanımladığımız Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanları ise YESU’lar tarafından gerçekleştirilen sertifika başvurularında kendi uzmanlık alanlarına ait modülleri değerlendirmek ve puanlama yapmakla yükümlü.”
Ulusal olarak hazırlanan YeS-TR sistemi dünyada tanınan LEED (ABD), BREEAM (İngiltere), DGNB (Almanya), CASBEE (Japonya) ve GREENSTAR (Avustralya) Yeşil Sertifika Sistemleri ile rekabet edecek düzeyde bir yapıya sahip ve başta Türki Cumhuriyetleri olmak üzere birçok ülkede kullanılması için tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor.
Şantiye: Ne zaman tam anlamıyla kullanıma sunulacak ve nasıl bir süreç izlenmesi planlanıyor?
Murat Bayram: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi olarak, tebliğin yayınlanmasına müteakip ilk etapta İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, 6 Eylül.2021 tarihinde imzalanan protokolle “Eğitici Kuruluş” olarak yetkilendirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 22-27 Kasım 2021 tarihleri arasında “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği” kapsamındaki Yeşil Sertifika Uzmanlarının (YESU) eğitimlerine müteakip ülkemizin ilk Yeşil Sertifika Uzmanları (YESU) sisteme tanımlanmış olacak.
Sistemin diğer bir aktörü olan Değerlendirme Kuruluşu yetkilendirmesi işlemi, Genel Müdürlüğümüze yapılan müracaatların değerlendirmelerinin sonuçlanmasına müteakip sisteme dâhil edilecek. Ayrıca eğitici kuruluş olarak başvuru yapan diğer üniversitelerimizle de görüşmeler ve protokol çalışmaları devam ediyor, bu kapsamda eğitici kuruluş sayısı ihtiyaca göre artırılabilecek.
2021 yılı sonuna kadar ilk “Yeşil Sertifika Uzmanları”nın yetkilendirilmeleri ile birlikte, ülkemizde sürdürülebilir Yeşil Binaların belgelendirilebilmesi amacıyla ilk defa yerli ve milli bir uygulama olarak hazırlanan “Yeşil Sertifika” sistemi hizmet vermeye başlayacak...
Şantiye: YES-TR inşaat sektörüne ne getirecek, ne gibi değişikliklere yol açacak?
Murat Bayram: Ülkemize özgü yeşil sertifika sisteminin yaygınlaşmasını ve marka değer haline gelmesini önemsiyoruz. İklim değişikliği çalışmaları kapsamında binaların enerji verimliliğinin artırılması, yerinde ve yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşması ile binaların sadece enerji üzerindeki yükün azaltılması değil, iklim değişikliğine etkisinin de, yani sera gazı salımlarının da azaltılması hedefleniyor. Yeşil sertifika uygulaması sadece binanın tüketim enerjisi üzerinden iklim değişikliğine etkisini değil, yapım aşamasından yıkım aşamasına kadar tüm çevresel etkilerini değerlendirecek olmasından dolayı daha önemli bir kavram olarak karşımıza çıkacak. Dolayısıyla özellikle kentsel dönüşümle birlikte prestijli binalarımızda ülkemize özgü Yeşil sertifikamızın yaygınlaşacağını ön görüyoruz.
Büyük bir titizlikle çalışılan yeşil sertifika sistemi kapsamında binalar tasarım, yapı malzemeleri, iç ortam kalitesi, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi ile inovasyon alanlarında değerlendirileceğinden, bu konularda faaliyet gösteren malzeme üreticilerinin de olumlu etkileneceği düşünülüyor. Ayrıca, mevzuat kapsamında yer alan “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika” sisteminin aktörleri arasında olan eğitici kuruluşlar, değerlendirme kuruluşları ve Yeşil Sertifika Uzmanları (YESU) ile Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanlarının (YESDU) yetkilendirilmesi ile farklı uzmanlık alanında görev yapan teknik personele yeni bir iş sahası da yaratılmış olacak.
26 Kasım 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.