GAD Architecture tasarımı olan One&Ortaköy, yeşil çatısı ve doğal çevreye saygılı mimarisiyle dikkat çekiyor...
Bilindiği üzere İstanbul, zayıf şehir plancılık anlayışı ve gittikçe büyüyen izinsiz yapılaşma sorunu yüzünden yeşil alanlarının çoğunu kaybetti. Özellikle son 50 yılda şehrin nüfusu inanılmaz bir patlama yaşayarak 1960 yılında 1.5 milyonken günümüzde 15 milyonu geçti. Bu ölçüsüz büyümenin sonucunda hava ve su kalitesinde ciddi bir düşüş yaşandı, doğal habitat büyük zarar gördü. Tüm bunların sonunda İstanbul’da, özellikle de iş merkezlerinin yoğun olduğu Levent-Maslak aksı ve köprülere yakın alanlarda, şehrin silüetini bozduğu ve ekolojiye zarar verdiği eleştirileriyle hızla artan inşaatlar hassas bir konu haline geldi.
One&Ortaköy ise İstanbul’daki bu hassas bölgelerden biri olan Ortaköy’de yer alan karma kullanımlı bir proje. Bir tepenin yanında konumlanmış olan yapı, bölgenin modernizasyonu açısından ikonik bir önem taşıyor. One&Ortaköy projesinin dış cephe ve plan organizasyonu, çevresinde bulunan topografyadan ilham alınarak tasarlanmış.
Kent merkezine ve bununla birlikte merkezdeki üniversitelere yakın olan proje alanı, öğrenci yurdu ve rezidans ihtiyacını karşılamak üzere ideal bir noktada bulunuyor. Yatay geniş olan blok, öğrenci yurdu olarak tasarlanmış, yatay bloğun ortasında oluşturulan iç avlu ise tüm odaların doğal havalanmasını ve doğal ışık almasını sağlıyor. Daha yüksek olan blokta da farklı büyüklüklerdeki aileler için uygun olan farklı daire tipleri konumlandırılmış. Gerek yurt bloğunda gerekse rezidans bloğunda binanın çevresi ile ilişkisi koparılmadan, doğal peyzajdan esinlenerek oluşturulmuş yapay topografya, iç avlu, teras balkonlar ve çatıda devam ettirilmiş, binanın yaşayan bir organizma gibi çalışması amaç edinilmiş.
Proje, bölgenin modernizasyonu açısından ikonik bir önem taşıyor. One&Ortaköy projesinin formu, cephe ve genel organizasyonu bağlamsal unsurları etkisinde deneysel bir dizi strateji ilegeliştirilmiş. Her iki binanın çatısında geniş peyzaj alanı ve birer oyun alanı bulunuyor. Bu yeşil çatılar yapıların ölçeğini daha ufaltarak topoğrafya ile daha çok bütünleştiriyor, aynı zamanda tasarımda yeşil çatı kullanımı karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyerek daha doğa dostu bir yapı oluşturuyor.
Ayrıca, her iki binanın önemli bir malzemesi olan doğaltaş, tüm cepheyi sararak doğal yamaca uyumlu bir doku oluşturuyor. Boğaz Köprüsü’nün yapıya olan yakınlığı nedeniyle büyük ölçüde One&Ortaköy teras çatısı, projenin ilk algılanan parçası haline gelmiş. Bu yüzden, çatı teras bu etkiler göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Çatı terasında bir koşu pisti, yüzme havuzu ve geniş bahçeler yer alıyor. Çatı elemanı binanın formunu tamamlamak amacına hizmet ederken, çatıda kullanılan bitki örtüsü ile geniş yansıtıcı yüzeyler kaplanarak yapının karbon emisyonunu azaltıyor.
One&Ortaköy alanda bulunan diğer binalardan kendini ayırıyor. Bu, sadece yapının tek başına tasarımı ve işlevi ile ilgili değil, ayrıca çevresi ile kurduğu ilişki için de söylenebilir. Kavramsal olarak, çatı tasarımıara seviyelerdeki dikey bahçeler ile bodrum ve zemin seviyesindeki iki katlı bahçe birimlerine entegre oluyor. Bu durum yapının topografya ile bütünleşmesine olanak sağlıyor. One&Ortaköy projesi doğal çevreye saygılı ve sürdürülebilir tasarım gerekliliklerine uygun bir şekilde tasarlanmış.
Çatıda kullanılan yeşil, karbon emisyonunu azaltmasından ve doğa dostu olmasından dolayı teras çatı tasarımına yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamıştı.
30 Kasım 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.