Yüksekte çalışmaya bağlı oluşan iş kazaları hem işverenleri hem de çalışanları olumsuz durumlarla karşı karşıya bırakıyor. Çalışma esnasında oluşabilecek kazalara karşı kurumların en temelden başlayarak gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, yüksekte daha güvende çalışmanın 6 önemli adımını paylaşıyor.
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi her geçen gün artarken, yüksekte çalışmaya bağlı oluşan iş kazaları kurumları ve çalışanları zor durumda bırakıyor. Birçok iş kazasının nedenleri arasında yükseklik kavramının doğru anlaşılmaması, gerekli kişisel koruyucu donanımlarının bulunmaması veya eksik olması, zaman kısıtlılığı sebebiyle aceleci davranılması ve çalışma yapılacak alanlarla ilgili yeterli bilgi sahibi olunmaması gibi faktörlerin bulunduğunu söyleyen Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, yüksekte çalışırken daha güvende olmanın 6 önemli adımını sıralıyor.
1. Kişisel güvenlik ekipmanını kullanmadan önce kontrol edin. İlk adım, iş esnasında kullanılmakta olan araç ve gereçleri kontrol etmektir. Çatı bağlantı noktaları, merdiven erişim braketleri ve emniyet kemerleri gibi kişisel koruyucu ekipmanlar işe yarayabilir; ancak güvenlik ekipmanınızın herhangi bir parçası arızalanırsa çalışanlarınızın güvenliği tehlikeye girebilir.
2. Çalışanları güvenlik ekipmanını doğru kullanmaları için eğitin. Yüksekte görev alan tüm çalışanların görevle ilgili risklerin farkında olması ve düşmeye karşı özel koruma ekipmanını kullanma konusunda eğitim alması önemlidir. Ekipman değişirse veya çalışanların mevcut ekipmanın kullanımında tam olarak yetkin olmadıkları tespit edilirse tekrar gerekli eğitimleri almalarını sağlayın.
3. Kırılgan ve kaygan yüzeylere dikkat edin. Üzerinde çalışılacak yüzeyin sabit olduğundan ve üzerinde duran bir çalışanın ağırlığı altında kırılmayacağından emin olmak için daima kontrol etmek gereklidir. Yüksekte çalışan herhangi bir çalışanın işe uygun ayakkabı giydiğinden ve çalışanları işe göndermeden önce platformun kayganlığını azaltacak önlemlerin alındığından emin olun.
4. Risk değerlendirmelerini düzenli olarak yapın. Yapılan işle ilgili tehlikelerin ve risklerin farkındalığı hem işverenler hem de çalışanlar için her zaman önemlidir. Bu tehlikeler bir proje boyunca sürekli değişebilir. Düzenli olarak bir risk değerlendirmesi yaparak yeni tehlikeleri belirleyebilir, tehlikeyi azaltmak, önlemek veya ortadan kaldırmak için mevcut tehlikeleri yeniden değerlendirebilirsiniz.
5. Düşüş durdurma sistemleri ve ekipmanlarına önem verin. Yüksek alana gidilmeden önce düşüş durdurma sistemlerinin ve ekipmanlarının gerekli kontrollerden geçmesini ve kullanım için onaylanmasını sağlayın. Aşınma ve yıpranmanın, sistemin arızalanmasına neden olup olmayacağını görmek için kayışları ve lanyardları her zaman kontrol edin. D halkalarının işlevsel olduğundan ve paslanmadığından emin olun.
6. Yüksekte yalnız çalışmaktan kaçının. Yüksekte yalnız çalışanlar, kazalara karşı daha savunmasızdır ve yaralanırlarsa yardım istemeleri daha zordur. Çalışma esnasında yanlarında bir kişinin daha olması, kazaları önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olacağı için ekipler halinde hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.
8 Eylül 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.