Mimarinin hayatımıza kattığı yeniliklerden ve farklılıklardan bir tanesi de “Yüzen Evler” modelidir. Bu model, yaşamı ve doğayı sonuna kadar içinde hissetmek isteyen son kullanıcıya hitap ederek, arz-talep dengesinde de karşılığını bulmuş bir modeldir.
YAZAN: Muharrem AKPINAR / İnşaat Mühendisi, Araştırmacı Yazar
Geçmişten günümüze birçok yaşam biriminin ihtiyacını karşılayan su üzerindeki evlerden “suda yüzen evler” modeline geçiş aslında tamamen doğanın işleyişine müdahale etmeden “onunla birlikte nasıl yaşanır” sorusuna bir çözüm arayışından doğmuştur.
Yenilikçilik anlamında 1940’lardan itibaren ülkemizde ve diğer Avrupa ülkelerinde karşılığını bulmuş ve yenilikçi mimarların tasarımlarıyla farklı sonuçlar elde edilmiştir. Ülkemizde geçmişte 1940’lı yıllarda Mimar Ahsen Yapanar tarafından tasarlanıp imal edilen yüzen evler, Kadıköy civarında oluşan talep ile hızla yayılmaya başlamıştı. 25 metrelik bir tekne üzerine bir yatak ve bir oturma odası, mutfak, WC ve teras olarak imal edilen ve kullanılan bu evler ile yazlık mantığındaki yeni yaşam alanları oluşmuştu. Daha sonra 1970’li yıllarda Mimar Melih Koray’ın ikonik tasarımlarıyla imal edilen katamaran evleri, dönemin gözdesi olmuştu. Melih Koray, tasarımlarını altta iki sandal üzerine konumlandırmış ve 1940’lı yılların kulübe benzeri tasarımlarına nazaran oldukça gelişmiş bir model ile ikonik hale getirmişti. İstanbul koylarında varlığını uzun süre sürdüren bu yüzen ev modeli maalesef en büyük sorunumuz olan çevre duyarlılığı bilicinden uzak olarak oluşturduğumuz kirlilik, plajların kapatılması, kıyıya bağlanma ve bakım sorunları gibi sebeplerden dolayı cazibesini yitirmiş ve işlevsiz hale gelmişti.
Fakat ülkemizden çıkıp Avrupa şehirlerine veya Panama’nın kuzey kıyısına gidecek olursak bu yaşam stilinin ne kadar kalıcı, sürdürülebilir ve teknolojik olduğunu görebiliriz. Bu konuda en ileride olan ülke Hollanda olsa gerek. Şu an Hollanda’da yapılan ve Yine Hollanda mimarlarının katkılarıyla Panama’nın kuzeyinde Linton Bay Marina’da yapım aşamasında olan dünyanın ilk eko-restoratif evleri olan “Kapsüller” su üzerindeki yaşam adına geleceğin inşasında yol gösterici olacaktır.
Hollanda’da eski bir gelenek olan su üzerindeki yaşam şeklini, hemen hemen her kanalda tekne evlerden yeni yüzen yaşam alanlarına kadar birçok farklı tasarımda görmek mümkündür. Bu yaşam şekline yeni bir boyut kazandırmak isteyen Schoonschip isimli bir şirket, Amsterdam’ın kuzeyindeki Johan Van Hasselt kanalına, sürdürülebilir bir biçimde su üzerinde bir yaşamın inşasını gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Tasarımları Mimar Jori Houwert tarafından yapılan yeni bir yerleşim yeri kurulmuş. Yaklaşık 30 bina ile 100 kişilik bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflemiş ve tüm tasarımlar birbirinden farklı sürdürülebilir yaşamı destekleyen malzemeler ile yapılmış. Enerjisini kendi üreten, doğayla iç içe bir tasarım oluşturmaya çalışılmış.
Bütün evler karada inşa edilip tekneler yardımıyla kanalda bulunan platformlardaki yerlerine konuluyor ve bir arada sütunlara bağlı özel beton sallara bağlı duruyor. Bu yapı sisteminde en önemli husus, su hareketinden kaynaklanan denge problemini çözmek olarak ön plana çıkıyor. Burada, evlerin içinde çok fazla ağırlık olmadan dengeli bir materyal ve eşya yerleşimiyle yapının suya batmamasını sağlayarak, evlerin sürdürülebilir bir yaşam için inşa edildiği vurgulanmak isteniyor. Yüzer temeller, yani sallar betondan, taşıyıcı sistem ana gövde çelikten ve diğer kaplama ve iç duvarlar ahşaptan, dış duvarlar mantar tıpadan olacak şekilde yeni ürünler kullanılarak yüzer evler inşa edilmiş.
Londra, Kopenhag ve Amsterdam gibi Avrupa’nın büyük şehirleri ile New York ve Baltimore gibi Avrupa dışı şehirlerde artan barınma talebini karşılamak için ciddi projeler geliştiriliyor ve geleceğin muhtemel alternatif yaşam şekillerinin temelleri atılıyor.
Dünyanın ilk eko-restoratif evleri ana fikri ile ikonik proje olan ve Panama’da inşa edilen kapsül evler projesi ile farklı bir boyut kazanan yüzen evler tasarımı Hollandalı Mimar Koen Olthuis ve Waterstudio’daki ekibi tarafından tasarlanan mevcut üç model arasında suda yaşam için tasarlanan SeaPod, arazi kullanımı için tasarlanan GreenPod ve ekolojik/ekonomik açıdan dost bir seçenek olan EcoPod yer alıyor. Faaliyete geçmesi için ilk etapta sadece 1000 kapsül ile başlangıç yapılmış ve 2024 ortalarında kullanıma açılması planlanmış.
Su üzerinde geçmişten günümüze ve günümüzden geleceğe barınma ve konaklamanın evrimi üzerine bir yazı paylaşmak istedim. Gelecek yazımda bu yazımın devamı olarak Yüzer Kapsül Evler projesinden bahsedeceğim. Yenilikçi mimarlar ve şirketlerin hayatımıza yerleştirdiği yeni mottoların sürdürülebilir ve çevreyle dost kalabilmesi dileğiyle şimdilik hoşçakalın.
5 Aralık 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.